233
Φοράει δέρμα ελέφαντα (με κεφαλή) και βρίσκεται σε στάση επίθεσης; Είναι ο Μέγας Αλέξανδρος; | Met Twitter

Είναι αυτός ο Μέγας Αλέξανδρος ως κατακτητής της Αιγύπτου;

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2016, 11:14
Φοράει δέρμα ελέφαντα (με κεφαλή) και βρίσκεται σε στάση επίθεσης; Είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;
|Met Twitter

Είναι αυτός ο Μέγας Αλέξανδρος ως κατακτητής της Αιγύπτου;

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2016, 11:14

Eνα tweet με δύο φωτογραφίες του αγάλματος (μπροστά και πίσω όψη) εμφανίστηκε στον λογαριασμό του περίφημου Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) στο Twitter, δίνοντας μια νέα διάσταση σε αυτό το έκθεμα. Στο τουίτ διαβάζουμε πως αυτό το αγαλματίδιο ενδέχεται να αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο ως ηγεμόνα της Αιγύπτου.

Το αγαλματίδιο που έχει ύψος 24,8 εκατοστά, χρονολογείται από τον 3ο αιώνα προ Χριστού και είναι μπρούτζινο. Δείχνει έναν γυμνό άντρα σε θέση μάχης, να φοράει έναν χιτώνα με κεφαλή από δέρμα ελέφαντα. Στο σχόλιο που συνοδεύει τις φωτογραφίες του αντικειμένου στην ιστοσελίδα του μουσείου, διαβάζουμε πως καθώς ο Μέγας Αλέξανδρας συχνά αναπαρίσταται με χιτώνες από δέρμα ελέφαντα σε διάφορα νομίσματα της εποχής του Πτολεμαίου του Πρώτου στην Αίγυπτο, είναι εξαιρετικά πιθανό το αγαλματίδιο να αναπαριστά τον μεγάλο κατακτητή.

Βεβαίως, το ίδιο γλυπτό έχει αποδοθεί στον Δημήτριο τον Α’ της Βακτρίας (γνωστής και ως Βακτριανή) που αναπαρίσταται στα νομίσματα φορώντας κρανίο ελέφαντα, ως αναγνώριση των κατακτήσεων του στην Ινδία.  Το άγαλμα βρίσκεται στην Αίθουσα 163 του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, όπου φιλοξενούνται ελληνιστικοί θησαυροί. Δεν αποκλείεται να παραπέμπει σε μεγάλης κλίμακας γλυπτό με τον Μέγα Αλεξανδρο έφιππο.

DP104921DP104920

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...