267
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης ο οποίος προαλείφεται για «Τσιόδρας» του οικονομικού επιτελείου | ΑΠΕ

Το μοντέλο για τα 32 δισ.: Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης θα είναι ο «Τσιόδρας» της Οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2020, 13:28
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης ο οποίος προαλείφεται για «Τσιόδρας» του οικονομικού επιτελείου
|ΑΠΕ

Το μοντέλο για τα 32 δισ.: Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης θα είναι ο «Τσιόδρας» της Οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2020, 13:28

Το Μαξίμου θα έχει τον βασικό στρατηγικό σχεδιασμό των επενδύσεων των 32 δισ, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα διατεθούν στη χώρα με τη μορφή επιδοτήσεων (22,5 δισ.) και χαμηλότοκων δανείων (9,5 δισ.).

Τα ποσά αυτά θα διατεθούν σε τέσσερις τομείς: πράσινη οικονομία, υποδομές (υγείας και αλλού) εκσυγχρονισμό της οικονομίας και ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να κινητοποιήσει “στρατηγικά” την οικονομία και να μην αφήσει να “διανεμηθούν” τα νέα ευρωπαϊκά κονδύλια σε διάφορες “παροχές” καταναλωτικού χαρακτήρα ή την ικανοποίηση συντεχνιακών διεκδικήσεων.

Ο Πρωθυπουργός, με τους επιτελείς του στο Μαξίμου θα αναλάβει το στρατηγικό σχεδιασμό αυτού του “project” και τα υπουργεία την υλοποίησή του.

Προς το σκοπό αυτόν φέρεται να έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και στην οικονομία το «μοντέλο Τσιόδρα», αναθέτοντας τους σχεδιασμούς της αναπτυξιακής στρατηγικής σε ομάδα κορυφαίων ελλήνων οικονομολόγων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με επικεφαλής το νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, Regius Professor στο London School of Economics και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ήδη τον επιφανή καθηγητή, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ, πλαισιώνουν στην Επιτροπή για την Ανάπτυξη οι: Νίκος Βέττας καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Γ.Δ. του ΙΟΒΕ, Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής στο LSE, Kωνσταντίνος Μεγήρ, καθηγητής στο Yale, Κυριάκος Ανδρέου, Advisory Leader της PWC.

Η επιστημονική ομάδα Πισσαρίδη θα εκπονήσει τη στρατηγική αναπτυξιακή πολιτική και θα δώσει τις κατευθύνσεις στα αρμόδια υπουργεία για τις προτάσεις που θα υποβληθούν προς χρηματοδότηση στην Κομισιόν.

Συντονιστές ανάμεσα στην Επιτροπή αυτή και τα υπουργεία θα είναι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός, Αλέξης Πατέλης και Μιχάλης Αργυρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News