692
O υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την ισπανίδα ομόλογό του, Τερέζα Ριμπέρα και τον τσέχο υπουργός Βιομηχανίας Τζόζεφ Σικέλα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ | REUTERS/Yves Herman

Τσεχική Προεδρία: Πολιτική συμφωνία των υπουργών Ενέργειας στα… «εύκολα»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 12:45
O υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την ισπανίδα ομόλογό του, Τερέζα Ριμπέρα και τον τσέχο υπουργός Βιομηχανίας Τζόζεφ Σικέλα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
|REUTERS/Yves Herman

Τσεχική Προεδρία: Πολιτική συμφωνία των υπουργών Ενέργειας στα… «εύκολα»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 12:45

Σε πολιτική συμφωνία αναφορικά με τα μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, κατέληξαν -όπως αναμενόταν- οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίωση της Τσεχικής Προεδρίας.

Η συμφωνία αφορά την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατο όριο στα έσοδα παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Με δεδομένο το «όχι» της Κομισιόν για την ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Τσεχική Προεδρία φέρεται  να έχει ετοιμάσει σημείωμα με κατευθυντήριες ερωτήσεις που αφορούν σε ανώτατα όρια τιμών για το εισαγόμενο αέριο, είτε προέρχεται από αγωγούς είτε αγορές υγροποιημένου αερόυ (LNG), καθώς και σε επιπλέον μέτρα μείωσης της ζήτησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των υπ. Ενέργειας της ΕΕ:

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε πολιτική συμφωνία σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Ο κανονισμός εισάγει κοινά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και τη συλλογή και αναδιανομή των πλεονασματικών εσόδων του ενεργειακού τομέα στους τελικούς πελάτες.

Μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Το Συμβούλιο συμφώνησε σε εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής για το διάστημα 1ης Δεκεμβρίου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μειώσουν τη ζήτηση. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και για τους δύο στόχους κατά την περίοδο αυτή.

Ανώτατο όριο στα έσοδα της αγοράς ηλεκτρισμού

Το Συμβούλιο συμφώνησε να περιορίσει τα έσοδα της αγοράς στα 180 ευρώ/MWh για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεσαζόντων, που χρησιμοποιούν τις λεγόμενες «υποπεριθωριακές» τεχνολογίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνικά και λιγνίτης. Τέτοιοι φορείς εκμετάλλευσης σημείωσαν απροσδόκητα μεγάλα οικονομικά κέρδη τους τελευταίους μήνες, χωρίς να αυξηθεί το λειτουργικό τους κόστος. Αυτό οφείλεται στο ρόλο του άνθρακα και του φυσικού αερίου ως οριακών πηγών καθορισμού των τιμών που διογκώνουν επί του παρόντος την τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το επίπεδο του ανώτατου ορίου έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί την κερδοφορία των φορέων εκμετάλλευσης και να αποφεύγει την παρεμπόδιση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν μέτρα της επιλογής τους για τη συλλογή και τη διάθεση των πλεονασματικών εσόδων προς την υποστήριξη και την προστασία των τελικών πελατών ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κράτη μέλη εισήγαγαν ορισμένες ευελιξίες για να αντικατοπτρίζουν τις εθνικές τους συνθήκες και τα μέτρα που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ορισμού υψηλότερου ανώτατου ορίου εσόδων, τη χρήση μέτρων που περιορίζουν περαιτέρω τα έσοδα της αγοράς, τη διαφοροποίηση μεταξύ τεχνολογιών και την εφαρμογή ορίων στα έσοδα άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των traders, μεταξύ άλλων.

Σε περιπτώσεις όπου η καθαρή εξάρτηση ενός κράτους μέλους από τις εισαγωγές είναι ίση ή μεγαλύτερη από 100%, θα συνάψουν συμφωνία έως την 1η Δεκεμβρίου 2022 για την επαρκή κατανομή των πλεονασματικών εσόδων με το κράτος μέλος εξαγωγής. Άλλα κράτη μέλη καλούνται επίσης να συνάψουν τέτοιες συμφωνίες.

Εισφορά αλληλεγγύης για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να ορίσουν μια υποχρεωτική προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης στα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων. Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί των φορολογητέων κερδών, όπως καθορίζονται από τους εθνικούς φορολογικούς κανόνες για το οικονομικό έτος που αρχίζει το 2022 ή/και το 2023, και αφορά κέρδη τα οποία είναι πάνω από μια αύξηση 20% των μέσων ετήσιων φορολογητέων κερδών από το 2018. Η εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύει επιπλέον των τακτικών φόρων και εισφορών που ισχύουν στα κράτη μέλη. (The solidarity contribution would be calculated on taxable profits, as determined under national tax rules in the fiscal year starting in 2022 and/or in 2023, which are above a 20% increase of the average yearly taxable profits since 2018. The solidarity contribution will apply in addition to regular taxes and levies applicable in member states)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...