354
Ταφές σε πρόχειρα φτιαγμένο νεκροταφείο λόγω του κορονοϊού στο Σάο Πάολο | REUTERS/Amanda Perobelli

Τρίτη στον κόσμο σε νεκρούς από κορονοϊό είναι πλέον η Βραζιλία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 08:03
Ταφές σε πρόχειρα φτιαγμένο νεκροταφείο λόγω του κορονοϊού στο Σάο Πάολο
|REUTERS/Amanda Perobelli

Τρίτη στον κόσμο σε νεκρούς από κορονοϊό είναι πλέον η Βραζιλία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 08:03

Η Βραζιλία από χθες, Πέμπτη, κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Οι 1.473 θάνατοι που κατέγραψε σε μια ημέρα το υπουργείο Υγείας αύξησαν σε 34.021 το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της COVID-19, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης έφθασαν τα 614.941 (+30.925 σε 24 ώρες).

Το ρεκόρ θανάτων έσπασε για τρίτη συναπτή ημέρα: την Τετάρτη είχαν καταγραφεί 1.349 και την Τρίτη 1.262 θάνατοι.

Η χώρα έχει πλέον μεγαλύτερο  αριθμό νεκρών από την Ιταλία (η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη και κατέγραφε ως χθες Πέμπτη 33.689 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19) και υπολείπεται μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό 153 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, έναντι 557,2 στην Ιταλία και 585,8 στη Βρετανία.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, η Βραζιλία βρίσκεται σε απόλυτους αριθμούς στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου καταμετρώνται περί τα 1.870.000, σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Και αυτά ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα οι αριθμοί στη Βραζιλία είναι κατά πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η Βραζιλία συμπληρώνει πλέον σχεδόν τρεις εβδομάδες χωρίς υπουργό Υγείας, μετά την παραίτηση του Νέλσον Τάιχ, τον οποίο αντικαθιστά, σε μεταβατικό ρόλο, ο ως πρότινος υφυπουργός Υγείας Εντουάρντο Παζουέλο, στρατηγός εν ενεργεία.

Η πολιτεία Σαν Πάολο, η πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη στη χώρα, συνεχίζει να δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, με 8.560 θανάτους επί συνόλου 129.200 κρουσμάτων μόλυνσης, ακολουθούμενη από το Ρίο ντε Τζανέιρο (6.327 θάνατοι, 60.032 κρούσματα μόλυνσης). Ωστόσο, και στις δύο πολιτείες άρχισε αυτή την εβδομάδα η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στις φτωχές πολιτείες του Βορρά, ιδίως στην Αμαζόνας (2.183 νεκροί) και στην Παρά (3.416), καθώς και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπως στη Σεαρά (3.813) και στην Περναμπούκ (3.124).

Την ώρα που η επιδημιολογική καμπύλη συνεχίζει να καταγράφει άνοδο, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο συνεχίζει να απαιτεί να αποκατασταθεί η λειτουργία όλων των τομέων της οικονομίας, διότι ισχυρίζεται ότι αυτό που τον απασχολεί είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και αμφισβητεί τα μέτρα περιορισμού που ανακοίνωσαν πρακτικά όλοι οι κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...