195
Στριμωγμένος ο Ερντογάν, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει κάποιου είδους «διαφυγή», μέσω της προσφιλούς τακτικής της έντασης στο Αιγαίο | REUTERS

Καταρρέει η τουρκική λίρα υπό τον φόβο εξάντλησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 16:14
Στριμωγμένος ο Ερντογάν, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει κάποιου είδους «διαφυγή», μέσω της προσφιλούς τακτικής της έντασης στο Αιγαίο
|REUTERS

Καταρρέει η τουρκική λίρα υπό τον φόβο εξάντλησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 16:14

Το ιστορικό χαμηλό της νομισματικής κρίσης του 2018 άγγιξε την Τετάρτη η τουρκική λίρα καταγράφοντας νέα πτώση, κατά 1,4%, για πέμπτη συνεχή ημέρα, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας.

Η ισοτιμία του τουρκικκού νομίσματος έναντι του δολαρίου διαμορφωνόταν στο 7,1615, από το επίπεδο του 7,065 που βρισκόταν την Τρίτη, πλησιάζοντας επικίνδυνα το ιστορικό χαμηλό του 7,24.

Αιτία της χωρίς τέλος κατρακύλας, η πτώση των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας της χώρας, στα περίπου 25 δισ. δολ. από 40 δισ. δολ. νωρίτερα στη διάρκεια του έτους.

Τελευταίο «σωσίβιο» του «στριμωγμένου» σε όλα τα επίπεδα Ταγίπ Ερντογάν, προβάλλει η γραμμή ανταλλαγής από την Φέντεραλ Ριζέρβ (εξού και η προσφατη επικοινωνία του με τον πρόεδρο Τραμπ).

Ηδη ο Ερντογάν βρίσκεται σε επαφές με την Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες βολιδοσκοπώντας την πιθανότητα διευκόλυνσης στην ανταλλαγή νομισμάτων.

Ανακοινώσεις σχετικά με την κατάληξη των εν λόγω διαβουλεύσεων δεν έχουν γίνει, ούτε για το «τίμημα» που θα καλείτο να πληρώσει η Αγκυρα σε περίπτωση συμφωνίας με τη Fed.

Tην Τρίτη η αρμοδια ρυθμιστική Αρχή για το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει περαιτέρω τις συναλλαγές σε τουρκική λίρα μεταξύ των τουρκικών τραπεζών και των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...