733
H προπόνηση της Γκρασχόπερ τη Δευτέρα στη Ζυρίχη | REUTERS/Arnd Wiegmann

Τους ποδοσφαιριστές, τους ρώτησε κανείς;

Sportscaster Sportscaster 12 Μαΐου 2020, 14:24
H προπόνηση της Γκρασχόπερ τη Δευτέρα στη Ζυρίχη
| REUTERS/Arnd Wiegmann

Τους ποδοσφαιριστές, τους ρώτησε κανείς;

Sportscaster Sportscaster 12 Μαΐου 2020, 14:24

Η Γερμανία ξαναπαίζει μπάλα το προσεχές Σάββατο (16/5). Η Δανία, η Σερβία, η Πολωνία, η Τσεχία και -πιθανότατα- η Πορτογαλία, στο τέλος του μήνα. Ουγγαρία, Ελβετία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τουρκία κι άλλες χώρες, δεν θα αργήσουν να ακολουθήσουν. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κυβερνήσεις, λίγκες και σύλλογοι σε όλη την Ευρώπη προκρίνουν την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων, για να σταματήσουν την οικονομική αιμορραγία του ποδοσφαίρου. Αλλά τους παίκτες και τους προπονητές, τους ρώτησε κανείς;

Ο γνωστός τηλεσχολιαστής του SkySports και παλιά δόξα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γκάρι Νέβιλ, ήταν ο πρώτος που έθιξε το ζήτημα: πολλοί ποδοσφαιριστές φοβούνται να επιστρέψουν στις προπονήσεις και στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων τους, όμως δεν τολμούν να το παραδεχτούν. Μερικές μέρες αργότερα τα αγγλικά media έγραψαν για τουλάχιστον 50 παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ που θα ψήφιζαν «όχι», αν η επιστροφή στα γήπεδα έμπαινε σε ψηφοφορία.

Ο Σέρχιο Αγκουέρο, ο αρχισκόρερ της Μάντσεστερ Σίτι, δεν κρύφτηκε πίσω από την ανωνυμία: «Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου φοβούνται, επειδή έχουν οικογένεια, μικρά παιδιά, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ή συγγενείς με εύθραυστη υγεία. Εγώ ήμουν κλεισμένος στο σπίτι με τη σύντροφό μου, δεν είχαμε επαφή με άλλους ανθρώπους. Λένε πως υπάρχουν κάποιοι που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό χωρίς να έχουν συμπτώματα. Μπορεί να κολλήσεις και να μην το ξέρεις. Οταν επιστρέψουμε, θα υπάρχει άγχος. Μόλις κάποιος από την ομάδα νιώσει άρρωστος, θα σκεφτόμαστε τι γίνεται τώρα;».

Ο Νο 2 του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών, Μπόμπι Μπάρνς, αφού επιβεβαίωσε ότι τα μέλη της ένωσης ανησυχούν για την υγεία τους, τόνισε πως έχουν ερωτήματα, στα οποία κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να απαντήσει. Για παράδειγμα, μια έρευνα που ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση έδειξε ότι οι μαύροι έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες, σε σχέση με τους λευκούς, να πεθάνουν από Covid-19. Οπως είπε στους Times, «μίλησα με πολλούς μαύρους παίκτες, που το διάβασαν στον Τύπο και αναστατώθηκαν. Αναρωτιούνται εάν, πράγματι, κινδυνεύουν περισσότερο και γιατί».

