282
| REUTERS/Stringer

Τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ θέλει ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 11:24
| REUTERS/Stringer

Τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ θέλει ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 11:24

Μια πτυχή από τον τον ρόλο που επιδιώκει να έχει η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν στο Αφγανιστάν, μετά την αμφιλεγόμενη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, περιέγραψε την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε ότι η η Αγκυρα εκτιμά ότι θα ήταν ωφέλιμο να παραμείνει ανοικτό το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ

Το θέμα «θα πάρει μορφή» τις επόμενες ημέρες, προσέθεσε με νόημα ο Ακάρ, σε δηλώσεις του από την τουρκική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.

Η ανησυχία για τη μοίρα του Αφγανιστάν μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από τη χώρα είναι όλο και πιο έντονη, διεθνώς. Οι (υποτίθεται εκπαιδευμένες από τους Αμερικανούς) αφγανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των προελαύνοντων Ταλιμπάν μέσα και γύρω από πολλές πόλεις του Αφγανιστάν. Υπάρχουν φόβοι ότι οι αντάρτες μπορούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα Καμπούλ μέσα σε 90 ημέρες.

Η Τουρκία έχει προτείνει να αναπτύξει στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν και συζητά το θέμα με τις ΗΠΑ εδώ εβδομάδες. Σε αντάλλαγμα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει να πληρούνται κάποιοι επιμελητειακοί, οικονομικοί και διπλωματικοί όροι.

Ο Ακάρ από την πλευρά του επεσήμανε ότι υπάρχουν αναφορές περί αποχώρησης των ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών από το Αφγανιστάν, αν κλείσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Για τον λόγο αυτό εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το αεροδρόμιο πρέπει να παραμείνει ανοικτό. Τις επόμενες ημέρες το ζήτημα θα πάρει μορφή», επεσήμανε.

Δύο τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να επιθυμεί να αναλάβει τη διαχείριση και την ασφάλεια του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας, όμως παρακολουθεί την κατάσταση μετά τη γρήγορη προέλαση των Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν έχει δηλώσει πρόθυμος να συναντηθεί με όποιον αρχηγό των Ταλιμπάν το επιθυμεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...