1431
Ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 | Facebook/Alexis Tsipras

Τσίπρας: Ανοιξαν την πλατφόρμα των 30-39 για να ξεστοκάρουν το AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 11:14
Ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1
|Facebook/Alexis Tsipras

Τσίπρας: Ανοιξαν την πλατφόρμα των 30-39 για να ξεστοκάρουν το AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 11:14

H τελευταία φορά που είχε βγει ο Αλέξης Τσίπρας στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο· ήταν σε θέση άμυνας, έπρεπε να δώσει εξηγήσεις για το εξοχικό του στο Σούνιο. Τώρα, πρωί Μ. Τετάρτης, βγήκε ξανά επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση. Κατηγορώντας την κυβέρνηση σχεδόν για τα πάντα. Από το ότι δεν διαπιστώνει πως υπήρξε αποτυχία με τόσους χιλιάδες νεκρούς, ως και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο υπονομόμευσε λέγοντας ότι άνοιξε η πλατφόρμα της ηλικιακής κατηγορίας 30-39 για να γίνει «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων της AstraZeneca! Για τέτοια «αντεπίθεση» του κ. Τσίπρα μιλάμε…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε κατ’ αρχάς με την αριθμολαγνεία των νεκρών. Εδώ δεν έχει καθόλου άδικο: η χώρα μας δεν τα πάει καλά αυτήν την περίοδο και ο αριθμός των θυμάτων ανά τον πληθυσμό της είναι από τους χειρότερους στην ΕΕ.

«Είναι προβληματικό έως επικίνδυνο ότι δεν έχει βγει ο Πρωθυπουργός ή κάποιος υπουργός να πει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά…» είπε, για να συμπληρώσει: Με την κυβέρνηση διαφωνούμε ακόμη και στα πραγματικά στοιχεία… Το πρώτο εξάμηνο είχαμε 400 νεκρούς, το δεύτερο εξάμηνο έχουμε 10.000 νεκρούς, παρότι είχαμε το πιο μακροχρόνιο lockdown στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι από τις 15 Μαρτίου πρώτη από τις χώρες της ΕΕ σε κρούσματα και θανάτους, είναι πάνω από τις ΗΠΑ και συγκρινόμαστε με την Ινδία. Αν δεν συμφωνήσουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν μπορούμε και να αναζητήσουμε ευθύνες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Επέμεινε βέβαια ότι η αντιπολίτευση προσέφερε συναίνεση τόσο με προτάσεις όσο και στους εμβολιασμούς –παρακάμπτοντας προφανώς τα όσα έλεγε για τις διαδηλώσεις και το γεγονός ότι, με εξαίρεση τον Νίκο Φίλη, άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να βγει δημόσια να ενθαρρύνει τον κόσμο για το εμβόλιο δεν υπήρξε (ακόμα και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε κάμερες όταν εμβολιάστηκε, τάχα για να μην το κάνει επικοινωνιακό σόου).

«Μετά το πρώτο κύμα επικράτησε η αίσθηση ότι νικήσαμε τον κορονοϊό, ενώ δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης που πρόσφερε συναίνεση», υποστήριξε.

Κάποια στιγμή η συζήτηση πήγε στους στους νέους, για τους οποίους κατήγγειλε ότι στοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση: «Μόλις άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39, οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο άνοιγμα της πλατφόρμας. Ας σταματήσουμε να τους στοχοποιούμε για ό,τι συμβαίνει». Και σε εκείνο περίπου το σημείο της συνέντευξης του ξέφυγε… «Ανοιξε, επιτέλους, η πλατφόρμα, έστω και για τα AstraZeneca, για να ξεστοκάρουν εν πάση περιπτώσει…».

Στην παρατήρηση του κ. Παπαδάκη ότι είναι κακό αυτό που λέει και ότι θα το αντιληφθεί λάθος ο κόσμος, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας μιλάει για «ξεστοκάρισμα» –με την αρνητική χροιά που έχει ο όρος–, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με διάφορες υπεκφυγές περί πολέμου συμφερόντων, έλλειψης εμβολίων κ.λπ. και έπειτα προσπάθησε να το… σώσει τασσόμενος υπέρ του εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια.

