377
Ενας άνδρας προσπαθεί να κατασβέσει μέτωπο σε περιοχή στα κεντρικά της χώρας | EPA/RICARDO GRACA

Τραγωδία στην Πορτογαλία: Τουλάχιστον 27 νεκροί σε δασικές πυρκαγιές

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 14:29
Ενας άνδρας προσπαθεί να κατασβέσει μέτωπο σε περιοχή στα κεντρικά της χώρας
|EPA/RICARDO GRACA

Τραγωδία στην Πορτογαλία: Τουλάχιστον 27 νεκροί σε δασικές πυρκαγιές

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 14:29

Σε 27 ανέρχονται οι νεκροί από τις πυρκαγιές που μαίνονται από χθες Κυριακή στη Πορτογαλία, σύμφωνα την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας που κάνει λόγο για 145 εστίες που εξακολουθούν να καίνε στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σε αυτούς, αν προσθέσουμε τους 64 νεκρούς από την πυρκαγιά στο Πεδρόγαου Γκραντ το καλοκαίρι, έχουμε μια εικόνα του τραγικού έτους που ζει η χώρα.

Οι νεκροί καταγράφονται στις περιοχές Κόιμπρα, Καστέλο Μπράνκο και Βισέου στην κεντρική Πορτογαλία και Αβέιρο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλες τις περιοχές βόρεια του ποταμού Τάγου – πρακτικά δηλαδή τη μισή χώρα.

Η Κυριακή ήταν η χειρότερη ημέρα της αντιπυρικής σεζόν, χειρότερη ακόμη και από την ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαψε δεκάδες ανθρώπους στα κεντρικά της χώρας όταν επιχείρησαν να διαφύγουν με τα αυτοκίνητά τους.

Πάνω από 440 πυρκαγιές καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα την Κυριακή ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας). Κατά τη διάρκεια της νύχτας εξακολουθούσαν να καίνε πάνω από 100 μέτωπα, για την αντιμετώπιση των οποίων είχαν κινητοποιηθεί 6.000 πυροσβέστες.

Οι κάτοικοι τουλάχιστον 20 χωριών χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σε διάφορες περιοχές και πολλά σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Η κυκλοφορία διακόπηκε σε τρεις αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένου αυτού που συνδέει τη Λισαβόνα με το Πόρτο, τη μεγαλούπολη του πορτογαλικού βορρά.

epaselect epa06268200 A firefighter kneels on the ground during a fire in Vila Nova de Poiares, Lousa, Portugal, 15 October 2017. The National Civil Protection Authority (ANPC) said it 'was the worst day of the year in terms of fires', having exceeded 300 forest fires. EPA/PAULO NOVAIS
Κατάκοπος από τη μάχη με τη φωτιά ο πυροσβέστης — πάνω από 6.000 έχουν ριχτεί στα μέτωπα (EPA/PAULO NOVAIS)

Το κύμα πυρκαγιών οφείλεται στις «θερμοκρασίες που είναι πολύ πάνω του φυσιολογικού για την εποχή και τις συσσωρευμένες επιπτώσεις της ξηρασίας που καταγράφεται σχεδόν από την αρχή της χρονιάς», εξηγούν οι Αρχές.

Πάνω από 2.160.000 στρέμματα βλάστησης κάηκαν στην Πορτογαλία από τις αρχές του Ιανουαρίου ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, αναφέρουν οι Αρχές.

Η πιο εκτεταμένη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών στη χώρα είχε καταγραφεί το 2003 (4.260.000 στρέμματα), όμως το 2017 σημαδεύτηκε από τη φονικότερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Πορτογαλίας, αυτή στο Πεδρόγαου Γκραντ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...