745
Σε 22 από τις 27 ομοσπονδίες -μαζί με την ΕΠΟ- ο πρόεδρος άλλαξε | IntimeNews

Το κατεστημένο στις ομοσπονδίες έχει βαθιές ρίζες

Sportscaster Sportscaster 6 Απριλίου 2021, 15:17
Σε 22 από τις 27 ομοσπονδίες -μαζί με την ΕΠΟ- ο πρόεδρος άλλαξε
|IntimeNews

Το κατεστημένο στις ομοσπονδίες έχει βαθιές ρίζες

Sportscaster Sportscaster 6 Απριλίου 2021, 15:17

Ηταν οι πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στον ελληνικό αθλητισμό εδώ και δεκαετίες. Απόδειξη, το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο έφτασε το 98% (ψήφισαν 1.822 από τα 1.859 ερασιτεχνικά σωματεία που είχαν εγγραφεί στο νεοσύστατο μητρώο). Αυτή τη φορά η αντιπαλότητα δεν είχε να κάνει μόνο με συνδυασμούς και πρόσωπα. Επρόκειτο για μια «σύγκρουση» του παλιού με το νέο. Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι «σάρωσε» ο άνεμος της αλλαγής. Συχνά, όμως, τα φαινόμενα απατούν.

Χάρη και στους περιορισμούς που έθετε ο νέος νόμος (στον αριθμό των θητειών και στην ηλικία), σε 22 από τις 27 ομοσπονδίες -μαζί με την ΕΠΟ- ο πρόεδρος άλλαξε. Επανεκλογή είχαμε μόνο στο βόλεϊ, το χάντμπολ, την πάλη, τη σκοποβολή και το τσιρλίντινγκ. Τα διοικητικά συμβούλια ανανεώθηκαν κατά 58%. Μάλιστα, από τα 326 μέλη ΔΣ που εκλέχτηκαν, 58 είναι πρώην Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές – και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς για πρώτη φορά ένας (εν ενεργεία) αθλητής θα εκπροσωπεί τους συναδέλφους του στη διοίκηση κάθε ομοσπονδίας. Πλέον, δεν θα υπάρχουν ηγεσίες του 95%, τουλάχιστον στα πιο σημαντικά σπορ. Στον ΣΕΓΑΣ (στίβος), για παράδειγμα, η Σοφία Σακοράφα θα διοικήσει με 11 μέλη στο ΔΣ, και η Τασούλα Κελεσίδου θα την αντιπολιτευθεί με 10.

Εδώ τελειώνουν τα «καλά νέα» και αρχίζει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Διότι σε πολλές περιπτώσεις, απλώς, «άλλαξε ο Μανωλιός». Οι παρατάξεις που είχαν τον έλεγχο κάποιων ομοσπονδιών επί δεκαετίες εξακολουθούν να τον έχουν, αλλά με νέο επικεφαλής. Ο παλιός πρόεδρος θα κάνει πάλι το «κουμάντο» ως απλό μέλος του ΔΣ, έχοντας φροντίσει να εκλεγεί στη θέση του ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από τους πρώην προέδρους επιλέχθηκαν από τις ομοσπονδίες τους για να τις εκπροσωπήσουν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπου, σημειωτέον, δεν ισχύουν οι περιορισμοί στις θητείες και την ηλικία, ούτε υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τη συμμετοχή πρώην προέδρων στην ΕΟΕ. Ηδη, 16 εκπρόσωποι είναι ίδιοι με τους παλιούς, ενώ εκκρεμούν οι αρχαιρεσίες στο καράτε και την πυγμαχία (όπως και στο μπάσκετ).

Η ιστιοπλοΐα είναι, ίσως, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση «αλλαγής» που εξασφαλίζει πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Απήλθε ο 72χρονος Αντώνης Δημητρακόπουλος, που κυβερνούσε την ΕΙΟ από τα 48 του, αφήνοντας «στο πόδι του» την… υπαρχηγό του, Νίκη Αναστασίου, που ήταν γενική γραμματέας της προηγούμενης διοίκησης. Πρόκειται για την κυρία που, λίγες ώρες μετά την καταγγελία – «σοκ» της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό, είχε αναρτήσει στο Facebook ένα post, στο οποίο ανέφερε: «Λοιπόν… Εγώ στα 22 ήμανε τελειόφοιτος φιλοσοφικής, δασκάλα σε φροντιστήριο, παντρεμένη και έγκυα».