Στη Γερμανία, μια συνέντευξη του βέλγου μέσου της Κολωνίας, Μπίργκερ Βερστρέτε, σε τοπική εφημερίδα κλόνισε τη σιγουριά που υπήρχε στη χώρα για την ασφαλή επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα. Ο 26χρονος παίκτης, που αποκτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο από τη Γάνδη έναντι 3,5 εκατ. ευρώ, θέλησε να δημοσιοποιήσει την αγωνία του έπειτα από τα τρία κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην ομάδα του: «Με έναν από τους παίκτες που βρέθηκαν θετικοί, ήμασταν «ζευγάρι» στο γυμναστήριο, και ήταν αδύνατον να μην έρθουμε σε επαφή. Με τον φυσιοθεραπευτή (που, επίσης, βρέθηκε θετικός, είχα δουλέψει κι εγώ. Δεν είναι εύκολο, να τηρούμε πάντοτε την απόσταση των δύο μέτρων».

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής αποκάλυψε στην εφημερίδα και το λόγο για τον οποίο ανησυχεί τόσο πολύ: η σύντροφός του, μια πανέμορφη 25χρονη που εργάζεται ως μοντέλο και ονομάζεται Ζόε Τίμερμανς, είναι καρδιοπαθής. Για αρκετές εβδομάδες παράτησε τη δουλειά της και κλειδώθηκε στο σπίτι, όμως τώρα που ούτε εκεί είναι ασφαλής, επέστρεψε στο πατρικό της στο Βέλγιο. «Θα ήμουν ψεύτης, αν έλεγα ότι αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στο ποδόσφαιρο», εξομολογήθηκε ο Βερστρέτε. «Και είμαι περίεργος, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας μυστικής ψηφοφορίας μεταξύ των παικτών».

Λίγες μέρες μετά, ο βέλγος διεθνής ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει (δημοσίως) ότι δεν είχε πρόθεση να θίξει τον σύλλογό του, ότι παραχώρησε τη συνέντευξη υπό καθεστώς ψυχολογικής φόρτισης, και ότι δεν τίθεται ζήτημα μη συμμετοχής του στις υποχρεώσεις της ομάδας. Το τι μεσολάβησε, μπορεί κανείς να το υποθέσει.

«Εάν πρέπει να επιστρέψω στα γήπεδα, θα το κάνω, αλλά όλο αυτό με τρομάζει», πόσταρε στο λογαριασμό του στα social media ο γάλλος επιθετικός της Φούλαμ, Αντονί Νοκάρ. «Είμαστε άνθρωποι κι εμείς», «τιτίβισε» ο μεσοεπιθετικός της Νόριτς, Τοντ Κάντγουελ. Απαντούσε, προφανώς, σε εκείνους που διατυπώνουν την άποψη ότι οι ποδοσφαιριστές πληρώνονται τόσο καλά, ώστε οφείλουν να πάρουν το ρίσκο. Στην Ιταλία και την Ισπανία, επίσης, αρκετοί παίκτες δεν συμμερίζονται την «πρεμούρα» των συλλόγων τους να παιχτεί μπάλα «εδώ και τώρα». Αλλά, μέχρι στιγμής, μόνον ένας τόλμησε να… τραβήξει το σχοινί. Ο Ράφαελ Χιμένεθ, της Καντίθ, χάρισε τους μισθούς που είχε λαμβάνειν και αρνήθηκε να επιστρέψει στις προπονήσεις.

Εκόντες άκοντες, οι ποδοσφαιριστές θα μπουν στο γήπεδο και θα παίξουν. Αλλά, ίσως, όχι όπως πριν. Στην Πριμέρα Λίγκα της Νικαράγουα, ένα από τα τέσσερα πρωταθλήματα που δεν έχουν διακοπεί (μαζί με αυτά της Λευκορωσίας, του Μπουρούντι και του Τατζικιστάν), τα παιχνίδια έχουν… προσβληθεί από τον κορονοϊό. Είναι… πιο αργά και από το replay. Οπως εξήγησε στο Reuters ο Κάρλος Μοσκέρα, τερματοφύλακας της Ντεπορτίβο Λας Σαμπάνας, «δεν παίζουμε με την ίδια ένταση και προσπαθούμε να αποφύγουμε την επαφή με άλλους παίκτες, οπότε, μας είναι αδύνατον να συγκεντρωθούμε στον αγώνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...