470
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ | Sandy Huffaker/Pool via REUTERS

Καλιφόρνια: Μόνο με εβδομαδιαία τεστ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 10:19
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ
|Sandy Huffaker/Pool via REUTERS

Καλιφόρνια: Μόνο με εβδομαδιαία τεστ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 10:19

Νέα αυστηρά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό έλαβε η Καλιφόρνια, που έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ η οποία απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 ή να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, που πήρε την απόφαση, τη χαρακτήρισε «υπεύθυνο βήμα» προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών.

Οι προϋποθέσεις αυτές ήδη ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υγειονομικούς στην πολιτεία, η οποία έχει τους αυστηρότερους περιορισμούς για την προστασία από τον κορονοϊό, σε όλες τις ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοικτά και να αντιμετωπίσουμε τη βασική ανησυχία των γονιών, όπως εγώ, για τα μικρά παιδιά», είπε.

Μάχη για τις μάσκες

Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά του τόξου των περιοριστικών μέτρων βρίσκεται το Τέξας. Ο Γκρεγκ Αμποτ, Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, έχει απαγορεύσει στους δημόσιους αξιωματούχους να επιβάλουν τη χρήση μάσκας σε σχολεία, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, παρά την τρομακτική άνοδο των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα!

Ενας δικαστής της πολιτείας εμπόδισε προσωρινά την εφαρμογή της εντολής του Αμποτ, έπειτα από προσφυγή του επικεφαλής της κομητείας του Ντάλας, Κλέι Τζένκινς. Ο δικαστής είπε ότι προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της ανόδου των κρουσμάτων.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα υπάρξει δραματική άνοδος των κρουσμάτων και των νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα ξεπεράσει την κορύφωση που καταγράφηκε νωρίτερα φέτος, αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά».

Η κυβέρνηση Αμποτ έχει ασκήσει έφεση εναντίον των δικαστικών αποφάσεων. Σε γραπτή του ανακοίνωσή του, ο κυβερνήτης του Τέξας είπε: «Ο δρόμος προς τα εμπρός βασίζεται στην ατομική ευθύνη, όχι σε κυβερνητικά διατάγματα».

Στο Τενεσί, από τις πιο συντηρητικές πολιτείες των ΗΠΑ, περισσότεροι από 100 διαδηλωτές παρενόχλησαν την Τρίτη πολίτες που φορούσαν μάσκα, ανάμεσά τους γιατρούς και νοσηλευτές, στην κομητεία Γουίλιαμσον, το σχολικό συμβούλιο της οποίας είχε αποφασίσει νωρίτερα την ίδια ημέρα να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους μαθητές του Δημοτικού.

Βίντεο, το οποίο έχει ήδη 2 εκατομμύρια θεάσεις στο Twitter, δείχνει ένα πλήθος ανθρώπων να επιτίθεται σε έναν άνδρα που φορά μάσκα, την ώρα που αυτός κατευθύνεται στο αυτοκίνητό του. Οι συγκεντρωμένοι τού φώναζαν: «Θα σε βρούμε, «ξέρουμε ποιος είσαι. Οχι πια μάσκες».

Λόγω του στελέχους Δέλτα, ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί στο υψηλότερο σημείο εδώ και έξι μήνες. Τον τελευταίο μήνα, ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων μολύνσεων πενταπλασιάστηκε.

Για τον λόγο αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση και αρκετές πολιτείες, όπως και νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ιδιωτικών επιχειρήσεων απαιτούν από τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν. Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι σχεδόν το 90% των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολείων στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί.

Η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε την προηγούμενη εβδομάδα η πρώτη μεγάλη αμερικανική πόλη όπου από τον Σεπτέμβριο θα απαιτείται αποδεικτικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 για την είσοδο σε εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλους χώρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...