527
Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν για την διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης μέσω του YouTube | CreativeProtagon

Kατηγορούν το YouTube ότι «κλείνει το μάτι» στην παραπληροφόρηση

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2022, 10:35
Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν για την διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης μέσω του YouTube
|CreativeProtagon

Kατηγορούν το YouTube ότι «κλείνει το μάτι» στην παραπληροφόρηση

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2022, 10:35

Δεκάδες οργανισμοί και ομάδες από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τον έλεγχο της γνησιότητας των πληροφοριών και του εντοπισμού ψευδών ειδήσεων καταγγέλλουν το YouTube ότι δεν λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εμποδίζεται η παραπληροφόρηση μέσα από την πλατφόρμα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC (https://www.bbc.com/news/technology-59967190) ογδόντα οργανισμοί και ομάδες έστειλαν επιστολή στην επικεφαλής του YouTube Σούζαν Βότζκικι από την οποία ζητούν να πάρει η δημοφιλής πλατφόρμα πιο δραστικά μέτρα εναντίον των βίντεο με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο αλλά και βίντεο ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό που συνδέεται με παραπληροφόρηση σχετικά με διαδικασίες εκλογών. Ανάμεσα στις ομάδες που υπογράφουν την επιστολή είναι και αυτή που κάνει τους ελέγχους για την αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

«Υπάρχει μεγάλη οικονομική καταστροφή και είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα εξαιτίας της παραπληροφόρησης» αναφέρεται σε ένα σημείο της επιστολής. Οι συντάκτες της υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα, η οποία ανήκει στην Google, αποφεύγοντας να πάρει τα κατάλληλα μέτρα στην ουσία επιτρέπει σε διάφορους ασυνείδητους να χειραγωγούν και εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους. Αναφέρουν επίσης ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και πιο σύνθετο όταν το υλικό παραπληροφόρησης είτε δεν είναι στην αγγλική γλώσσα είτε προέρχεται από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στην επιστολή παρατίθενται και μια σειρά από παραδείγματα από υλικό παραπληροφόρησης που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα το οποίο θα μπορούσε ή πιθανώς και να προκάλεσε τελικά κακό σε κάποιους ανθρώπους. Υλικό που πέρασε κάτω από τα ραντάρ ελέγχου και των όρων χρήσης του YouTube. Οι οργανώσεις και οι ομάδες προστασίας από την παραπληροφόρηση ζητούν από την πλατφόρμα να δεσμευθεί ότι:

  • θα δημιουργήσει διαφανείς διαδικασίες ενημέρωσης σχετικά με την παραπληροφόρηση που διακινείται στην πλατφόρμα
  • δεν θα διαγράφονται απλώς κάποια βίντεο παραπληροφόρησης αλλά θα δημοσιοποιούνται οι δημιουργοί τους
  • θα λαμβάνονται μέτρα εναντίον όσων το υλικό έχει αποδειχθεί ότι παραπληροφορεί αλλά αυτοί συνεχίζουν να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο.
  • θα αυξηθούν οι προσπάθειες εντοπισμού της παραπληροφόρησης και σε άλλες γλώσσες εκτός της αγγλικής.
  • θα δημιουργηθούν νέοι αλγόριθμοι που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα προωθείται στους χρήστες υλικό παραπληροφόρησης ή υλικό που προέρχεται από αναξιόπιστες πηγές.

Η εκπρόσωπος Τύπου του YouTube Έλενα Χερνάντεζ δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια ανάπτυξης νέων μεθόδων για να περιοριστεί η διασπορά παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα καθώς και η αφαίρεση βίντεο που προβάλουν την βία. Τόνισε επίσης ότι η εταιρεία θέλει να έχει εποικοδομητική συνεργασία με την κοινότητα που ασχολείται με τον έλεγχο των ειδήσεων και του περιεχομένου για την αποφυγή παραπληροφόρησης.

Οι υπηρεσίες και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ήταν και πριν την πανδημία κατηγορούμενες ως χώροι που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος η παραπληροφόρηση, ο ακραίος λόγος και οι κάθε είδους θεωρίες συνομωσίας απλά η εμφάνιση του κορονοϊού διόγκωσε τρομερά αυτά τα φαινόμενα. Τα social media κατηγορούνται ότι δεν έκαναν όσα έπρεπε για να προστατεύσουν τους χρήστες από την παραπληροφόρηση η οποία στην περίπτωση της πανδημίας και τους εμβολιασμού έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών και της διάλυση πολλών οικογενειών.

Το YouTube έχει ανακοινώσει ότι θα αφαιρέσει όλα τα βίντεο που κάνουν αντιεμβολιαστική προπαγάνδα ακόμη και αν σε αυτά συμμετέχουν αρχηγοί κρατών η πρόεδρος της Βραζιλίας που είναι γνωστό ότι είναι αρνητής τόσο της πανδημίας αλλά και όσων λέει η επιστημονική κοινότητα ότι πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...