510
Μία ανθοδέσμη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ανγκελα Μέρκελ, στην αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στο Κρεμλίνο, τον περασμένο Αύγουστο | EPA/SPUTNIK / KREMLIN / POOL

Το 51% των Γερμανών θέλουν να μεσολαβήσει η Μέρκελ στη ρωσο-ουκρανική κρίση

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 09:58
Μία ανθοδέσμη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ανγκελα Μέρκελ, στην αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στο Κρεμλίνο, τον περασμένο Αύγουστο
|EPA/SPUTNIK / KREMLIN / POOL

Το 51% των Γερμανών θέλουν να μεσολαβήσει η Μέρκελ στη ρωσο-ουκρανική κρίση

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 09:58

Και ήρθε η ώρα που οι Γερμανοί αναπολούν την Ανγκελα Μέρκελ. Θα μπορούσε να έχει κάνει κάτι διαφορετικό από τον Ολαφ Σολτς η πρώην καγκελάριος στη ρωσο-ουκρανική κρίση; Να έχει πείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία και να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες;

Το 51% των Γερμανών θεωρούν πως ναι, καθώς θα ήθελαν να δουν την πολύπειρη πολιτικό να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στο ουκρανικό ζήτημα. Αλλωστε, η Μέρκελ, από τη φύση της διπλωματική και μετριοπαθής, πάντα προσπαθούσε να βρει μια μέση οδό, ακόμα και στις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετώπισε στα 16 της χρόνια ως καγκελάριος.

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, που έγινε λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του Πούτιν με το οποίο σήμανε την έναρξη των εχθροπραξιών, οι μισοί Γερμανοί δήλωσαν ότι η Μέρκελ θα έκανε καλύτερη δουλειά, ενώ το 38% διατυπώνει αντίθετη άποψη.

Το 46% θεωρεί καταλληλότερο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, με το 41% να διαφωνεί. Το 11% δεν εκφράζει άποψη για το θέμα.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 45% θέλει να δει να μειώνεται η σύνταξη του Σρέντερ, γιατί κατέχει θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών.

Απαντώντας σε ερώτηση της Bild σχετικά με το εάν οι δύο πρώην καγκελάριοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλοι διαμεσολαβητές στην παρούσα κρίση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν αποκαλύπτει ποια κανάλια χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.

Νωρίτερα, η σύζυγος του Σρέντερ, Σογιόν Σρέντερ Κιμ, είχε αναφερθεί στον σύζυγό της ως πιθανό διαμεσολαβητή, λίγο μετά όμως διέγραψε την ανάρτησή της.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 47% των Γερμανών πιστεύει ότι ο Πούτιν είναι «ο πιο επικίνδυνος πολιτικός του 21ου αιώνα», ενώ το 42% εκτιμά ότι «δεν είναι τόσο επικίνδυνος».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, το 25% υποστηρίζει μόνο τις διπλωματικού τύπου και μόλις το 7% τάσσεται υπέρ της επιβολής στρατιωτικών κυρώσεων.

Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ωστόσο ότι δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει υψηλότερες τιμές λόγω των κυρώσεων, με το 26% να δηλώνει ότι θα το δεχόταν.

Σταθερά αντίθετοι παραμένουν οι Γερμανοί και σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Το 68% στηρίζει τη στάση της κυβέρνησης κατά της παράδοσης όπλων, ενώ 22% των ερωτηθέντων διατυπώνει διαφορετική άποψη.

Το έργο της κυβέρνησης στην κρίση εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, καθώς μόνο το 17% αξιολογεί ως «μάλλον καλές» τις επιδόσεις του Ολαφ Σολτς και το 11% της υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Το ενδιαφέρον ωστόσο των Γερμανών για την κρίση στην Ουκρανία είναι σαφές, όπως φαίνεται από το 83% που δηλώνει στην έρευνα ότι το θέμα τούς αφορά. Μόνο το 12% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουκρανική κρίση.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ευθύνης για την κρίση, το 57% δηλώνει ότι βασική υπεύθυνη για την κλιμάκωση της διένεξης είναι η Ρωσία, με το 8% να θεωρεί υπεύθυνη την ίδια την Ουκρανία και το 16% τις δυτικές χώρες.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι οι υποστηρικτές όλων των πολιτικών κομμάτων θεωρούν στην πλειοψηφία τους κυρίως υπεύθυνη τη Μόσχα, εκτός από τους ψηφοφόρους της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, οι οποίοι απαντούν πολύ συχνότερα ότι τη βασική ευθύνη για τη διένεξη φέρει η Δύση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...