458
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, στις 11 Μαρτίου, υποδέχεται τον λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο | EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Πούτιν δεν είναι άρρωστος – αλλά ποιος το πιστεύει;

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 17:08
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, στις 11 Μαρτίου, υποδέχεται τον λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο
|EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Πούτιν δεν είναι άρρωστος – αλλά ποιος το πιστεύει;

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 17:08

Μετά την έντονη φημολογία ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία επειδή είναι σοβαρά άρρωστος, ήρθε η απάντηση του Κρεμλίνου.

Την Τετάρτη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η πνευματική κατάσταση του ρώσου προέδρου είναι «φυσιολογική» και ότι σωματικά είναι κουρασμένος γιατί εργάζεται σκληρά.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι ο ρώσος πρόεδρος έχει σοβαρά θέματα υγείας, πιθανώς νευρολογικής φύσης, τα οποία έχουν χειροτερέψει και έχουν σαφώς επηρεάσει την κρίση του όσον αφορά τον πόλεμο. Στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ο Πούτιν φαίνεται «διαφορετικός», εμφανώς πρησμένος στο πρόσωπο και «αργός». Κάποιοι λένε ότι πάσχει από καρκίνο, ότι έχει όγκο στον εγκέφαλο ή είναι εθισμένος στα στεροειδή αναβολικά.

Το 2020, ο Πεσκόφ είχε διαψεύσει ξανά φήμες για την υγεία του Πούτιν, συγκεκριμένα ότι έπασχε από Πάρκινσον και ότι ήταν έτοιμος να παραιτηθεί.

Πάντως, όπως αναφέρει η Telegraph, δύσκολο να πιστέψει κανείς το Κρεμλίνο, που έχει παράδοση στα ψέματα όσον αφορά την κατάσταση της υγείας ηγετών της Σοβιετικής Ενωσης ή της Ρωσίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ είχε πάθει έμφραγμα και εγκεφαλικό, που τον άφησαν εμφανώς αδύναμο και με δυσκολία στην ομιλία. Ομως, τηλεπαρουσιαστές και το Κρεμλίνο επέμεναν ότι είναι μια χαρά. Τελικά, πέθανε το 1982 και αντικαταστάθηκε από τον Γιούρι Αντρόποφ, ο οποίος έμεινε μόλις 16 μήνες στην εξουσία και πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια.

Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ σε συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, το 1981, ένα χρόνο πριν πεθάνει και ενώ ήδη είχε πάθει έμφραγμα και εγκεφαλικό – EPA/HEINRICH SANDEN

Ο διάδοχος του Αντρόποφ ήταν ο Κονσταντίν Τσερνιένκο, που ήταν επίσης άρρωστος όταν ανέλαβε καθήκοντα και λίγο μετά μπήκε στο νοσοκομείο. Τον Φεβρουάριο του 1985, εμφανίστηκε να δίνει ομιλία από το γραφείο του στο Κρεμλίνο, αλλά στην πραγματικότητα βρισκόταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου… Ενα μήνα αργότερα, πέθανε από σοβαρό εμφύσημα στον πνεύμονα, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και κίρρωση του ήπατος.

Τα ψέματα συνεχίστηκαν και στη μετασοβιετική εποχή: Το 1994, ο Μπόρις Γέλτσιν, που ήταν αλκοολικός, επέστρεψε στη Μόσχα από τη Νέα Υόρκη όπου παραβρέθηκε σε διάσκεψη του ΟΗΕ. Το αεροσκάφος του έκανε στάση στην Ιρλανδία, όπου ήταν προγραμματισμένο να κατέβει για λίγες ώρες, όμως αυτό δεν έγινε. Οι βοηθοί του είπαν ότι τον είχε πάρει ο ύπνος. Αργότερα, μαθεύτηκε ότι ήταν πολύ μεθυσμένος ή ότι είχε πάθει καρδιακή προσβολή στο αεροπλάνο.

Ο Μπόρις Γέλτσιν παραδίδει τα ηνία της Ρωσίας στον Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 31 Δεκεμβρίου του 1999 / EPA/ITAR-TASS / POOL

Την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1999, ο Γέλτσιν, που είχε χρόνια προβλήματα με την καρδιά του και δεν κατάφερε ποτέ να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ, ζήτησε συγγνώμη από τον ρωσικό λαό, παραιτήθηκε και διόρισε τον Πούτιν διάδοχό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...