667
| CreativeProtagon / Reuters

Τι ψάχνει ο Ανδρουλάκης στην Πορτογαλία;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 27 Μαρτίου 2022, 22:37

Τι ψάχνει ο Ανδρουλάκης στην Πορτογαλία;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 27 Μαρτίου 2022, 22:37

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης επισκέπτεται την Πορτογαλία, σε ένα ταξίδι που θα μπορούσε κανείς να περιγράψει ως κομματικό, αλλά κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι. Και μόνο το timing, αυτή η λυδία λίθος στην πολιτική, είναι σημαντικό: ο κ. Ανδρουλάκης συναντά το πρωί της Δευτέρας τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, λίγα 24ωρα μετά την επιτυχία του στη Σύνοδο Κορυφής όταν, μαζί με τον Πέδρο Σάντσεθ της Ισπανίας, έκαμψαν τις αντιστάσεις των «Βορείων» και των Βρυξελλών και πέτυχαν εξαίρεση για τις χώρες τους στην κρίση και στις τιμές της ενέργειας.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης Ανδρουλάκη είναι και συναντήσεις με υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και την κομματική ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας. Πέρα από το αντικείμενο των επαφών και τη μεταλαμπάδευση του «τρόπου της πορτογαλικής σοσιαλδημοκρατίας» στα δικά μας, το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές: οι μετοχές του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) είναι ανεβασμένες στο στρατόπεδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών και θέλουν να τον ακούσουν. Και να τον «μετρήσουν». Ενώ έως τώρα άκουγαν και «μετρούσαν» τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λάμβανε πρόσκληση ως παρατηρητής στις συνόδους του PES.

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης πρόκειται «να συνομιλήσει για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το πρόγραμμα της Πορτογαλίας για την κατασκευή 26.000 κατοικιών για ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια από νέα ζευγάρια, ώστε να αντιμετωπιστεί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος στέγασης, καθώς και τρόπους ενίσχυσης της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα συζητήσουν επίσης την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νέα στρατηγική για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας που θα πρέπει να έχει η Ενωση». Είναι θέματα και στρατηγικής αλλά και ουσίας «χαμηλής» πολιτικής.

Το γεγονός ότι ο Αντόνιο Κόστα ανταποκρίνεται στο να συναντηθεί με τον επικεφαλής ενός μικρού αλλά επανερχόμενου, ομόδοξου ιδεολογικά, κόμματος, σηματοδοτεί τη θετική διάθεση, ορισμένων τουλάχιστον, εκ των ευρωπαίων σοσιαλιστών να αναγνωρίζουν τον κ. Ανδρουλάκη ως τον βασικό εκπρόσωπο της πολιτικής τους οικογένειας στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, από τους οποίους σταδιακά αποστασιοποιούνται. 

O λόγος είναι ότι οι Ευρωπαίοι διαβάζουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα: ο κ. Ανδρουλάκης δεν ακολουθεί μια αμφίθυμη στάση για τον ρόλο των σοσιαλιστών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που κρατά σαφείς αποστάσεις από την πολιτική ατζέντα τους, ενώ παράλληλα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΚΙΝΑΛ να καταγράφει δυναμική. Κι αυτό μετράει αρκετά. Ξεκινάει έτσι μια νέα περίοδος κατά την οποία «σπάει» η προνομιακή επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ και επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις.

Με την επίσκεψη στην Πορτογαλία, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στέλνει το μήνυμα για το τι τύπου σοσιαλδημοκρατία έχει στο μυαλό του. Πρόκειται για το ιβηρικό μοντέλο. Τόσο στο περιεχόμενο της προοδευτικής πολιτικής όσο και σε επίπεδο κομματικών συσχετισμών.

Επί της πολιτικής αναδεικνύεται ο δρόμος για μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατία με καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με δημοσιονομική σύνεση και ρεαλισμό, αλλά ταυτόχρονα με πολιτικές στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, για να μειωθούν οι ανισότητες και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Το πετυχημένο, δηλαδή, όπως αποδείχθηκε στις τελευταίες εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο, μοντέλο Κόστα που κέρδισε ξανά και με αυτοδυναμία.  

Σε επίπεδο κομματικών συσχετισμών, αυτό σημαίνει ότι ηγετικό ρόλο στο μπλοκ των προοδευτικών δυνάμεων που θα διεκδικήσει την εξουσία από τις συντηρητικές κυβερνήσεις θα έχουν οι σοσιαλιστές και όχι οι ριζοσπάστες της Αριστεράς. Οπως συνέβη στην Πορτογαλία την προηγούμενη τετραετία και τώρα στην Ισπανία με την κυβέρνηση Σάντσεθ. Σε αντίθεση, δηλαδή, από τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τον πρώτο λόγο και το ΚΙΝΑΛ να είναι ο μικρότερος σύμμαχος. Είναι σαφές ότι αυτή η στρατηγική είναι έξω από την οπτική του κ. Ανδρουλάκη, η οποία επιβεβαιώνεται με το ταξίδι στην Πορτογαλία.

Μολονότι από τη Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνουν ότι το ταξίδι του προέδρου τους δεν εντάσσεται σε συγκεκριμένη πρωτοβουλία, εντούτοις είναι απαρχή για αναβάθμιση των σχέσεων του Κινήματος Αλλαγής (του ΠΑΣΟΚ δηλαδή) με την ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια. Είναι δε νόμιμο να υποθέσουμε ότι το προσεχές διάστημα ο κ. Ανδρουλάκης θα επιδιώξει να έχει και άλλες συναντήσεις με ηγέτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ώστε να ενισχύεται το ευρωπαϊκό προφίλ του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...