681
Η Πένι Ρόμσεϊ καταφθάνει στην κηδεία του Φιλίππου. Πόσα λέει το βλέμμα της... | CreativeProtagon/Victoria Jones/REUTERS

Η βασίλισσα και η άλλη

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 20 Απριλίου 2021, 13:09
Η Πένι Ρόμσεϊ καταφθάνει στην κηδεία του Φιλίππου. Πόσα λέει το βλέμμα της...
|CreativeProtagon/Victoria Jones/REUTERS

Η βασίλισσα και η άλλη

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 20 Απριλίου 2021, 13:09

Η κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου, Φιλίππου, είχε δύο δυνατά στιγμιότυπα. Το ένα ήταν η φιγούρα της γυναίκας του, στα έδρανα του παρεκκλησίου. Μόνη, πένθιμη, σκυμμένη, με 73 χρόνια γάμου επάνω της να ρίχνουν το βάρος τους στο βίωμα της απώλειας. Μια σκληρή εικόνα. Το δεύτερο, πιο δυνατό στιγμιότυπο, μετά τη μοναχική βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν εκείνο που έδωσε η άφιξη της 67χρονης κόμισσας της Βιρμανίας.

Πένι Ρόμσεϊ. Η άλλη γυναίκα, όπως έγραψε ο Τύπος. Ο φακός συνάντησε το βλέμμα της, καθώς περνούσε με το αμάξι που τη μετέφερε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, για να παραστεί στην κηδεία. Μάτια υγρά, χαμένα μέσα στη θλίψη τού μη αναστρέψιμου. Πρόσωπο σφιγμένο από την προσπάθεια να μη λυγίσει. Η Πένι υπήρξε στενή φίλη του δούκα, επί δεκαετίες.

Μια φίλη του, μόνη, μεταξύ των τριάντα συγγενών καλεσμένων. Βούτυρο στο ψωμί του κουτσομπολιού το κάλεσμά της, δεν το συζητώ. Οσο για τη σχέση της με τον Φίλιππο, είναι κόνσεπτ για ταινία. Είναι σίγουρο ότι κάποιος, κάποτε, θα τη γυρίσει. Και θα βάλει μέσα στο σενάριο τα δικά του, υποθετικά συμπεράσματα, για το τι συνέδεσε τον δούκα μαζί της. Να ήταν καλοί φίλοι, όπως έλεγαν, ή να ήταν εραστές; Να φλέρταραν απλώς ή να είχαν προχωρήσει; Να είχαν περάσει μαζί βραδιές πάθους; Να υπήρξαν άβολες στιγμές με τη σύζυγο-βασίλισσα;

Ολα μπορείς να τα φανταστείς για αυτή τη γνωριμία, που ξεκίνησε πριν από σαράντα χρόνια, όταν η Πενέλοπε Ρόμσεϊ παντρεύτηκε τον κόμη Νόρτον Νάτσμαλ, εγγονό του λόρδου Μαουντμπάτεν, που ήταν θείος του πρίγκιπα Φιλίππου. Μια τραγωδία, όμως, λένε ότι έκανε τη φιλία τους πιο δυνατή. Ηταν ο χαμός της κόρης της κόμισσας, το 1991, σε ηλικία πέντε ετών, από καρκίνο. Ο Φίλιππος της συμπαραστάθηκε τότε, κι έτσι ξεκίνησε μια δυνατή σχέση μεταξύ τους, η οποία κράτησε ως το τέλος της ζωής του. Και την έβαλε στα άδυτα της βασιλικής οικογένειας, για την οποία ήξερε πολλά, αν όχι όλα.

Εκείνος έλεγε ότι είναι εγκάρδια φίλη του, μια πιστή συνοδοιπόρος, και ήθελε να μη λείπει από καμία εκδήλωση του παλατιού: «και επίσης η Πένι», έλεγε, θέλοντας να εξασφαλίσει ότι θα μπαίνει πάντα το όνομά της στη λίστα καλεσμένων. Και να που μπήκε και στη λίστα καλεσμένων της κηδείας του. Μπορεί και να το ζήτησε ο ίδιος, πριν πεθάνει, ποιος ξέρει; Να είπε για τελευταία φορά: «και επίσης η Πένι».

Μια πονεμένη αριστοκράτισσα, αυτό ήταν η Πένι Ρόμσεϊ. Το 2010, ο άντρας της την εγκατέλειψε για να πάει στις Μπαχάμες με την ερωμένη του. Ο Φίλιππος και πάλι στάθηκε δίπλα της, συμπαραστάτης. Ο άπιστος σύζυγος επέστρεψε τέσσερα χρόνια μετά στην έπαυλή τους, έχοντας διαγνωσθεί με άνοια. Κι εκείνη τον δέχτηκε πίσω και μέχρι τώρα τον φροντίζει.

Τι σχέση να έχουν; Να απολάμβανε την παρέα του, όσο απολάμβανε την παρέα του φίλου της, δούκα του Εδιμβούργου; Πόσες οι πιθανότητες να συμβαίνει αυτό, όταν ο άλλος σ’ εγκαταλείπει και φεύγει με την ερωμένη του; Και πόσες οι πιθανότητες να μη νιώσεις ένα μικρό σκίρτημα, έστω, για το άλλο αρσενικό, που στέκεται δίπλα σου για να σου απαλύνει τον πόνο της εγκατάλειψης, την πληγή της γυναικείας σου αξιοπρέπειας;

Ο φακός έχει φωτογραφίσει πολλές φορές τον Φίλιππο και την Πένι μαζί, καθώς παρακολουθούσαν το αγαπημένο τους άθλημα, το Royal Horse Show, στο Ουίνδσορ. Τους έχει πιάσει να περπατούν δίπλα-δίπλα και να κοιτάζονται συνωμοτικά ή να γελούν μέσα σε κάποιο αμάξι, σαν ζευγάρι που συναντιέται στα πρώτα ραντεβού του. Το βλέμμα δεν λέει ποτέ ψέματα. Και αν δεις το δικό τους βλέμμα, σ’ αυτές τις φωτογραφίες, αισθάνεσαι τη χημεία τους.

Αυτό που είχαν μοιάζει να ήταν ο ορισμός της φιλίας, με κάτι ακόμα από πίσω. Μια πεταλούδα στο στομάχι, που κάνει την παρέα μεταξύ δύο ανθρώπων πιο συναρπαστική. Και την ιστορία τους, ιδανική για μυθοπλασία.

ΥΓ. Η επίσημη δικαιολογία για το κάλεσμά της στην κηδεία του Φιλίππου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού, ήταν ότι εκπροσωπεί τον σύζυγό της, που είναι ασθενής: «Ο κόμης είναι ασθενής και ανήμπορος να παραστεί, έτσι η κόμισσα θα παρευρεθεί ως εκπρόσωπός του». Η δικαιολογία θεωρήθηκε μια κίνηση ταπείνωσης για την Πένι, εκ μέρους της βασίλισσας. Ισως και να είναι. Ισως η βασίλισσα θέλησε να δηλώσει την υπεροχή της και να της πει: «Εγώ είμαι η Ελισάβετ, εσύ ήσουν η άλλη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News