366
Ο αστεροειδής ανήκει σε μια ομάδα διαστημικών αντικειμένων που ονομάζεται Atens. Βρίσκονται κοντά στη Γη, σε τροχιές στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, και περιστασιακά «περνούν» ανάμεσα από γειτονικούς μας πλανήτες, τον Αρη, τον Ερμή ή την Αφροδίτη. | Twitter/spacedotcom

Πόσο «ξυστά» από τη Γη πέρασε ο αστεροειδής 2016 RB1

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2016, 10:28
Ο αστεροειδής ανήκει σε μια ομάδα διαστημικών αντικειμένων που ονομάζεται Atens. Βρίσκονται κοντά στη Γη, σε τροχιές στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, και περιστασιακά «περνούν» ανάμεσα από γειτονικούς μας πλανήτες, τον Αρη, τον Ερμή ή την Αφροδίτη.
|Twitter/spacedotcom

Πόσο «ξυστά» από τη Γη πέρασε ο αστεροειδής 2016 RB1

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2016, 10:28

Πρόκειται για μικρά σώματα του ηλιακού συστήματος, σε τροχιά κυρίως γύρω από τον Ηλιο. Θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό των πλανητών και ο αριθμός τους υπολογίζεται σε εκατομμύρια. Μοιάζουν με ογκώδεις βράχους, έχουν ακανόνιστο σχήμα, οι μεγαλύτεροι όμως έχουν σφαιρικό ή ελλειπτικό, καθώς η βαρύτητα που δημιουργεί η μάζα τους στην επιφάνειά τους υπερισχύει.

Η NASA το επιβεβαίωσε: Ενας αστεροειδής με διάμετρο που υπολογίζεται από 4 ως 14 μέτρα πέρασε «ξυστά» από τη Γη το βράδυ της Τετάρτης. «Ξυστά» για τα διαστημικά δεδομένα, σημαίνει απόσταση 38.500 χιλιομέτρων, σχεδόν δηλαδή το ένα δέκατο της απόστασης της Σελήνης από τη Γη.

Οι επιστήμονες της NASA εντόπισαν τον αστεροειδή μόλις δύο μέρες πριν, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου. «Επειδή η τροχιά του θα τον οδηγήσει κάτω από τον νότιο πόλο της Γης, δεν θα πλησιάσει τις τροχιές των δορυφόρων που εξασφαλίζουν τις τηλεπικοινωνίες ή τις μετεωρολογικές προβλέψεις», ήταν η ανακουφιστική τους ανακοίνωση. Πρόκειται ωστόσο για το πιο κοντινό «πέρασμα» αστεροειδή που θα δούμε μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Το όνομα αυτού «2016 RB1». Τα πρώτα στοιχεία για τον εντοπισμό του δόθηκαν από το τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Ο αστεροειδής ανήκει σε μια ομάδα διαστημικών αντικειμένων που ονομάζεται Atens. Βρίσκονται κοντά στη Γη, σε τροχιές στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, και περιστασιακά «περνούν» ανάμεσα από γειτονικούς μας πλανήτες, τον Αρη, τον Ερμή ή την Αφροδίτη.

asteroid-2016-RB1-Masi
Credit: Gianluca Masi, Virtual Telescope Project

Δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Στις 28 Αυγούστου ένας μεγαλύτερος αστεροειδής είχε περάσει σε απόσταση 80.000 χλμ. από τη Γη, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου ένας ακόμη, μεγέθους 60 μέτρων περίπου, αναμένεται να περάσει σε κοντινή απόσταση.

Οπως επεσήμανε η NASA στη σχετική ανακοίνωση, ακόμη κι αν είχε πέσει στη Γη, το μέγεθός του δεν θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αξιοσημείωτη καταστροφή. Συγκριτικά, ο αστεροειδής του Τσελιάμπινσκ, που είχε εκραγεί πάνω από τη Ρωσία το 2013, τραυματίζοντας πάνω από 1.000 ανθρώπους, είχε διάμετρο περίπου 17 μέτρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...