296
Ενα μικρό κορίτσι Ροχίνγκια σε προσφυγικό καταυλισμό στο Μπαγκλαντές | REUTERS/Marko Djurica

UNICEF: Ολο και περισσότερα παιδιά γίνονται «ανθρώπινες ασπίδες» σε εμπόλεμες ζώνες

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 14:37
Ενα μικρό κορίτσι Ροχίνγκια σε προσφυγικό καταυλισμό στο Μπαγκλαντές
|REUTERS/Marko Djurica

UNICEF: Ολο και περισσότερα παιδιά γίνονται «ανθρώπινες ασπίδες» σε εμπόλεμες ζώνες

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 14:37

Μία θλιβερή πραγματικότητα σκιαγραφεί η UNICEF κάνοντας μία δραματική έκκληση για τη σωτηρία των παιδιών στις εμπόλεμες ζώνες. Εκτός από τον υποσιτισμό και τα ψυχικά τραύματα, τα παιδιά γίνονται πλέον όλο και περισσότερο στόχος των συγκρούσεων.

Η κατάσταση σύμφωνα με το Unicef Children’s Fund, που εξετάζει την κατάσταση πολλών παιδιών σε περιοχές κρίσης, είναι απελπιστική. Οι εμπλεκόμενες ομάδες φαίνεται ότι αγνοούν το διεθνές δίκαιο που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των πιο ευάλωτων, δήλωσε ο Μανουέλ Φοντέιν, διευθυντής των προγραμμάτων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της UNICEF.

Σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ για την παιδική προστασία, τα παιδιά χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως ανθρώπινες ασπίδες, σκοτώνονται, ακρωτηριάζονται ενώ πολλές φορές παίρνουν μέρος ακόμα και σε μάχες. Ο βιασμός, ο εξαναγκαστικός γάμος, η απαγωγή και η υποδούλωση αποτελούν μία θλιβερή πραγματικότητα στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και τη Βιρμανία.

«Τα παιδιά εκτίθενται σε επιθέσεις και τη βία στα σπίτια τους, στα σχολεία ακόμη και σε παιδικές χαρές» επισημαίνει ο Φοντέιν. «Δεν πρέπει να κωφεύουμε, μια τέτοια κτηνωδία δεν πρέπει να φαίνεται… φυσιολογική στα μάτια μας».

Μόνο στο Αφγανιστάν, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, σκοτώθηκαν περίπου 700 παιδιά. Στη Νιγηρία και στο Καμερούν, η τρομοκρατική ομάδα Μπόκο Χάραμ ανάγκασε τουλάχιστον 135 παιδιά να λειτουργήσουν ως βομβιστές αυτοκτονίας.

Στο Ιράκ και τη Συρία, τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες ενώ στην Υεμένη, τουλάχιστον 5.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μετά από σχεδόν 1.000 ημέρες πολέμου.

Την ίδια στιγμή, οι πρόσφυγες Ροχίνγκια στην Μιανμάρ, υποφέρουν καθημερινά από συστηματική βία και ξεριζώνονται από τις περιοχές και τα σπίτια τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 650,000 πρόσφυγες Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα με το Μπαγκλαντές με πάνω από τους μισούς εξ΄αυτών να είναι ανήλικοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...