690
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Βουλής υπό το βλέμμα του Πρωθυπουργού | INTIMEnews

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Με εντολή σας η παρακολούθηση Ανδρουλάκη – παραιτηθείτε

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2022, 13:04
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Βουλής υπό το βλέμμα του Πρωθυπουργού
|INTIMEnews

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Με εντολή σας η παρακολούθηση Ανδρουλάκη – παραιτηθείτε

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2022, 13:04

Την παραίτηση του Πρωθυπουργού αξίωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρωτολογία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ισχυριζόμενος ότι η επισύνδεση Ανδρουλάκη έγινε με εντολή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο –όπως υποστήριξε– να ελέγξει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών που θα γίνουν με απλή αναλογική.

«Με εντολή σας παρακολουθούνταν ο Ανδρουλάκης, θέλατε να ελέγξετε το ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας. «Μέσα στην αλαζονεία σας θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα», επέμεινε, χαρακτηρίζοντας τον Πρωθυπουργό ιθύνοντα νου των παρακολουθήσεων.

«Τον κ. Ανδρουλάκη δεν αποφάσισε να τον παρακολουθούν ούτε ο ανιψιός σας ούτε ο κ. Κοντολέων. Εσείς δώσατε την εντολή. Προσωπικά εσείς. Οχι γιατί είναι πράκτορας, ούτε γιατί έχει σχέση με τρίτες χώρες, μην ευτελίζετε άλλο τον πολιτικό διάλογο.

»Τον κ. Ανδρουλάκη, δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε, γιατί μέσα στην αλαζονεία σας θέλατε να ελέγξετε τις εξελίξεις και στο τρίτο κόμμα, ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει των εκλογών με απλή αναλογική. Γι’ αυτό δώσατε εντολή να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Αναφερόμενος εξάλλου στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, είπε: «Τον κ. Κουκάκη δεν τον ακούγατε για εθνικούς λόγους, αλλά επειδή ερευνούσε για τη νομοθετική σας πρωτοβουλία για ασυλία σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών. Αυτό ερευνούσε, το πολύ ενοχλητικό για εσάς. Και τα δημοσιεύματά σας οδήγησαν στην παγίδευση του τηλεφώνου του. Όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά ήσασταν ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας. Η αθλιότητα των μεθόδων σας συνάδει με την αθλιότητα της πολιτικής σας».

«Χρησιμοποιήσατε άθλιες μεθόδους με στόχο την εδραίωσή σας στην εξουσία […] Είστε αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασης του Συντάγματος και οφείλετε να απολογηθείτε […] Οταν παρακολουθείται ένας ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία ενός κόμματος και ένας δημοσιογράφος που ερευνά οικονομικά σκάνδαλα, τότε ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν συμβαίνει στον ίδιο; Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, όταν ρωτήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, απάντησε πως a priori κανείς δεν εξαιρείται και σήμερα ήρθατε εδώ και το επιβεβαιώσατε υψώνοντας και τόνο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έρχεστε εδώ ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα. Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο, δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος.

»Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο Πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Εχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του «θράσος και δειλία» επειδή –όπως είπε– δεν τόλμησε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. «Δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανιψιός μου, ούτε παιδιά Δημοτικού δεν το κάνουν αυτό», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές: Τη δημοκρατική, που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα. Και την καθεστωτική, που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, αλλά και κινήσεις πανικού που θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί, ώστε «να μη βυθίζει άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας» και να δώσει τη δυνατότητα στους Ελληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...