457
Διαδηλωτές ντυμένοι με στρατιωτικές στολές βάζουν φωτιά στον εξωτερικό τοίχο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη | REUTERS

Βαγδάτη: οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 12:44
Διαδηλωτές ντυμένοι με στρατιωτικές στολές βάζουν φωτιά στον εξωτερικό τοίχο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη
|REUTERS

Βαγδάτη: οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 12:44

Δεκάδες οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης, την Τρίτη, αφού έσπασαν μία διπλανή είσοδο και έβαλαν φωτιά στη ρεσεψιόν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Associated Press, ακολούθησε ρίψη χημικών από τους φρουρούς, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί.

Διαδηλωτές επιχειρούν να μπουν στο εσωτερικό της πρεσβείας

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές, που παρέμεναν έξω από την πρεσβεία διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών κατά ιρακινών σιιτών παραστρατιωτικών, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, είχαν βάλει φωτιά σε τρία κουβούκλια φρουρών έξω από την πρεσβεία.

Επεισόδια στην αμερικανική πρεσβεία, λίγο πριν εισβάλουν δεκάδες διαδηλωτές

Ενας άντρας μιλούσε στο μεγάφωνο και παρότρυνε τους διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν στρατιωτικές στολές, να απομακρυνθούν από τους χώρους της πρεσβείας, καθώς «το μήνυμα είχε παραδοθεί».

Στην ταράτσα του κτιρίου βρίσκονται αμερικανοί στρατιώτες.

Η πύλη, που έσπασε ο όχλος, χρησιμοποιείται από αυτοκίνητα για να μπουν στην πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές έφτασαν σε απόσταση 200 μέτρων από το εσωτερικό της πρεσβείας.

Οι διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία

Δεν έγινε γνωστό, αν την ώρα της επίθεσης βρισκόταν προσωπικό μέσα στην πρεσβεία.

Από τις επιθέσεις των Αμερικανών την Κυριακή, σκοτώθηκαν 25 μαχητές. Οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα για τον θάνατο ενός αμερικανού εργολάβου μέσα σε ιρακινή στρατιωτική βάση, ο οποίος σκοτώθηκε από ρουκέτα της παραστρατιωτικής οργάνωσης Κατάμπ Χεζμπολά.

Διαδηλωτές πετούν πέτρες και βάζουν φωτιά έξω από τον τοίχο της πρεσβείας
Δεν εκκενώνεται η πρεσβεία

Από πλευράς του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να εκκενώσει την πρεσβεία των ΗΠΑ: «Το αμερικανικό προσωπικό είναι ασφαλές και δεν υπάρχουν παραβιάσεις στις εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο για εκκένωση της πρεσβείας στη Βαγδάτη» δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.  Ο ίδιος είπε ο αμερικανός πρεσβευτής απουσίαζε σε ένα προγραμματισμένο προσωπικό ταξίδι για περισσότερο από μια εβδομάδα, αλλά «επιστρέφει στην πρεσβεία».

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ είχε επιβεβαιώσει ότι αποστέλλονται στρατιωτικές ενισχύσεις για την προστασία της πρεσβείας: «Στέλνουμε επιπλέον δυνάμεις για να στηρίξουμε το προσωπικό μας στην πρεσβεία» είχε ανακοινώσει γραπτώς.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Το πρωί της Τρίτης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την σοβαρή ανησυχία της Ελλάδας για την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ.

Παράλληλα, η χώρα μας καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον βάσεων στο Ιράκ που φιλοξενούν τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί κατά του Ισλαμικού Κράτους (Operation Inherent Resolve-OIR), όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η Ελλάδα εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς το Ιράκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες προκειμένου να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...