262
Οαση δροσιάς και μοναδικό καταφύγιο τα συντριβάνια | EPA/Matteo Corner

Οι Συρακούσες κατέρριψαν το ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας με 48,8 ­βαθμούς Κελσίου!

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2021, 21:34
Οαση δροσιάς και μοναδικό καταφύγιο τα συντριβάνια
|EPA/Matteo Corner

Οι Συρακούσες κατέρριψαν το ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας με 48,8 ­βαθμούς Κελσίου!

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2021, 21:34

Η μεγαλύτερη θερμοκρασία στην Ιταλία και, εφόσον επιβεβαιωθεί επιστημονικά, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καταγράφηκε την Τετάρτη στη Σικελία, στις Συρακούσες, ενώ η γειτονική μας χώρα πλήττεται από κύμα καύσωνα και καταστροφικές πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της.

Το θερμόμετρο έδειξε 48,8 βαθμούς Κελσίου νωρίς το απόγευμα, έγραψε η εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη πληροφορίες από το τοπικό μετεωρολογικό σύστημα.

Οι ενδείξεις του σταθμού καταγραφής με κόκκινο (οι ώρες είναι Γκρίνουιτς, οπότε για την Ιταλία προσθέτουμε 2) | severe-weather.eu

Ως σήμερα η υψηλότερη επιβεβαιωμένη θερμοκρασία στην Ευρώπη είναι αυτή που καταγράφηκε στην Αθήνα και την Ελευσίνα στις 10 Ιουλίου 1977 με 48 βαθμούς Κελσίου. Στο πρόσφατο κύμα καύσωνα στη χώρα μας, η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν 47,1 βαθμοί, στον Λαγκαδά στις 3 Αυγούστου.

Το εθνικό ρεκόρ Ιταλίας ήταν έως τώρα 47 βαθμοί στη Φότζια το 2007, ανέφερε το severe-weather.eu.

Ολη αυτή την εβδομάδα η Ιταλία που πλήττεται από κύμα καύσωνα, πυρκαγιές μαίνονται στο νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως στη Σικελία και την Καλαβρία, όπου απειλείται ένα πολύ σημαντικό προστατευόμενο πάρκο.

Στη Καλαβρία και τη Σικελία οι πυροσβέστες χρειάστηκε να προχωρήσουν σε 300 επεμβάσεις τις τελευταίες 12 ώρες, ενώ επτά Canadair έχουν κινητοποιηθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η οροσειρά Μαντόνιε, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, πολιορκείται εδώ και ημέρες από τις φλόγες που ενισχύονται από τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, με τις πυρκαγιές να έχουν καταστρέψει σπίτια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Στην Καλαβρία οι φλόγες απειλούν το Ασπρομόντε που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των γεωπάρκων της Unesco.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...