414
O Τζο Μπάιντεν κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας | REUTERS/Carlos Barria

To αμερικανικό θαύμα του Μπάιντεν: 100 εκατ. εμβολιασμοί σε 58 μέρες!

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 10:16
O Τζο Μπάιντεν κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας
|REUTERS/Carlos Barria

To αμερικανικό θαύμα του Μπάιντεν: 100 εκατ. εμβολιασμοί σε 58 μέρες!

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 10:16

Οταν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας μια διαλυμένη από τον Τραμπ χώρα, ο Τζο Μπάιντεν έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο: να γίνουν 100 εκατ. εμβολιασμοί στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του. Πολλοί εξέφρασαν την αμφιβολία τους – οι ΗΠΑ ήταν μια χώρα βυθισμένη στη συνωμοσιολογία και στην απάθεια. Αρκούσαν δύο μήνες –ούτε καν δύο μήνες– συνετής διακυβέρνησης για να αλλάξει το κλίμα. Το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως το ορόσημο των 100 εκατ. εμβολιασμών θα επιτευχθεί την Παρασκευή, την 58η ημέρα της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Είναι ένα θαύμα. «Δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά τα καταφέραμε», είπε ο Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο, έχοντας στο πλευρό του την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε μια τιτάνια εθνική προσπάθεια να εξασφαλιστούν εμβόλια, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν εμβολιαστικά κέντρα και να πειστεί ο κόσμος να πάει να κάνει το εμβόλιο –και όλα αυτά να συμβούν μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

Και όντως ο ρυθμός του εμβολιασμού στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε θεαματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Επί του παρόντος χορηγούνται 2,4 εκατ. δόσεις ημερησίως κατά μέσο όρο, έναντι λιγότερου του ενός εκατομμυρίου όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναλυτές εκτιμούν πως είναι πλέον ρεαλιστικό να προβλεφθεί ο διπλασιασμός του αρχικού στόχου, δηλαδή 200 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του Μπάιντεν!

«Είναι η ώρα για αισιοδοξία, αλλά όχι για χαλάρωση. Πρέπει όλοι σας να κάνετε το καθήκον σας. Πλένετε τα χέρια σας, κρατάτε τις αποστάσεις, φοράτε μάσκα όπως συστήνει το (Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) CDC  και εμβολιαστείτε όταν έρθει η σειρά σας», είπε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το CDC, σχεδόν το 30% των Αμερικανών άνω των 18 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 65% για τους Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω. Ο Μπάιντεν είπε ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μόλις το 8% των πολιτών άνω των 65 ετών είχαν λάβει έστω μία δόση του εμβολίου. Τώρα το 36% εξ αυτών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. «Αυτό είναι ένα σημείο-κλειδί, διότι οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που νοσούν σοβαρότερα», σημείωσε ο πρόεδρος.

Τρία εμβόλια έχουν εγκριθεί πλέον στις ΗΠΑ: το μονοδοσικό της Johnson & Johnson και αυτά των Pfizer/BioNTech και της Moderna (δύο δόσεις). Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει επαρκείς παραγγελίες για να λάβουν αρκετές δόσεις έως τα τέλη Μαΐου για τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων Αμερικανών.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χειρότερα πληττόμενη χώρα από την πανδημία της Covid-19, μετρώντας σχεδόν 539.000 νεκρούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...