574
Η πριγκίπισσα Λατίφα, μαυροφορεμένη βέβαια, σε πρόσφατη φωτογραφία και ο εμίρης πατέρας της | CreativeProtagon

Το Pegasus, ο εμίρης και η φυγάδα πριγκίπισσα Λατίφα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2021, 15:00
Η πριγκίπισσα Λατίφα, μαυροφορεμένη βέβαια, σε πρόσφατη φωτογραφία και ο εμίρης πατέρας της
|CreativeProtagon

Το Pegasus, ο εμίρης και η φυγάδα πριγκίπισσα Λατίφα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2021, 15:00

Η χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus θα μπορούσε να εξηγήσει την αποτυχία της πριγκίπισσας Λατίφα αλ-Μακτούμ, κόρης του εμίρη του Ντουμπάι, να αποδράσει από το χρυσό κλουβάκι της στα Εμιράτα. Η Corriere della Sera αναφέρθηκε λεπτομερώς στην απόπειρα δραπέτευσης την οποία η Λατίφα έκανε τον Φεβρουάριο του 2018. Τότε η γυναίκα είχε πιστέψει ότι το όνειρό της να εγκαταλείψει την πατρίδα της και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ ήταν εφικτό. Χρησιμοποίησε για τον σκοπό της κάποιον Γάλλο, ονόματι Ερβέ Ζομπέρ, ο οποίος διέθετε ιστιοπλοϊκό σκάφος. Και μερικούς άλλους.

Ταινία Τζέιμς Μποντ

Το σχέδιο διαφυγής ήταν περίπλοκο, προφανώς καλά μελετημένο, ίσως ξεπατικωμένο από ταινία δράσης. Η Λατίφα κρύφτηκε στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου και κατάφερε να περάσει τα σύνορα με το Ομάν. Κατόπιν επιβιβάστηκε σε ένα τζιπ που τη μετέφερε στην ακτή. Εκεί την παρέλαβε ένα φουσκωτό και την έβγαλε στα ανοιχτά. Στο ιστιοπλοϊκό του Γάλλου την οδήγησε ένα τζετ σκι. Τέσσερις οδηγοί, συνεπώς, ήταν συνεργοί της στην απόδραση, όμως για αυτούς δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες. Το ιστιοπλοϊκό υποτίθεται ότι θα κανόνιζε για τη μεταφορά της στις ΗΠΑ μέσω Σρι Λάνκα.

Σε όλην αυτήν την περιπετειώδη διαδρομή της Λατίφα, το Pegasus δεν έπαιξε κανέναν ρόλο. Διότι το τηλέφωνό της το είχε αφήσει στις τουαλέτες του εστιατορίου «La Serre», στο Ντουμπάι. Η γυναίκα πίστευε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να την εντοπίσουν χωρίς το κινητό της. Αλλά έκανε μεγάλο λάθος. Την εντόπισαν, και αυτό επειδή το Pegasus έδρασε… ετεροχρονισμένα μεν, αποτελεσματικότατα δε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεκαέξι διεθνών media που συνεργάζονται με την ΜΚΟ Forbidden Stories όσον αφορά τη χρήση του Pegasus, δείχνουν ότι όλες οι επαφές της Λατίφα ανασύρθηκαν από το λογισμικό μία προς μία. Αφού βρέθηκαν «τα ονόματα και οι διευθύνσεις», η καταστολή και η σύλληψη της δραπέτισσας ήταν θέμα ωρών, όπως και συνέβη.

Επιχείρηση ρεσάλτο

Ετσι, ένα βράδυ που το ιστιοπλοϊκό πλησίαζε στις ακτές τις ινδικής επαρχίας Γκόα, οι κομάντος έκαναν ρεσάλτο ρίχνοντας καπνογόνα και στοχεύοντας με λέιζερ τα πρόσωπα των επιβατών. Το ταξίδι της Λατίφα προς την ελευθερία είχε τελειώσει. Οι πράκτορες του πατέρα της την άρπαξαν και την πήγαν πίσω στο Ντουμπάι. Η ίδια έχει πει ότι την ιστορία αυτήν την ακολούθησε και η φυλάκισή της σε κάποια βίλα – σε ένα άλλο χρυσό κλουβί, δηλαδή. Προκλήθηκε διεθνής σάλος, και ο ΟΗΕ απαίτησε αποδείξεις ότι η Λατίφα ζούσε. Κατόπιν αυτών, ο πατέρας της επέτρεψε την κυκλοφορία μίας φωτογραφίας της σε ένα κέντρο του Ντουμπάι, παρέα με μία φίλη της. «Να η απόδειξη που θέλετε, κύριοι. Η Λατίφα ζει». Βέβαια, είχαν περάσει τρία χρόνια. Σαν να λέμε, χίλιες και μία νύχτες στην Ανατολή. Μαγευτικές; Μάλλον κατασκότεινες.

Η Χάγια που γλίτωσε
H Χάγια και ο εμίρης στις βρετανικές ιπποδρομίες του Ασκοτ, την περίοδο των «ευτυχισμένων ημερών» τους, όπως πιστοποιεί και το στιγμιότυπο… (REUTERS/Luke MacGregor/File Photο)

Η διατελέσασα σύζυγος του εμίρη, η Χάγια αλ-Χουσεΐν, κόρη του Χουσεΐν της Ιορδανίας, τέθηκε επίσης υπό έλεγχο μέσω του λογισμικού Pegasus. Ηταν όμως πιο τυχερή. Σε αντίθεση με τη Λατίφα, η Χάγια κατάφερε να διαφύγει στη Βρετανία, μάλιστα μαζί με τα δύο παιδιά της (που είναι και παιδιά του εμίρη). Ο εμίρης την έσυρε στα βρετανικά δικαστήρια, αλλά την πάτησε. Η δίκη, πέρσι τον Μάρτιο, μετατράπηκε σε εναντίον του κατηγορητήριο για τις βίαιες μεθόδους του. Ο εμίρης κρίθηκε υπεύθυνος για τη φυλάκιση της Λατίφα, αλλά και για την απαγωγή μίας άλλης θυγατέρας του, της  Σάμσα. Και στην περίπτωσή της, φαίνεται, θα δούλεψε το Pegasus.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...