237
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, στις 5 Μαρτίου | Reuters

Τουρκία: Κίνδυνος για τον Ερντογάν από το ηλεκτροσόκ του κορονοϊού στην οικονομία

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 14:32
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, στις 5 Μαρτίου
|Reuters

Τουρκία: Κίνδυνος για τον Ερντογάν από το ηλεκτροσόκ του κορονοϊού στην οικονομία

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 14:32

Σε μεγάλους μπελάδες έβαλε ο κορονοϊός όχι μόνο την τουρκική οικονομία, αλλά και την παντοδυναμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2020 μιλούν για ύφεση 5%, πληθωρισμό 12% και ανεργία 17,2%. Κάποιοι προβλέπουν και την εκτόξευση της ανεργίας στο 30%, ενώ την ίδια στιγμή, η αξία της λίρας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο τούρκος πρόεδρος έχει καταφέρει να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του. Τώρα όμως, αυτό μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ, γράφει η Guardian, και να τις χάσει όλες.

«Η Τουρκία ήταν ήδη στα πρόθυρα πτώχευσης πριν από τον κορονοϊό. Τώρα αναμένουμε μία πολύ μακρά και βαθιά ύφεση», σύμφωνα με τον οικονομολόγο Σελτζούκ Γκεσέρ.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η χώρα είναι η έβδομη στον κόσμο με τα περισσότερα κρούσματα, 137.115 και νεκρούς, 3.739, από κορονοϊό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Οικονομικού Ερευνητικού Κέντρου της Κωνσταντινούπολης, αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, το κόμμα του Ερντογάν θα έχανε το 7% της δύναμής του. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει πρώην συνεργάτες του ως αντιπάλους: τον Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργό του, και τον Αλί Μπαμπατσάν, που ίδρυσαν τα δικά τους κόμματα.

Παράλληλα, ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του AKP, δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Αλλωστε, η Τουρκία για πολύ καιρό δήλωνε ελάχιστα κρούσματα και κανέναν θάνατο, κάτι που δημιούργησε υποψίες για την αξιοπιστία των κρατικών στοιχείων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...