Θύμισε ότι πρώτος έκανε εμβόλιο (αυτό των Pfizer/BioNTech), ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλη η Μεγάλη Βρετανία έχει εμβολιαστεί με Astra Zeneca. Συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν είναι εκεί το πρόβλημα και εξήγησε: «Το ποσοστό του εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό ακόμη… Δυστυχώς δεν είχαμε την επάρκεια των εμβολίων για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Οι πιθανότητες να έχει παρενέργειες ο πολίτης από τα εμβόλια είναι μηδαμινές σε σχέση με τις πιθανότητες να κολλήσει τον κορονοϊό και να περάσει δύσκολα».

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πολιτική επίθεση στον Πρωθυπουργό επιμένοντας ότι «βιώνουμε μία τραγωδία δίχως τέλος».

Ανέφερε ότι έχουμε για δεύτερη φορά ένα δύσκολο Πάσχα, τα πράγματα δεν πάνε καλά και δεν είναι εύκολο να δημιουργήσουμε αισιοδοξία με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Μπήκαμε με 800 κρούσματα και βγαίνουμε με 3.000, μπήκαμε με 20 νεκρούς την ημέρα και βγήκαμε με 100. Η κυβέρνηση λειτούργησε δίχως σχεδιασμό και στρατηγική και δίχως μέτρα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, μέτρα στα σχολεία. Δεν υπήρχε σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στον σχεδιασμό και στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε συνολικά η πανδημία. Το εύκολο είναι να πάρεις την απόφαση για το lockdown, το δύσκολο είναι να κάνεις στοχευμένες παρεμβάσεις για να μην καταστρέψεις την οικονομία. Μας έχει βάλει σε μία λογική επιτήρησης και αυταρχισμού δίχως αποτέλεσμα… Την προηγούμενη εβδομάδα, μας είπε ο Πρωθυπουργός ότι πετύχαμε, ενώ είχαμε τις χειρότερες επιδόσεις από την αρχή της πανδημίας. Το είπε ακόμη και Στέφανος Μάνος, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ο Πρωθυπουργός ότι θα ανοίξουμε σε 15 μέρες. Και ρωτώ «πού ξέρεις ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση σε 15 μέρες; Γιατί να την ανοίξουμε την εστίαση στις 3 Μαΐου και όχι μία εβδομάδα νωρίτερα; Θα έπρεπε να πούμε ότι πρέπει να ανοίξουμε γιατί δεν πάει άλλο, πρέπει να ανοίξουμε γιατί αποτύχαμε. Και απέτυχε όλη η Ευρώπη, το μοντέλο του ακορντεόν απέτυχε…».

Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης είπε: «Η αντιπολίτευση στο σύνολό της έχει δείξει στάση υπευθυνότητας. Σύσσωμη η αντιπολίτευση έδωσε συναίνεση στον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών και έδωσε τη μάχη για να πεισθεί ο κόσμος για τον εμβολιασμό. Αλλά τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση».

Θύμισε ότι επισήμανε στον Πρωθυπουργό πως τον περασμένο Νοέμβριο, όταν άρχισε να κορυφώνεται η κατάσταση, ότι η κρίση θέλει συναινέσεις και είχε προτείνει ακόμη και κοινό υπουργό Υγείας. Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Η αίσθηση ότι νικήσαμε τον κορονοϊό μετά το πρώτο κύμα κυριάρχησε. Οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν. Δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός. Αν εγκαίρως είχαμε επενδύσει στα μονοκλωνικά σκευάσματα, θα είχαμε βοηθήσει πολλούς ασθενείς. Δεν μπορεί αυτά να τα δίνεις μόνο σε VIP ασθενείς. Βιώνουμε μία τραγωδία δίχως τέλος. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής».

Για την αμφισβήτηση της Επιτροπής των ειδικών είπε: «Οι επιστήμονες δέχονται αμφισβήτηση λόγω του τρόπου που τους εργαλειοποιεί η κυβέρνηση. Γιατί καθιερώνει ακαταδίωκτο για τους επιστήμονες; Επειδή υπάρχει ανάγκη να καθιερωθεί ακαταδίωκτο για τα κυβερνητικά στελέχη. Αποφασίζει ο Τσιόδρας;».