Ο,τι κι αν εννοούσε, έκφραση συμπαράστασης και συμπάθειας για τη Σοφία δεν ήταν. Κι όμως, παρά την ασέβειά της προς τη θρυλική αθλήτρια της ομοσπονδίας της, τις καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση και το βίντεο με τα παράπονα εν ενεργεία αθλητών για άνιση μεταχείριση, εξελέγη πρόεδρος. Η παράταξή της κατέλαβε 41 από τις συνολικά 42 θέσεις (μαζί με τις επιτροπές). Και οι άλλοι δύο υποψήφιοι (Παπαδημητρίου και Τσαλίκης) δεν κατάφεραν ούτε στο ΔΣ να μπουν.

Στον ΣΕΓΑΣ η Σοφία Σακοράφα κέρδισε την προεδρία με τις «ευλογίες» του Βασίλη Σεβαστή, «ισχυρού άνδρα» του στίβου από το 1997, ο οποίος θα εξακολουθήσει να είναι εκπρόσωπος στην ΕΟΕ. Στην κωπηλασία ο επί 17 χρόνια ηγέτης της, Γιάννης Καρράς, στήριξε τον Γιάννη Βράμπα, και κράτησε τη θέση του στην ΕΟΕ. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στην επιτραπέζια αντισφαίριση, στην ιππασία, στην ξιφασκία, στο κανόε καγιάκ, στη γυμναστική (όπου ηττήθηκε ο Νίκος Προβιάς, «εκλεκτός» του Λευτέρη Πετρούνια!)… Στο τένις ο Σπύρος Ζαννιάς έχασε την προεδρία έπειτα από 26 ολόκληρα χρόνια, αλλά ήρθε πρώτος σε ψήφους. Εξελέγη μέλος του ΔΣ και παρέμεινε εκπρόσωπος στην ΕΟΕ.

Πραγματική αλλαγή είχαμε στην ΚΟΕ, όπου θριάμβευσε ο Κυριάκος Γιαννόπουλος, κι όχι ο Σπύρος Γιαννιώτης, τον οποίο στήριζε ο πρώην πρόεδρος. Ετσι, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, που διοικούσε την κολύμβηση επί τρεις δεκαετίες, έχασε και τη θέση του στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το θλιβερό είναι ότι κανείς από τους τρεις αθλητές μας με Ολυμπιακά μετάλλια που διεκδίκησαν την προεδρία μιας ομοσπονδίας, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί: ο Γιαννιώτης στην κολύμβηση, η Κελεσίδου στον ΣΕΓΑΣ και ο Μιχάλης Μουρούτσος στο Ταεκβοντό. Θα είναι απλά μέλη στα ΔΣ των αθλημάτων στα οποία δοξάστηκαν. Μεταξύ των Ολυμπιονικών και πρωταθλητών που έμειναν εκτός διοικήσεων, ξεχωρίζουν ο Κώστας Κουκοδήμος, η Πόπη Ουζούνη, ο Αγγελος Παυλακάκης (ΣΕΓΑΣ), ο Βίκτωρας Μήτρου (άρση βαρών), η Αρετή Αθανασοπούλου (Ταεκβοντό), ο Δημοσθένης Ταμπάκος, η Βασιλική Μιλλούση και η Εύα Χριστοδούλου (γυμναστική).

Μόνο σε τρεις ομοσπονδίες ψηφίστηκαν γυναίκες πρόεδροι: στον στίβο (Σακοράφα – η πρώτη στα χρονικά του ΣΕΓΑΣ), στην ιστιοπλοΐα (Αναστασίου) και στο μοντέρνο πένταθλο: η Ντόρα Πάλλη, κόρη της Φάνης Πάλλη – Πετραλιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...