873
Ο Πεπ Γκουαρντιόλα και οι παίκτες της Σίτι πανηγυρίζουν το πρωτάθλημα Αγγλίας του 2019. Η θέση τους στην Premier League δεν κινδυνεύει | REUTERS/Toby Melville/File Photo

To φιάσκο των πλουσίων: Αποχώρησαν οι αγγλικοί σύλλογοι από τη European Super League

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 07:15
Ο Πεπ Γκουαρντιόλα και οι παίκτες της Σίτι πανηγυρίζουν το πρωτάθλημα Αγγλίας του 2019. Η θέση τους στην Premier League δεν κινδυνεύει
|REUTERS/Toby Melville/File Photo

To φιάσκο των πλουσίων: Αποχώρησαν οι αγγλικοί σύλλογοι από τη European Super League

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 07:15

Σε μέγα φιάσκο κινδυνεύει να εξελιχθεί η περιβόητη European Super League που ανακοινώθηκε μεσάνυχτα Κυριακής ως μια ανεξάρτητη από τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς θεσμούς κλειστή λίγκα.

Την Τρίτη, η Μάντσεστερ Σίτι έγινε επίσημα η πρώτη απ’ τις 12 ομάδες που είχαν συνυπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη, η οποία αποχώρησε από το σχέδιο για ένα κλειστό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μεταξύ των πλουσιών ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα δε με το BBC, ήταν ήδη από το ίδιο βράδυ πολύ πιθανό πως και η Τσέλσι καθώς και άλλοι σύλλογοι της Αγγλίας θα ακολουθούσαν το παράδειγμα της Σίτι, οδηγώντας το πολυσυζητημένο πρότζεκτ σε ναυάγιο, πριν περάσουν καν τρία 24ωρα από την παρουσίασή του.

Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, η ηχηρή άρνηση της Μπάγερν Μονάχου να συμμετάσχει στην κλειστή λίγκα και φυσικά οι απειλές των διεθνών ομοσπονδιών (UEFA, FIFA κλπ) για αντίποινα.

Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Τρίτης η ομάδα του Μάντσεστερ, έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες «απόσυρσή» της απ’ τη που επεξεργάζεται το πλάνο για την ESL.

Ήταν μάλιστα, τόσο άμεσος ο αντίκτυπος και το ενδιαφέρον απ’ όλο τον κόσμο, που τα αμέτρητα «κλικ» στην επίσημη ιστοσελίδα της Σίτι (όπου υπάρχει η επίσημη ανακοίνωσή της), «μπλόκαραν» τον server κι «έριξαν» τη σελίδα της στο Διαδίκτυο.

Αμεση ήταν και η αντίδραση του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση των Άγγλων τους «καλωσόρισε» πίσω στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. «Είμαι πανευτυχής που καλωσορίζω πίσω τη Σίτι στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια. Έδειξαν μεγάλη ευφυΐα, ακούγοντας τις φωνές και πάνω από όλα τους οπαδούς της» ήταν τα λόγια του Σλοβένου.

Η ενέργεια της Σίτι προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς και οι υπόλοιποι πέντε σύλλογοι της Αγγλίας που είχαν υπογράψει τη συμμετοχή τους στην ESL, αποχώρησαν μέσα στη νύχτα.

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας Λίβερπουλ, η οποία είχε βιώσει και «ανταρσία» παικτών της οι οποίοι διαφώνησαν με το project, ανέφερε σε ανακοίνωσή της τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης:

«Η Λίβερπουλ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η συμμετοχή μας στα προτεινόμενα σχέδια για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League διεκόπη. Τις τελευταίες ημέρες, ο σύλλογος έχει λάβει αρκετές απόψεις από διάφορα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συμβολή τους».

Η Τσέλσι από την πλευρά της ανέφερε:

«Όπως είχε διαρρεύσει νωρίτερα, η Τσέλσι επιβεβαιώνει πως ξεκίνησε τις επίσημες διαδικασίες για την αποχώρησή της από την European Super League. Έχοντας συμμετάσχει νωρίτερα στο project, είχαμε τον χρόνο να σκεφτούμε πλήρως τον σκοπό και αποφασίσαμε πως η συμμετοχή μας σε αυτό το θεσμό δεν είναι στην φιλοσοφία του συλλόγου, των οπαδών και της ποδοσφαιρικής κοινότητας».

Σε ανακοίνωσή της η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικαλέστηκε τις αντιδράσεις των οπαδών.

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Super League. Ακούσαμε προσεκτικά την αντίδραση των οπαδών μας, της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων βασικών ενδιαφερομένων.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαζόμαστε με άλλους στην ποδοσφαιρική κοινότητα για να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παιχνίδι».

Από την πλευρά της Τότεναμ, ο ίδιος ο πρόεδρος του συλλόγου ζήτησε συγγνώμη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει επισήμως διαδικασίες για απόσυρση από την ευρωπαϊκή Super League», ανέφεραν οι «Πετεινοί».

Επίσης σε προσωπική του δήλωση ο πρόεδρος της ομάδας Ντάνιελ Λίβι ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο αναφέροντας:

«Λυπούμαστε για το άγχος και την αναστάτωση που προκλήθηκε από την πρόταση του ESL.
Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να συμμετάσχει ο σύλλογός μας στην ανάπτυξη μιας πιθανής νέας δομής που επιδίωκε να εξασφαλίσει καλύτερα τη χρηματοοικονομική ισορροπία και την οικονομική βιωσιμότητα παρέχοντας παράλληλα σημαντικά αυξημένη υποστήριξη για την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να παραμένουμε ακίνητοι και ότι το άθλημα πρέπει να ελέγχει διαρκώς τους διαγωνισμούς και τη διακυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι το παιχνίδι που όλοι αγαπάμε συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενθουσιάζει τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους υποστηρικτές που παρουσίασαν τις απόψεις τους».

Από την πλευρά της Άρσεναλ, η ανακοίνωση ήταν πιο λιτή αλλά επίσης περιεκτική: Κάναμε λάθος, συγγνώμη.

«Ως αποτέλεσμα των όσων μας είπατε και της ευρύτερης κοινότητας ποδοσφαίρου τις τελευταίες ημέρες αποχωρούμε από την Super League.Κάναμε ένα λάθος και ζητούμε συγνώμη για αυτό», ανέφερε ο σύλλογος του Λονδίνου.

Μετά τις ανακοινώσεις των αγγλικών συλλόγων η European Super League, η οποία χρηματοδοτείται από την JP Morgan και έχει τη στήριξη των αφεντικών της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Γιουβέντους, μεταξύ άλλων, επέμεινε ότι το project είναι ζωντανό αλλά εξετάζονται εναλλακτικές.

«Η European Super League είναι πεπεισμένη ότι η σημερινό status quo του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πρέπει να αλλάξει.

Προτείνουμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση επειδή το υπάρχον σύστημα δεν δουλεύει. Η πρότασή μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα για ολόκληρη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα παρέχει επίσης ενισχυμένες εισφορές αλληλεγγύης σε όλους τους ποδοσφαιρικούς φορείς.

Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, που είναι αναγκασμένοι να λάβουν τέτοιες αποφάσεις λόγω της πίεσης που τους ασκείται, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρότασή μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανόνες, όπως αποδείχθηκε από τη σημερινή δικαστική απόφαση για την προστασία της European Super League από δράσεις τρίτων.

Δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για την αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους στόχους μας, που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα τις εισφορές αλληλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...