489
Ειδικοί εξετάζουν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν αλλοιώσεις σε συγκεκριμένα σημεία (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Η Covid-19 προκαλεί αλλαγές και σε βασικές δομές του εγκεφάλου

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 16:42
Ειδικοί εξετάζουν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν αλλοιώσεις σε συγκεκριμένα σημεία (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Η Covid-19 προκαλεί αλλαγές και σε βασικές δομές του εγκεφάλου

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 16:42

Αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου ενδέχεται να έχουν όσοι πέρασαν λοίμωξη Covid-19, ακόμη και αν είχαν ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μάλιστα, η συρρίκνωση και η ατροφία που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στον ανθρώπινο εγκέφαλο θα μπορούσαν να σχετιστούν με μείωση στη φαιά ουσία σε σημεία του εγκεφάλου που συνδέονται με την όσφρηση και τη μνήμη.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νευρολογικής Απεικονιστικής Γκουενέλ Ντουό, μελέτησαν τον εγκέφαλο 785 ατόμων ηλικίας από 51 έως 81 ετών.

Οι 401 από αυτούς είχαν μολυνθεί πριν από περίπου πέντε μήνες με κορονοϊό. Το 96% είχαν ήπια συμπτώματα, ενώ μόλις το 4% είχαν βαριά συμπτώματα και είχαν χρειαστεί νοσηλεία. Οι υπόλοιποι 384 δεν είχαν μολυνθεί ποτέ από τον κορονοϊό και λειτούργησαν ως ομάδα σύγκρισης (ελέγχου).

Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου είχε συρρικνωθεί από 0,2% έως 2% σε όσους είχαν περάσει λοίμωξη Covid-19. Μεταξύ άλλων είχαν χάσει ένα έξτρα 0,8% της παρεγκεφαλίδας τους, δηλαδή του τμήματος του εγκεφάλου όπου γίνεται η επεξεργασία για τις γνωσιακές λειτουργίες (μνήμη κ.ά.), με συνέπεια τη μεγαλύτερη εξασθένησή τους.

Μάλιστα, όσοι είχαν αναρρώσει πιο πρόσφατα, δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο να εκτελέσουν πολύπλοκες νοητικές εργασίες, ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature αναφέρουν ότι ακόμη και όσοι είχαν ήπια συμπτώματα, παρουσίασαν απώλεια εγκεφαλικού όγκου.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν οι αλλαγές είναι μόνιμες, αλλά εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος θα μπορούσε να θεραπευτεί από μόνος του.

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος είναι πραγματικά πλαστικός, με την έννοια ότι μπορεί να αυτοθεραπευθεί, συνεπώς υπάρχει όντως μεγάλη πιθανότητα, με το πέρασμα του χρόνου, οι επιπτώσεις της λοίμωξης Covid-19 να υποχωρήσουν», ανέφερε η δρ Ντουό.

Η σημαντικότερη απώλεια εγκεφαλικής ουσίας παρατηρείται στις οσφρητικές περιοχές, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό οφείλεται στο ότι ο κορονοϊός επιτίθεται σε αυτή την περιοχή ή αν η επίπτωση είναι έμμεση, λόγω της πρόκλησης ευρύτερης φλεγμονής στο νευρικό σύστημα εξαιτίας της λοίμωξης. Επίσης, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν εάν τα συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν, επειδή δεν χρησιμοποιούνται για καιρό λόγω της απώλειας όσφρησης που προκαλεί η Covid-19.

Πάντως, σε άλλη έρευνα που έγινε πρόσφατα, ήταν ξεκάθαρο ότι ο κορονοϊός δεν φαίνεται να επηρεάζει τα νεύρα που αναγνωρίζουν τις οσμές στη μύτη (εδώ), αλλά ούτε και τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Δεν είναι επίσης σαφές στη συγκεκριμένη μελέτη αν όλες οι παραλλαγές του κορονοϊού προκαλούν την ίδια βλάβη στον εγκέφαλο ή γενικότερα στο νευρικό σύστημα, δεδομένου ότι μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον, έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ασθενών σε όλο τον κόσμο που αναφέρουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Γουχάν και τις παραλλαγές Αλφα και Δέλτα.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι οι όποιες αλλαγές στις γνωσιακές λειτουργίες είναι γενικά αδιόρατες, ενώ δεν είναι ανάγκη να παρατηρούνται σε όλους όσους νοσούν από Covid-19. Εξάλλου είναι μία νόσος η οποία μας έχει δείξει ότι λειτουργεί σχεδόν διαφορετικά στον καθένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...