281
Ο Γρηγόρης Σκαλκέας το 2003, στην αναγόρευσή του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών | ΑΠΕ/ΜΠΕΛΤΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Πέθανε ο ακαδημαϊκός και χειρουργός Γρηγόρης Σκαλκέας

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2018, 08:43
Ο Γρηγόρης Σκαλκέας το 2003, στην αναγόρευσή του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών
|ΑΠΕ/ΜΠΕΛΤΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Πέθανε ο ακαδημαϊκός και χειρουργός Γρηγόρης Σκαλκέας

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2018, 08:43

Ο Γρηγόρης Σκαλκέας, καθηγητής Χειρουργικής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 90 ετών.

Είχε γίνει ευρύτερα γνωστός το 1995 από τις καθημερινές ενημερώσεις για την κατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου, όσο ο πρώην Πρωθυπουργός νοσηλευόταν στο Ωνάσειο.

Ο Σκαλκέας ήταν πρόεδρος του ιατρικού συμβουλίου το οποίο λάμβανε τις αποφάσεις για τον χειρισμό της νοσηλείας του Πρωθυπουργού, ενώ είχε την ευθύνη της σύνταξης και της ανάγνωσης των επίσημων ιατρικών ανακοινωθέντων. Τον χαρακτήριζε ο ψύχραιμος, επιστημονικός τόνος στην ανάγνωση του δελτίου.

Ο Γρ. Σκαλκέας ενημερώνει τους δημοσιογράφους στο Ωνάσειο, τον Νοέμβριο του 1995 (ΑΠΕ/ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΓ.)

Το ιατρικό συμβούλιο αποτελούσαν μεταξύ άλλων ο τότε υπουργός Υγείας και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου Δημήτρης Κρεμαστινός και οι καθηγητές Παύλος Τούτουζας, Στάθης Ηλιοδρομίτης, Γιώργος Δαΐκος, Βασίλης Γολεμάτης, Κωνσταντίνος Στεφανής.

Το 2003 ο Σκαλκέας είχε εκλεγεί μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ποιος ήταν ο εκλιπών

Ο Γρηγόρης Σκαλκέας γεννήθηκε το 1928 στην Αρεόπολη Λακωνίας όπου εργαζόταν ο φιλόλογος και γυμνασιάρχης πατέρας του. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 και μετεκπαιδεύτηκε στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως χειρουργός.

Ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ξεκίνησε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1964, ως υφηγητής, ενώ το 1967 εξελέγη τακτικός καθηγητής. Διετέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου ΚΑΤ, ενώ έχει εργαστεί και στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1994.

Υπήρξε ο δημιουργός πληθώρας ιατρικών και ακαδημαϊκών μονάδων, μεταξύ των οποίων το πρώτο Τμήμα Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πρώτη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων Aθηνών και, κυρίως, αυτό που θεωρούσε ως έργο ζωής του, το Ίδρυμα Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...