431
Τα μηνύματα των χεριών: εδώ ο Τζόνσον γρονθοκοπεί την παλάμη του με... αποφασιστικότητα, όσο ο Τραμπ επιδεικνύει την υψηλή του θέση | REUTERS/Jonathan Ernst

Τραμπ-Τζόνσον: τι μας λέει η γλώσσα του σώματος

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2019, 22:42
Τα μηνύματα των χεριών: εδώ ο Τζόνσον γρονθοκοπεί την παλάμη του με... αποφασιστικότητα, όσο ο Τραμπ επιδεικνύει την υψηλή του θέση
|REUTERS/Jonathan Ernst

Τραμπ-Τζόνσον: τι μας λέει η γλώσσα του σώματος

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2019, 22:42

Ο διάσημος άγγλος ζωολόγος και ανθρωπολόγος Ντέσμοντ Μόρις («Ο Γυμνός Πίθηκος») είναι ένας πολύ έμπειρος άνθρωπος, που αισίως διανύει τη δέκατη δεκαετία της ζωής του. Στην καριέρα του έχει παρατηρήσει ζώα και ζώα, έτσι είχε τη δυνατότητα να μελετήσει διεξοδικά τον τρόπο έκφρασής τους. Πλέον μελετά και τη «γλώσσα του σώματος» των πολιτικών, έχοντας κλειστό τον ήχο στη συσκευή της τηλεόρασής του. Αποφαίνεται λοιπόν ότι οι πολιτικοί είναι μία ανθρώπινη φυλή η οποία προτιμά να επικοινωνεί με την προαναφερθείσα «γλώσσα του σώματος», με «παντομίμα».

Μάλιστα, όπως λέει στην εφημερίδα Telegraph, η εξωλεκτική επικοινωνία προδίδει τα παιχνίδια εξουσίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Για τον Μόρις, ο Τραμπ είναι «δάσκαλος της αυταρχικής γλώσσας του σώματος» και ο Τζόνσον ένας που υπερβάλλει εκφραστικά ώστε με τις χειρονομίες του να μεταδίδει το μήνυμα ότι υπάρχει «ενέργεια». Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κορμπίν δεν έχει καν «γλώσσα του σώματος» λέει ο Μόρις.

Χειραψίες αντί για γροθιές

Τα χέρια του Τραμπ δουλεύουν πολύ επιδέξια τα τεχνάσματα, υποστηρίζει ο άγγλος ζωολόγος. Επιδίωξή του δεν είναι άλλη από την κατάδειξη της ανωτερότητάς του. Οι χειραψίες, ανάλογα με τη στάση της παλάμης, δείχνουν ποιος έχει το… πάνω χέρι. Στους περισσότερους ηγέτες ο Τραμπ δείχνει την ισχύ του διά της χειραψίας, αλλά μία φορά την πάτησε από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μόρις λέει ότι Τραμπ έχει αλλάξει σημαντικά τη στάση του από την ημέρα της εκλογής του και έπειτα. Χρησιμοποιεί εμφαντικά την κίνηση των χειλιών του αλλά και των δακτύλων των χεριών του όταν βρίσκεται δίπλα σε άλλον ηγέτη. «Η συμμετρική στάση των δύο χεριών που αγγίζονται απαλά στα δάκτυλα είναι μια στάση κυριαρχίας, επειδή εμφανίζει τέλεια ισορροπία μεταξύ αριστερού και δεξιού χεριού και δείχνει την υψηλή του θέση». Οι χειρονομίες ακριβείας, κατά τον Μόρις, δηλαδή οι κατάλληλες επαφές αντίχειρα και δείκτη δείχνουν την αποφασιστικότητα του ομιλούντος και το ακριβές της σκέψης του.

Αναμαλλιασμένες… τσέπες

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ξεχειλίζει από χειρονομίες θέλοντας να φανεί κινητικότατος και υπερδραστήριος. Οι πολύ σφιγμένες γροθιές του Μπόρις που κτυπούν ανελέητα τον αέρα δείχνουν «την αποφασιστικότητά του να αναμετρηθεί με τα πάντα».

Να και ο λόγος που ο Μπόρις τριγυρίζει αναμαλλιασμένος: «Θέλει να πει, να, δεν με ενδιαφέρει η εξωτερική εμφάνισή μου, εγώ δίνω έμφαση στους στόχους μου, στις σκέψεις μου και στις ιδέες μου». Ωστόσο όταν μιλάει με τα χέρια στις τσέπες –«κάτι πολύ ασυνήθιστο»– δεν κερδίζει πόντους.

Σε γενικές γραμμές μιλώντας, και ξεφεύγοντας από συγκεκριμένα πρόσωπα, ο Μόρις διατυπώνει την άποψη ότι οι σημερινοί πολιτικοί έχουν απόλυτη επίγνωση ότι τους σημαδεύουν οι φακοί. Η γλώσσα του σώματός τους είναι πιο περίπλοκη. Ξέρουν ότι παρακολουθούνται…

Δείτε το σχετικό βίντεο της εφημερίδας Telegraph:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...