367
Ο Μπόρις Τζόνσον απευθύνει μήνυμα στον Τύπο και στους βουλευτές, το απόγευμα της Δευτέρας, έξω από την κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ 10 | REUTERS/Simon Dawson

Τζόνσον προς βουλευτές: Καθίστε ήσυχα ή πάμε σε εκλογές

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 21:11
Ο Μπόρις Τζόνσον απευθύνει μήνυμα στον Τύπο και στους βουλευτές, το απόγευμα της Δευτέρας, έξω από την κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ 10
|REUTERS/Simon Dawson

Τζόνσον προς βουλευτές: Καθίστε ήσυχα ή πάμε σε εκλογές

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 21:11

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέβη σε δήλωση προς τον Τύπο έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10 το απόγευμα της Δευτέρας, με την οποία επανέλαβε ότι η χώρα του θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Η δήλωση έγινε για να προλάβει τυχόν κινήσεις βρετανών βουλευτών που σκοπό θα έχουν την κωλυσιεργία. (Κυκλοφόρησαν φήμες ότι κυοφορείται σχέδιο νόμου το οποίο απαιτεί από τον Τζόνσον νέα συμφωνία με την ΕΕ έως τις 19 Οκτωβρίου ειδάλλως αναβολή του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.)

Μεταξύ άλλων ο Τζόνσον στην παρέμβασή του είπε ότι υπερηφανεύεται που η κυβέρνησή του θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα για την ασφάλεια, την υγεία και την παιδεία των Βρετανών. Οσον αφορά το επίμαχο θέμα, του Brexit, ο Τζόνσον είπε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, οι πιθανότητες μιας συμφωνίας αυξάνονται» επειδή οι Βρυξέλλες «μπορούν να δουν ότι θέλουμε μια συμφωνία, ένα σαφές όραμα για τις μελλοντικές μας σχέσεις με την ΕΕ – κάτι που ίσως δεν ήταν πάντα έτσι».

Παράλληλα ο βρετανός πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρη αναφορά, προειδοποιητικού χαρακτήρα, στα σχέδια που ετοιμάζουν οι βουλευτές «να ακυρώσουν το δημοψήφισμα».

Είπε επί λέξει: «Αύριο οι βουλευτές θα ψηφίσουν –μαζί με τον Τζέρεμι Κόρμπιν- άλλη μία άσκοπη καθυστέρηση; Δεν νομίζω ότι θα το κάνουν. Ελπίζω ότι δεν θα το κάνουν. Αλλά αν το κάνουν, θα υποσκάψουν τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και θα κάνουν τελείως αδύνατη οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση. Εγώ λέω, και για να δείξουμε στους φίλους μας στις Βρυξέλλες ότι είμαστε ενωμένοι στον σκοπό μας, οι βουλευτές να ψηφίσουν μαζί με την κυβέρνηση ενάντια στην άσκοπη καθυστέρηση που κάνει ο Κόρμπιν».

Και έκλεισε λέγοντας: «Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα καθυστερήσουμε. Φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς μεν, δε και αλλά. Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε προσπάθεια να διαστρέψουμε το δημοψήφισμα. Εν τω μεταξύ αφήστε τους διαπραγματευτές μας να προχωρήσουν με το έργο τους χωρίς δαμόκλειο σπάθη να επικρέμαται στα κεφάλια τους – και χωρίς εκλογές, τις οποίες δεν θέλω και δεν θέλετε».

Οι εκτιμήσεις του βρετανικού Τύπου επ’ αυτού του τελευταίου -αν επιθυμεί, δηλαδή, ή δεν επιθυμεί ο Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία σε εκλογές- είναι ότι ο πρωθυπουργός ίσως τις διεξαγάγει στις 14 Οκτωβρίου αν οι βουλευτές δεν πειθαρχήσουν στις οδηγίες του να μην παρεμποδίσουν τις διεργασίες του Brexit.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...