465
Προσφυγόπουλο από τη Συρία που μόλις έφτασε στη Λέσβο στις αρχές Ιανουαρίου | REUTERS/Giorgos Moutafis

Την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου εξετάζει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2016, 11:53
Προσφυγόπουλο από τη Συρία που μόλις έφτασε στη Λέσβο στις αρχές Ιανουαρίου
|REUTERS/Giorgos Moutafis

Την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου εξετάζει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2016, 11:53

Μία από τις – όπως αποδείχτηκε μέσα στον χρόνο που πέρασε – αμφιλεγόμενες διατάξεις της Συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία μεταθέτει την ευθύνη καταγραφής των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου, σχεδιάζεται να καταργηθεί, καθώς η ΕΕ εξετάζει την αναθεώρηση της συνθήκης.

Δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνει ότι το βάρος θα μετατοπιστεί από τη νότια πτέρυγα της ΕΕ στις πλουσιότερες βόρειες χώρες. Δηλαδή, από την Ιταλία και την Ελλάδα, που μέσα στο 2015 είχαν να αντιμετωπίσουν μεγάλες προσφυγικές ροές, σε χώρες όπως η Γερμανία. Στις χώρες, δηλαδή, τελικού προορισμού μεγάλου μέρους των μεταναστών και προσφύγων.

Μέσα στον Μάρτιο θα παρουσιαστεί μια ανανεωμένη πρόταση, επισημαίνει το δημοσίευμα. Το πλαίσιο που θα διαδεχτεί το υφιστάμενο καθεστώς δεν είναι ακόμη έτοιμο, γράφουν οι Financial Times, αλλά πιθανόν θα αφορά μόνιμη επανεγκατάσταση ανάλογα με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό μίας χώρας.

Η συνθήκη κατέστη «πολιτικά τοξική», γράφουν οι FT, φέρνοντας έντονες διαφωνίες ανάμεσα σε χώρες του βορρά και του νότου για το πώς θα διαχειριστούν τις προσφυγικές ροές

Πρακτικά μέσα στο 2015 η πολιτική της συνθήκης κατέρρευσε, επισημαίνεται, και τώρα η Κομισιόν την βλέπει σαν «παρωχημένη και άδικη». Η πρώτη χώρα εισόδου ήταν ως τώρα ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος διαχείρισης προσφυγικών ροών. Ομως, όπως σημειώνει η εφημερίδα,  αυτή εξελίχθηκε σε μια «πολιτικά τοξική» κατάσταση – και όχι μόνο εξαιτίας όσων έγιναν μέσα στο 2015.

Το αποτέλεσμα: χώρες του βορρά διαμαρτύρονται ότι οι χώρες του νότου δεν κάνουν πολλά για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της συνθήκης και να καταγράψουν τους πάνω από ένα εκατομμύρια ανθρώπους που έφτασαν στα σύνορά τους τη χρονιά που πέρασε.

Μονομερείς ενέργειες υπήρξαν πολλές: η Γερμανία, για παράδειγμα, αποφάσισε να μην υλοποιήσει την υποχρέωση επιστροφής προσφύγων στην χώρα εισόδου, παρόλο που αργότερα άλλαξε τη στάση της με την καγκελάριο να βάλλεται για αυτό. Από την άλλη, οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα έχουν στην πράξη τερματιστεί από το 2011, καθώς κρίθηκε ότι το ελληνικό σύστημα διαχείρισης δεν ήταν το πλέον κατάλληλο.

Θα πρέπει ίσως να αναμένουμε και αντιδράσεις: αν υλοποιηθούν οι μεταβολές στη συνθήκη, χώρες όπως η Βρετανία θα χρειαστεί να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Η Βρετανία, αν και έχει αυτοεξαιρεθεί από την πολιτική της ΕΕ για την μετανάστευση, έχει επιλέξει να εφαρμόζει τους κανόνες του Δουβλίνου. Γενικότερα η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει (και να τηρήσει, πράγμα που αποδεικνύεται σαφώς πιο δύσκολο) ένα σύστημα ποσοστώσεων ώστε να μοιράζονται οι αριθμοί αναλογικά.

Αν περάσει η νέα πολιτική θα πρόκειται και για μια πολιτική νίκη ηγετών, όπως του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έχει επικρίνει το παρόν σύστημα σαν άδικο, λένε οι FT.

Ο χρόνος είναι σε κάθε περίπτωση λίγος: μόλις χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιεί ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, είμαστε δύο μήνες πριν τα πράγματα γίνουν ανεξέλεγκτα. Ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται κινήσεις κλεισίματος των συνόρων και επαναφοράς ελέγχων, με τελευταία δείγματα την Δανία, τη Σουηδία και την Αυστρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...