259
|

Τσιόδρας – Λύτρας: Η ανοσία της αγέλης και πώς «δηλητηριάστηκε» ο όρος

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 10:04

Τσιόδρας – Λύτρας: Η ανοσία της αγέλης και πώς «δηλητηριάστηκε» ο όρος

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 10:04

Η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει οριστικά μόνο όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω λοίμωξης από τον ιό (έκθεσης στον ιό), είτε μέσω συνδυασμού και των δύο, εκτιμούν σε άρθρο στους στο «Scandinavian Journal of Public Health» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο άρθρο τους (ολόκληρο εδώ) οι κ.κ. Τσιόδρας και Λύτρας, η διαμάχη για την ανοσία της αγέλης έχει «δηλητηριάσει» τον επιστημονικό  όρο της ανοσίας της αγέλης.

Πρόκειται, εξηγούν, για μία κατάσταση, κατά την οποία ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανοσία σε ένα παθογόνο είναι τόσο μεγάλος, που αυτό δεν βρίσκει έδαφος να διασπαρεί και σταδιακά εξαφανίζεται.

«Στην πραγματικότητα, η ανοσία αγέλης αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να οδηγηθούμε στο τελικό στάδιο της CoViD-19», υπογραμμίζουν και παράλληλα σημειώνουν ότι λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού σε παγκόσμια κλίμακα, της μεγάλης έκτασης ασυμπτωματικής ή ήπια συμπτωματικής μετάδοσης, δεν είναι πιθανός ο έλεγχός του όπως έγινε με τον Εμπολα ή τον SARS-CoV 1 .

Επομένως, καταλήγουν, η πανδημία θα τελειώσει οριστικά μόνο όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω λοίμωξης από τον ιό, είτε μέσω συνδυασμού και των δύο.

Οσον αφορά τη «λύση» του lockdown, οι καθηγητές τονίζουν ότι δημιουργεί ένα δίλημμα, όπου συγκρούονται η δημόσια υγεία και η οικονομία. Ωστόσο, επισημαίνουν, όταν δεν είναι διαθέσιμα τα θεραπευτικά μέσα και τα εμβόλια, το lockdown μπορεί να αποτρέψει μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τη γρήγορη διασπορά του ιού σε έναν πληθυσμό χωρίς ανοσολογική απάντηση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε χώρες με ανεπαρκή συστήματα Υγείας και κοινωνικές ανισότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...