387
Η χλωρίδα στα Ιμαλάια αρχίζει να αντικαθιστά τα χιόνια και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικές για τις τοπικές κοινωνίες |

To Εβερεστ ανθίζει! Αλλά δεν είναι για να χαίρεσαι…

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 16:46
Η χλωρίδα στα Ιμαλάια αρχίζει να αντικαθιστά τα χιόνια και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικές για τις τοπικές κοινωνίες
|

To Εβερεστ ανθίζει! Αλλά δεν είναι για να χαίρεσαι…

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 16:46

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Exeter στην Βρετανία. Μελετώντας εικόνες που έχουν τραβήξει οι δορυφόροι Landsat της NASA από το 1993 ως το 2018 οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση της χλωρίδας σε περιοχές από 4,150 μέτρα ως τα έξι χιλιάδες μέτρα υψόμετρα που είναι τα ανώτατα που μπορεί να υπάρχει χλωρίδα η παρουσία της οποίας είναι μικρή και κατά βάση καλύπτεται από τα εποχικά στρώματα πάγου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian έχουν αναπτυχθεί σε αυτά τα υψόμετρα τεράστιες εκτάσεις από θάμνους, χόρτα και γρασίδι όπου απουσιάζει πλήρως το χιόνι. Υπολογίζεται ότι η χλωρίδα αυτή καλύπτει πλέον έκταση 5-15 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των παγετώνων και του χιονιού στις ίδιες περιοχές. Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι για το φαινόμενο αυτό αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι κλιματικές αλλαγές αφού η περιοχή των Ιμαλαΐων είναι από εκείνες που έχει διαπιστωθεί ότι θερμαίνονται με τον ταχύτερο ρυθμό στον πλανήτη. Τα τελευταία 20 έτη έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός που λιώνουν οι παγετώνες στα Ιμαλάια και υπολογίζεται ότι έχει ήδη λιώσει το 25% του χιονιού της οροσειράς.

Οι συνέπειες

Η αύξηση της χλωρίδας στις αρκτικές περιοχές γνωρίζουμε ότι ενίσχυσε το φαινόμενο της θέρμανσης στο τοπικό περιβάλλον επειδή τα φυτά απορροφούν θερμότητα και κατ’ επέκταση θερμαίνουν το έδαφος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια τόσο μεγάλη και απότομη αύξηση της χλωρίδας στα ανώτερα υψόμετρα των Ιμαλαΐων θα προκαλέσει αναταραχές στην υδρολογία ολόκληρης της περιοχής χωρίς να είναι ακόμη σε θέση να πουν με ακρίβεια τι θα συμβεί.

Eρευνητές του Πανεπιστημίου Exeter στην Βρετανία μελέτησαν εικόνες που έχουν τραβήξει οι δορυφόροι Landsat της NASA από το 1993 ως το 2018 (Karen Anderson/University of Exeter)

Μια πρώτη εικασία είναι ότι η παρουσία της χλωρίδας θα επιτείνει το πρόβλημα της θέρμανσης στην περιοχή με αποτέλεσμα να λιώνουν όλο και πιο γρήγορα τα χιόνια και οι παγετώνες και να δημιουργούνται συχνά πλημμύρες που θα χτυπούν τους τοπικούς πληθυσμούς.

Μια δεύτερη πιθανή παρενέργεια έχει να κάνει με την ύδρευση περίπου ενάμιση δισ. ατόμων που βασίζουν την παροχή πόσιμου νερού, νερού για πότισμα των καλλιεργειών τους, την ενέργεια μέσω υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων κλπ. από τα ποτάμια της περιοχής. Η καινούργια χλωρίδα που αναπτύσσεται στα Ιμαλάια εκτιμάται ότι θα απορροφά σημαντικές ποσότητες του νερού των ποταμών περιορίζοντας σημαντικά τις ποσότητες νερού για τις ανάγκες των τοπικών πληθυσμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...