566
| George Vitsaras / SOOC

Βαρουφάκης: «Εμπιστεύομαι τον Σόιμπλε περισσότερο από τον Τσίπρα»

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2018, 14:01

Βαρουφάκης: «Εμπιστεύομαι τον Σόιμπλε περισσότερο από τον Τσίπρα»

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2018, 14:01

Στη θέση ότι το 2015 η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε χρεοκοπήσει επανέρχεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild, με αφορμή τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης λέει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο σημείο, στην ίδια μαύρη τρύπα και συνεχίζει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα. Ενας από τους λόγους είναι οι απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές που εμποδίζουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση».

Εξηγεί ότι «το κρατικό χρέος της Ελλάδας δεν έχει μειωθεί αλλά έχει αυξηθεί. Απλά έχουμε περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσουμε ακόμα περισσότερα χρέη. Παρά τα μέτρα διευθέτησης του χρέους που ελήφθησαν δύο φορές, το χρέος αυξήθηκε».

Στην Ελλάδα, προσθέτει ακόμη ότι «έχουμε δραματική υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με υψηλές ασφαλιστικές εισφορές».

«Οι εταιρείες φεύγουν τρέχοντας» διαπιστώνει ακόμη ο πρώην υπουργός και προσθέτει ότι «μπορεί ο τουρισμός να ανθεί τα τελευταία χρόνια αλλά οι υποδομές στην Ελλάδα δεν επαρκούν για αυτό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γ. Βαρουφάκης κατηγορεί τις ελληνικές κυβερνήσεις, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ αλλά και τη γερμανική κυβέρνηση ότι είπαν ψέματα.

«Η κ. Μέρκελ είπε ψέματα σε εσάς τους Γερμανούς, δύο φορές μάλιστα. Η πρώτη ήταν στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση για το πρώτο πακέτο διάσωσης και είπε ότι επρόκειτο για πράξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό. Αυτό ήταν ψέμα γιατί τα χρήματα προορίζονταν για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που ενάντια σε κάθε λογική είχαν δανείσει πολλά χρήματα στους εκπροσώπους της ολιγαρχίας στην Ελλάδα.

» Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες δεν έπρεπε να σωθούν, αλλά θα έπρεπε να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε, να υποστούμε τις συνέπειες και στη συνέχεια να μας επιτραπεί να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να συνεχίσουμε, κάτι που τα πακέτα διάσωσης απαγόρευαν, με αποτέλεσμα η κ. Μέρκελ να αναγκαστεί να πει και ένα δεύτερο ψέμα.

» Αυτό ήταν η υπόσχεση στον γερμανικό λαό ότι τα πακέτα διάσωσης θα αποπληρώνονταν με επιτόκιο, κάτι αδύνατο δεδομένης της χρεοκοπίας της Ελλάδας. Εκτοτε έχει παγιδευτεί σε αυτό το ψέμα και συνεχίζει να λέει ψέματα» επισημαίνει ακόμη.

«Εμπιστεύομαι τον Σόιμπλε περισσότερο από τον Τσίπρα»

Στο ερώτημα σε ποια κυβέρνηση θα επέλεγε να μπει, αυτήν του Τσίπρα ή του Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Σε καμία από τις δύο, αλλά αν με ρωτάτε ποιον εμπιστεύομαι περισσότερο, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Γιατί αυτό; Ο γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν ο μόνος ο οποίος έλεγε τουλάχιστον ένα μέρος της αλήθειας, λέει. «Μπορούσα να εμπιστευτώ όσα μου έλεγε κατ΄ ιδίαν, ακόμη και αν δεν ήταν πάντα τα ίδια με όσα δήλωνε δημοσίως στη Γερμανία. Πάντα τηρούσε τον λόγο του προς εμένα».

Σε άλλο σημείο στρέφει ξανά τα βέλη του κατά της καγκελαρίου Μέρκελ για την οποία λέει ότι θα μείνει στην ιστορία ως η πολιτικός που είχε σχεδόν όλη τη δύναμη και τις πιθανότητες να ενώσει την Ευρώπη, να την οδηγήσει στο μέλλον και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αλλά απέτυχε να την εκμεταλλευτεί.

Εξηγεί ότι δεν ξέρει πώς κατάφερε να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει τη μεταστροφή του 2015, επισημαίνοντας ότι «έχει καταστρέψει πολλούς με την ιδιόμορφη γοητεία της». «Το έκανε με τον Ολαντ και με Γερμανούς βουλευτές του SPD αλλά και του κόμματός της. Το ίδιο θα κάνει και με τον Μακρόν. Ο Τσίπρας ήταν μια από τις πιο εύκολες ασκήσεις για εκείνη. Του υποσχέθηκε πολλά και δεν του έδωσε τίποτα. Είχε στόχο να μας δώσει περισσότερα χρήματα και στη συνέχεια να το βουλώσουμε. Ακόμη και ο Σόιμπλε όμως είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να δουλέψει» συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News