178
| YouTube/Reuters

Σαρκοφάγος και τάφοι βρέθηκαν κάτω από την Νοτρ Νταμ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 21:34
|YouTube/Reuters

Σαρκοφάγος και τάφοι βρέθηκαν κάτω από την Νοτρ Νταμ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 21:34

Τάφοι και μια σαρκοφάγος από μολύβι βρέθηκαν κάτω από το δάπεδο της Παναγίας των Παρισίων κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων έργων συντήρησης έπειτα από την πυρκαγιά του 2019.

Τα ευρήματα, που θεωρούνται μεγάλης σημασίας, χρονολογούνται στον 14ο αιώνα.

Η σαρκοφάγος ήταν τέλεια διατηρημένη, αν και με αλλοιωμένο σχήμα από το βάρος των λίθων και των χωμάτων. Πιθανόν ήταν για κάποιο σημαντικό πρόσωπο που έζησε τον 14ο αιώνα, έναν αιώνα μετά την κατασκευή του ναού.

Μια μικροσκοπική κάμερα με την οποία οι αρχαιολόγοι κοίταξαν στο εσωτερικό, εντόπισε ύφασμα, μαλλιά και φύλλα στο κεφάλι του νεκρού, κάτι που παραπέμπει σε θρησκευτικό ηγέτη. Η πολύ καλή κατάσταση των οργανικών υλικών δείχνει ότι και η σορός παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση.

Κάτω από το δάπεδο εντοπίστηκαν ακόμη ζωγραφισμένα γλυπτά –ένας γενειοφόρος άνδρας, αλλά και λαχανικά- που ανήκαν στο αρχικό τέμπλο από τον 13ο αιώνα.

Οι ανακαλύψεις, όπως γράφει το AFP, έγιναν κατά τη διάρκεια δοκιμών για την τοποθέτηση σκαλωσιάς με σκοπό την ανακατασκευή της οροφής. Εντοπίστηκε ακόμη και ενδοδαπέδια θέρμανση από τον 19ο αιώνα.

Ο ναός, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών, θα ανοίξει ξανά το 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...