541
Το Τwitter καταργεί μαζικά λογαριασμούς από Τουρκία και Κίνα | Wikipedia

Το Twitter κηρύσσει τον πόλεμο σε Ερντογάν και Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2020, 20:55
Το Τwitter καταργεί μαζικά λογαριασμούς από Τουρκία και Κίνα
|Wikipedia

Το Twitter κηρύσσει τον πόλεμο σε Ερντογάν και Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2020, 20:55

Το Τwitter ξεκίνησε τον δικό του πόλεμο εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Σι Τζινπίνγκ και υπέρ της αλήθειας.

H δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι κατάργησε περισσότερους από 170.000 λογαριασμούς που συνδέονταν με μια υποστηριζόμενη από το Πεκίνο επιχείρηση διασποράς παραπλανητικών μηνυμάτων ευνοϊκών για την κινεζική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και tweets για τον κορονοϊό.

Ειδικότερα, ο πολυεθνικός κολοσσός ανέστειλε ένα κεντρικό δίκτυο 23.750 «πολύ ενεργών» και «βασικών» λογαριασμών στην Κίνα, καθώς και ένα μεγαλύτερο δίκτυο περίπου 150.000 λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν επικουρικά για την ενίσχυση της απήχησης του μηνύματος των βασικών λογαριασμών.

Αλλά και στην Τουρκία, το Twitter προχώρησε στη διαγραφή 7.340 λογαριασμών που ανοίχτηκαν από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ για ξεκάθαρα προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Το Twitter, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι έκλεισε αυτούς τους λογαριασμούς με την αιτιολογία ότι παραβίασαν την πολιτική του περί «παραποίησης πληροφοριών».

«Αυτό το δίκτυο λογαριασμών, που εντοπίστηκε στις αρχές του 2020, χρησιμοποιούσε συντονισμένη μη αυθεντική δραστηριότητα, η οποία απευθυνόταν κυρίως στο κοινό εντός της Τουρκίας. Με βάση την ανάλυσή μας σχετικά με τους τεχνικούς δείκτες του δικτύου και τη συμπεριφορά των λογαριασμών, η συλλογή πλαστών και παραβιασμένων λογαριασμών χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση πολιτικών αφηγήσεων ευνοϊκών για το AK Parti και επέδειξε ισχυρή υποστήριξη στον Πρόεδρο Ερντογάν. Αποκαλύπτουμε σήμερα 7.340 λογαριασμούς. Τα τεχνικά σήματα δείχνουν ότι το δίκτυο συνδέεται με τη νεολαία του κόμματος» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του τεχνολογικού κολοσσού.

Σχετικά δε με το κινεζικό δίκτυο, το Twitter ανέφερε ότι «είχε διασυνδέσεις με μια προηγούμενη κρατική επιχείρηση που διαλύθηκε πέρυσι από το Twitter, το Facebook και το YouTube (ανήκει στη Google) που προωθούσαν παραπλανητικές ειδήσεις σχετικά με τα πολιτικά πράγματα στο Χονγκ Κονγκ».

Το δίκτυο αυτό επικεντρωνόταν σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση που επικρατεί εσχάτως στο Χονγκ Κονγκ, προωθώντας μηνύματα σχετικά με την πανδημία, τον εξόριστο κινέζο δισεκατομμυριούχο Γκουό Γουένκγουϊ και την Ταϊβάν, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η Ρενί Ντιρέστα, από το Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Στάνφορντ, δήλωσε ότι η δραστηριότητα του εν λόγω δικτύου ενισχύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς η επιδημία εξαπλώθηκε πέρα από την Κίνα και κορυφώθηκε τον Μάρτιο.

Οι λογαριασμοί εκθείαζαν την αντίδραση της Κίνας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Μετά την απόφαση αυτή, η Τουρκία κατατάσσεται ανάμεσα στις τρεις χώρες στον κόσμο που έχουν συντονίσει «επιχειρήσεις ψευδών πληροφοριών», μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία.

Η αντίδραση της Αγκυρας ήταν άμεση.

Ο υπεύθυνος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του Twitter είναι ψευδείς και όχι οι λογαριασμοί που έκλεισαν.

«Πρόκειται για ιστορικό σκάνδαλο. Με αυτό το βήμα θέλουν να κατηγορήσουν την Τουρκία χωρίς καμία απόδειξη. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Το Twitter έχει εξελιχθεί σε μία μηχανή μαύρης προπαγάνδας», ανέφερε ο Αλτούν.

«Αντί να είναι ένας ιστός κοινωνικών μέσων, το Twitter προτιμάει να αμαυρώνει τους άλλους που δεν έχουν την ίδια πολιτική σκέψη», προσθέτει, υποστηρίζοντας ότι πίσω από την απόφαση του Twitter βρίσκεται το ΡΚΚ και η FETÖ, που είναι εχθροί της Τουρκίας.

Οι ισχυρισμοί ότι αυτά ήταν «ψεύτικα» προφίλ που είχαν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τον πρόεδρο και ότι τα διαχειριζόταν μια κεντρική αρχή είναι «αναληθείς», είπε.

Επεσήμανε επίσης ότι τα έγγραφα που αναφέρθηκαν για να υποστηρίξουν την απόφαση του Twitter ήταν «μη επιστημονικά, μεροληπτικά και με πολιτικά κίνητρα».

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην εταιρεία (Twitter) την τελική τύχη ορισμένων οργανώσεων που προσπάθησαν να κάνουν παρόμοια βήματα στο παρελθόν», δήλωσε σχεδόν… απειλητικά ο Αλτούν.

«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει καμία χειραγώγηση, πλαστογραφία και παραπληροφόρηση», κατέληξε με νόημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...