438
Φωτογραφίζοντας ένα παράξενο έργο τέχνης | REUTERS/Andrew Kelly

Τοιχογραφία με τεράστιο πέος διχάζει και σοκάρει τη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 17:14
Φωτογραφίζοντας ένα παράξενο έργο τέχνης
|REUTERS/Andrew Kelly

Τοιχογραφία με τεράστιο πέος διχάζει και σοκάρει τη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 17:14

Πως θα αντιδρούσατε αν ένα πρωί ξυπνούσατε και απέναντι από το σπίτι σας, σε έναν τοίχο άλλου σπιτιού διαγραφόταν ένα τεράστιο Mural που απεικόνιζε ένα τεράστιο πέος. Αυτό ακριβώς συνέβη στους κατοίκους της οδού Μπρουμ στην Λόουερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Ενα τεράστιο ροζ μόριο σε στύση εμφανίστηκε από το πουθενά και έγινε πρώτο θέμα συζήτησης στην ευρύτερη περιοχή.

Το Mural έγινε αντιληπτό την παραμονή των Χριστουγέννων και φαίνεται να δημιουργήθηκε από μια κολεκτίβα καλλιτεχνών του δρόμου που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Το έργο προκάλεσε πολλά δημοσιεύματα σχετικά με την ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης και την εικαστική του αξία, ενώ παράλληλα συγκέντρωσε και πολλά βλέμματα αλλά και φλας στην περιοχή καθώς πολλοί έσπευσαν να το δουν και να το φωτογραφίσουν.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση γύρω από την παράξενη καλλιτεχνική δημιουργία αναθερμάνθηκε καθώς αντικρουόμενες απόψεις άρχισαν να διατυπώνονται. Η δημιουργία πάντως ανήκει στην Καρολίνα Φάλκχολτ, μια καλλιτέχνη από την Σουηδία η οποία έχει επίσης σχεδιάσει ένα παρόμοιο – αν και πιο αφηρημένο- κόλπο σε κτίριο στα ανατολικά. Η Φάλκχολτ είπε στον Guardian ότι με τη δουλειά της θέλει να δείξει πως δεν πρέπει να αισθάνεται κανείς ντροπή για το σώμα του και για την σεξουαλικότητά του. «Συνήθως ζωγραφίζω γιγάντιους κόλπους και αιδοία», είπε και πρόσθεσε πως αισθάνθηκε ότι έπρεπε να συμπληρώσει τη συλλογή της και με ένα πέος.

2017-12-27T151935Z_718459659_RC181831D8A0_RTRMADP_3_USA-CULTURE
Μια κανονική ημέρα στους δρόμους του Μανχάταν. Ή μήπως όχι;

Την Τετάρτη το απόγευμα, πάντως οι απόψεις των κατοίκων και των περαστικών της περιοχής ήταν διχασμένες. Ενας ιδιοκτήτης καταστήματος δήλωσε ότι η εικόνα δυσαρεστούσε τους κατοίκους και πρόσθεσε πως ήλπιζε να αφαιρεθεί σύντομα. Σύμφωνα με πολλά ακόμη αμερικανικά μίντια, την ίδια άποψη εξέφρασαν αρκετοί ακόμη ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή. Υπήρχαν μάλιστα και αυτοί που εξέφρασαν την άποχη ότι αυτού του είδους η ζωγραφική αποτελεί ένα είδος οπτικής σεξουαλικής παρενόχλησης.

Για κάποιους άλλους πάντως ο τεράστιος ροζ φαλλός έδωσε έναν ευχάριστο τόνο στην περιοχή ενώ «υπογραμμίζει και την μακρά παράδοση της γειτονιάς με την τέχνη του δρόμους και το γκράφιτι». Ακόμη και ένας έλληνας που ζει στην περιοχή, ο Γιώργος Πετρίδης, σχολίασε το έργο και φέρεται σύμφωνα με τον Guardian να είπε πως: «Αυτό είναι κάτι που μερικοί άνθρωποι θεωρούν τέχνη αυτή τη στιγμή. Δεν με ενοχλεί και δεν πρόκειται να ξοδέψω πολύ χρόνο για να το σκεφτώ».

To έργο πάντως δεν αναμένεται να βρίσκεται για καιρό στον τοίχο καθώς οι Αρχές της Νέας Υόρκης φαίνεται πως έχουν ήδη κινήσει διαδικασίες για την αφαίρεσή του. Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, δεν είναι ότι προκαλεί ή σοκάρει αλλά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν είχε δώσει έγκριση για τη δημιουργία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...