559
| CreativeProtagon

Φόρος Προστιθέμενου Αδωνι

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 13 Ιανουαρίου 2022, 20:15
|CreativeProtagon

Φόρος Προστιθέμενου Αδωνι

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 13 Ιανουαρίου 2022, 20:15

«Αρα… μισό λεπτό. Αρα μας λέτε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσετε τον συντελεστή ΦΠΑ…». Νίκη Λυμπεράκη, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια εκπομπής «Μεγάλη Εικόνα».

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο… Αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας». Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην ίδια εκπομπή.

Αυτά, επί λέξει, ειπώθηκαν αργά το βράδυ Δευτέρας στην τηλεοπτική συχνότητα του Mega. Το πρωί της Τετάρτης ο ίδιος υπουργός ξεκαθάρισε, από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ: «Εγώ δεν είπα πουθενά ότι θα γίνει μείωση (ΦΠΑ). Με ρώτησε ο κ. Φιλιππίδης “εξετάζεται και αυτό το σενάριο;” και είπα “εξετάζεται”. Αλλο το “εξετάζεται” και άλλο το θα γίνει».

Ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι την κρίσιμη ερώτηση στον κ. Γεωργιάδη, για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά ως απάντηση στις ανατιμήσεις, την έκανε η Νίκη και όχι ο Νίκος. Και ας σταθούμε στο γεγονός ότι για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση βρέθηκε στην αμήχανη θέση να πρέπει να διαχειριστεί και να μαζέψει κάτι που είπε στην τηλεόραση ένας κορυφαίος υπουργός. Με το επιπλέον πρόβλημα ότι αυτή τη φορά έπρεπε και να αποδείξει ότι δεν είναι κοινωνικά ανάλγητη που δεν μειώνει τον ΦΠΑ, ο οποίος, ως διά τηλεοπτικής μαγείας, από πολυπαραγοντικό θέμα που αφορά και τις Βρυξέλλες, περιγράφηκε ως κάτι που συζητείται στις «ασκήσεις» που κάνουν οι επιτελείς για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν στο υπουργείο Οικονομικών έμαθαν τι θέμα άνοιξε ο κ. Γεωργιάδης, «δεν χάρηκαν». Το περιέγραψαν διακριτικά. Χρειάστηκε να βγει στο ραδιόφωνο ο Χρήστος Σταϊκούρας για να το κλείσει όπως όπως.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ούτε και αποτελεί έκπληξη. Είναι τόσο το πλήθος των υπουργών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων που βγαίνουν από το πρωί ως το βράδυ στα κανάλια και στα ραδιόφωνο που, στατιστικά μιλώντας, είναι απίθανο να μην υπάρξει μια κοτσάνα την εβδομάδα –είναι η περιβόητη «πολυφωνία» ή και «κακοφωνία» της κυβέρνησης, για την οποία μιλούν με σκεπτικισμό οι αναλυτές και την οποία έχει αναγνωρίσει ως φαινόμενο ο Πρωθυπουργός.

Ομως επειδή όταν φταίνε όλοι, τελικά δεν φταίει κανείς, επειδή το φαινόμενο έχει εκφραστές, η περίπτωση του υπουργού Ανάπτυξης ξεχωρίζει.

Μπορεί να κλωτσάει μέσα του ο τηλεοπτικός αστέρας που υπήρξε κάποτε και να μην μπορεί να πει ένα «όχι» σε προσκλήσεις να βγει στο γυαλί, όποια ώρα, όποια μέρα, με όποιον απέναντί του, εδώ πήγε στο Kontra και στην Αναστασία Γιάμαλη. Μπορεί να θέλει να λέει ότι εκείνος δίνει περισσότερο από κάθε άλλον τις τηλεοπτικές μάχες. Μπορεί να θέλει να φανεί ο λαϊκός της κυβέρνησης και να σπάσει τα κοντέρ των σταυρών στον Βόρειο Τομέα, με αποτέλεσμα μια κουβέντα τόσο σοβαρή όσο η μείωση του ΦΠΑ να εκπίπτει στα επίπεδα καφενειακής πάρλας για να μην κακοκαρδίσει κανέναν –άλλωστε, άλλος υπουργός θα χρειαστεί να φανεί κακός για να το μαζέψει. Αλλά με τον αγαπητό Αδωνι δεν είναι η πρώτη φορά.

Μετά το πρώτο lockdown, εξέθετε το αυστηρό και προσεκτικό δίδυμο Τσιόδρα – Χαρδαλιά, ανακοινώνοντας πανηγυρικά ότι ανοίγουν και τα εμπορικά κέντρα. Πέρυσι τέτοιον καιρό, είχε καταφέρει σε μια μόνο εκπομπή, στον Αυτιά του ΣΚΑΪ, να δημιουργήσει γενικευμένο μπάχαλο με το take away στην εστίαση και αν θα δίνουν καφέδες οι φούρνοι. Τώρα, εξέθεσε την κυβέρνηση με το θέμα του ΦΠΑ. Και αυτά μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό, προσπερνώντας τα «μη σώσουν και εμβολιαστούν» ή την προτροπή στους εστιάτορες να του φέρουν τα κλειδιά των μαγαζιών τους. Και βλέπουμε…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News