544
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσιάζει τα νεότερα δεδομένα την Κυριακή | ΕΡΤ/WebTV

Το παράδοξο της Κηφισιάς: Ο δεύτερος δήμος με τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2020, 18:43
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσιάζει τα νεότερα δεδομένα την Κυριακή
|ΕΡΤ/WebTV

Το παράδοξο της Κηφισιάς: Ο δεύτερος δήμος με τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2020, 18:43

Στο δεύτερο μέρος της ενημέρωσής του για τον κορονοϊό —μετά δηλαδή τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους να επιστρέψουμε σε συνθήκες καραντίνας αν δεν τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα προσωπικής υγεινής και την κοινωνική αποστασιοποίηση (εδώ)— ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέλυσε τη γεωγραφία της επιδημίας στη χώρα μας, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο ίδιος άλλωστε παραδέχτηκε ότι ορισμένα μέρη στην επικράτεια έχουν «έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον». Ισως να συνιστούν και ένα παράδοξο. Για παράδειγμα ο δήμος Κηφισιάς είχε από την αρχή της επιδημίας τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά μετά τον δήμο Αθηναίων. Πώς αυτό συνέβη με πληθυσμό μόλις 42.000 κατοίκους;

Αντίστοιχα «πυκνή» ήταν η παρουσία του κορονοϊού στον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, στον δήμο Νέας Ιωνίας, στον δήμο Χαλανδρίου, αλλά και στην Καστοριά όπου είχε υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας λόγω εκδρομέων από την Ιταλία.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τα 2.626 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 1.496, δηλαδή ποσοστό 55,9%  ήταν στην Αττική, 237 σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς σε ειδικών ομάδων πληθυσμού, 198 στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων: κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, τη Λακωνία και τη Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά που είχε 85, η Κοζάνη 71, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.

Στην πρώτη δεκαπεντάδα των δήμων που είχαν κρούσματα, πρώτος είναι ο δήμος Αθηναίων που είχε 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με 73, ο δήμος Πειραιά με 79, ο δήμος Χαλανδρίου 52, Γλυφάδας 49, Περιστερίου 46, Λαρισαίων 42, Πατραίων 38, Νέας Σμύρνης 37, Αμαρουσίου 36, Νέας Ιωνίας 35, Ξάνθης 34 και Εορδαίας 31.

Από αυτούς του δήμους, η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη και η Νέα Ιωνία Αττικής παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων με τον συνολικό αριθμό πληθυσμού του δήμου.

Η δήλωση του δημάρχου Φιλοθέης-Ψυχικού

Μετά τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά σχετικά με τους δήμους που παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον, ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στις σημερινές ανακοινώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού βρίσκεται υψηλά σε ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού .

Η διαπίστωση αυτή μας υποχρεώνει να είμαστε σε ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση.

Με αφορμή την σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας από την πανδημία από αύριο 4 Μαΐου, θέλω να κάνω και πάλι έκκληση σε όλους τους κατοίκους τους Δήμου μας, αλλά και σε όσους διέρχονται από αυτόν, να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες των επιστημόνων και να ακολουθούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι υπηρεσίες του Δήμου μας θα λειτουργούν και το επόμενο διάστημα με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ενώ θα απαγορεύεται η είσοδος σε δημοτικά κτίρια σε οποιονδήποτε δεν φοράει μάσκα.
Οι κοινόχρηστοι χώροι του Δήμου, παιδικές χαρές και χώροι άθλησης, θα παραμείνουν κλειστοί.

Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν συνιστά το τέλος της περιπέτειας. Έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας. Είμαστε ακόμα περισσότερο υποχρεωμένοι τώρα που έγινε γνωστό το γεγονός του αριθμού των κρουσμάτων να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης και των ειδικών .

Είναι ευθύνη όλων μας να περιφρουρήσουμε την δημόσια υγεία, να προστατέψουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τις οικογένειες και τους συμπολίτες μας, λειτουργώντας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...