542
| CreativeProtagon

Oταν μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος να μετρά κρούσματα…

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 22 Μαρτίου 2021, 21:07
|CreativeProtagon

Oταν μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος να μετρά κρούσματα…

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 22 Μαρτίου 2021, 21:07

Κρίνοντας από τα όσα μέχρι στιγμής βλέπουμε και ακούμε, η τελευταία(;) στροφή για την έξοδο από την κρίση της πανδημίας θα είναι και η πιο δύσκολη.

Οχι μόνο από υγειονομικής απόψεως και επειδή το σύστημα υγείας είναι στα όριά του, αλλά και επειδή φαίνεται ότι όλοι οι έξαλλοι και αλλοπρόσαλλοι, τώρα θα δώσουν τα ρέστα τους.

Η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλέον διακηρυγμένη. Κραυγάζει για τα πάντα, δεν θέλει να νομοθετεί η Βουλή, όταν νομοθετεί λέει ότι θα κατεβαίνει ο κόσμος στους δρόμους, θέλει αμέτρητες ΜΕΘ, εφαρμογή μέτρων, μη εφαρμογή μέτρων, όταν αυξάνονται τα κρούσματα ο Τσίπρας κόβει μία βόλτα στα νοσοκομεία και διαπιστώνει ότι λειτουργούν σε συνθήκες πολέμου, όπως ξέρουν και όλοι όσοι δεν τα επισκέπτονται ασκόπως, θέλει περισσότερα τεστ, αλλά δεν του αρέσουν τα τεστ που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του. Ποντάρει σε μία καταστροφή, που όμως δεν έρχεται και που πάντως αν έλθει, δεν θα του προσφέρει κάτι για να πανηγυρίζει.

Επιστήμονες από όλον τον κόσμο, μεταξύ αυτών και πολλοί Ελληνες, έχουν ομονοήσει. Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, δεν μπορούν να γίνουν πολλά ή πολύ διαφορετικά πράγματα. Τα μόνα μέσα αντιμετώπισής της είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τα όσο το δυνατόν περισσότερα και συχνότερα τεστ.

Με αφορμή αυτές τις εισηγήσεις και την πρωτοποριακή ελληνική στρατηγική της δωρεάν χορήγησης ενός τεστ κάθε εβδομάδα σε κάθε ΑΜΚΑ, μπορεί κανείς να προβλέψει τον πανζουρλισμό που θα ακολουθήσει και τις σπέκουλες που θα επιχειρήσουν ΣΥΡΙΖΑ, συνωμοσιολόγοι, συνδικαλιστές της υγείας, τρολ και επαγγελματίες του Διαδικτύου.

Ήδη, δίχως να ξέρουν οι περισσότεροι για τι ακριβώς μιλούν, έχουν ξεσηκωθεί εναντίον των ατομικών τεστ κατ’ οίκον. Καλά που δεν έχουν ακόμη ξεσηκωθεί και εναντίον των τεστ εγκυμοσύνης. Οπως θα φανεί σύντομα, τα συγκεκριμένα τεστ covid θα είναι εξαιρετικά απλά στη διενέργεια και θα αλλάξουν το τοπίο, στην τελική ευθεία προς το τέλος της περιπέτειας.

Ομως θα συμβεί και κάτι άλλο, που θα πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγή αντίληψης και συμπεριφοράς. Λένε κάποιοι προπετείς ότι με το self testing δεν θα υπάρχει αντιπροσωπευτική εικόνα, επειδή κάποια θετικά δείγματα δεν θα δηλώνονται. Θα φανεί αν αυτό έχει αξία ή όχι, καθώς θα υπάρχει σχετική πλατφόρμα και πάντως συμπέρασμα επιδημιολογικό θα μπορεί να βγει, από τη στιγμή που θα υπάρχουν συνεκτιμώμενες παράμετροι: πόσα τεστ διατέθηκαν, πόσα έχουν γίνει από τον ΕΟΔΥ, πόσα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα των ιδιωτών, πόσες είναι οι νοσηλείες, πόσες οι διασωληνώσεις, πόσοι οι θάνατοι, κ.λπ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα αλλάξει σημαντικά η κοινωνική ζωή και η δυνατότητα συναναστροφής.

Αυτό που με βεβαιότητα θα συμβεί, θα είναι μία στατιστική αλλαγή. Εφόσον,

έστω και ένα μέρος κρουσμάτων θα δηλώνεται στην νέα πλατφόρμα, θα πρέπει να αναμένεται η κατακόρυφη ημερήσια αύξησή τους. Θα είναι αυτό καταστροφή; Μπορεί και όχι, γιατί πολλά από αυτά μπορεί να μην καταλήγουν σε νοσηλείες. Θα είναι όμως μία εικόνα αρκετά πιο κοντά στην πραγματική διασπορά του ιού.

Τι θα σημάνει αυτό; Οτι υπό την αυστηρή προϋπόθεση της προόδου των εμβολιασμών, σε λίγο καιρό θα είναι μάταιο να μετράς κρούσματα ή πάντως θα έχει λιγότερη σημασία. Αυτό που θα μετράει θα είναι ο αριθμός των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Και τι θα απογίνει έπειτα από όλα αυτά με την πανδημική αντιπολίτευση του Τσίπρα; Μάλλον τίποτε, αν σκεφτούμε ότι όλα αυτά προϋποθέτουν μία στοιχειώδη στατιστική ανάλυση και ότι στα μαθηματικά δεν είναι και πολύ δυνατός…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News