Η κυβέρνηση έχει γεμάτα ταμεία

Αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε: «Όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά είχαμε άδεια ταμεία και είχαμε την τρόικα να μας απειλεί με το πιστόλι στον κρόταφο. Η σημερινή κυβέρνηση έχει απείρως περισσότερες δυνατότητες. Βρήκε γεμάτα ταμεία με 37 δισ., μαζί με τα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης φθάνει στα 70 δισ., ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα φθηνού δανεισμού. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε τις δυνατότητες που έχει η σημερινή κυβέρνηση από την ένταξη στην ΟΝΕ και μετά». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να έχει η κυβέρνηση έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό για λίγες μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες αφήνοντας απέξω τη μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σχετικά με τις συντάξεις, είπε ο κ. Τσίπρας: «Ο κ. Βρούτσης μας είχε αφήσει 400.000 εκκρεμείς συντάξεις. Τις πήγαμε στις 100 χιλιάδες και τώρα έχουν γίνει πάλι 450.000 συντάξεις. Η κυβέρνηση έδιωξε τους ανθρώπους που είχαμε προσλάβει μέσω ΑΣΕΠ, και το αποτέλεσμα είναι ότι θα πρέπει τώρα να πληρώνει ο συνταξιούχος για να πάρει την σύνταξή του. Πού είναι τώρα το ψηφιακό κράτος; Είναι χαρακτηριστικό της ανικανότητας του επιτελικού κράτους το πρόβλημα με τις συντάξεις». Σημείωσε δε, ότι είχε δεχθεί κριτική για την 13η σύνταξη, η οποία τώρα καταργήθηκε και κανείς δεν μιλάει.

Επίσης πλειοδότησε σε εισαγωγές στα πανεπιστήμια, προτείνοντας να μην ισχύσουν από εφέτος τα μέτρα για έλεγχο-περιορισμό των εισακτέων. «…Ηλθε η κυβέρνηση μεσούσης της πανδημίας και άλλαξε το σύστημα των εξετάσεων και μείωσε κατά 25.000 τον αριθμό των εισακτέων. Κάνω έκκληση να μην εφαρμοστεί φέτος. Εμείς θα το αλλάξουμε συνολικά. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων ώστε να υπάρξει πελατεία για όσους ενεργοποιούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση», σημείωσε.

Σχετικά με τη δολοφονία Καραϊβάζ και την υπόθεση Φουρθιώτη, είπε ότι το θέμα είναι αν η νύχτα θα επιβάλει τους κανόνες της. Για τον Μένιο Φουρθιώτη σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει γιατί του είχε προσφέρει τόσο μεγάλη φύλαξη.

Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις Τζανακόπουλου

Οσον αφορά την επίμαχη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι  επανερχόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κλανει για εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο, ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε το επιχείρημα της διαστρέβλωσης:

«Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για τις εστίες διαφθοράς και παραεξουσίας που υπάρχουν μέσα στη διοίκηση. Ποιος σοβαρός άνθρωπος δεν θα συμφωνούσε; Εγώ προτείνω στην κυβέρνηση να καθίσουμε και να ξηλώσουμε τις εστίες της διαφθοράς. Δεν υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα; Τώρα με τις αποκαλύψεις δεν υπάρχουν επίορκοι αστυνομικοί;». Επέστρεψε τα πυρά λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει κεντρικό θέμα τον αριθμό των μετακλητών. Τώρα, τους διπλασίασε, αύξησε τους μισθούς τους, έφτιαξε νόμο για να μη χρειάζονται πτυχίο. Όλα αυτά δήθεν για να ενισχύσει το επιτελικό κράτος που έγινε επιτελικό γιουρούσι. Λάθη κάναμε κι εμείς. Αλλά από εδώ και πέρα μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μερικά πράγματα… Αλλά δεν μπορείς να βάλεις στην ΕΡΤ τον άνθρωπο που ήταν διευθυντής του γραφείου Τύπου σου. Η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας έχει μεγάλα προβλήματα, πάσχει και πρέπει να βρούμε τρόπο να την εξυγιάνουμε».

Έκλεισε με σύντομη αναφορά στο εργασιακό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα αν ο κόσμος της εργασίας είναι ισοπεδωμένος και δίχως μέλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News