267
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων | Reuters

Τι όνομα θέλουμε τελικά για τη FYROM;

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2016, 11:32
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων
|Reuters

Τι όνομα θέλουμε τελικά για τη FYROM;

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2016, 11:32

Εχει περάσει ένα τέταρτο αιώνα από την ανεξαρτητοποίησή της και 22 χρόνια από την αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ, με το καθόλου πρακτικό όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM, ή ΠΓΔΜ επί το… ελληνικότερον). Αυτό το όνομα αποτελεί ένα μόνιμο αγκάθι για την ελληνική διπλωματία και όσο ο κόσμος προχωρά όλο και περισσότεροι αποκαλούν τη γειτονική μας χώρα «Μακεδονία», ακόμα και ο Γιάννης Μουζάλας έτσι την είχε πει μια φορά και θυμάστε πώς ακόμα και ο Πάνος Καμμένος το αποδέχτηκε.

Διότι όταν δεν σπεύδεις να λύσεις εσύ τα πράγματα, τη λύση τη δίνει η ζωή. Και όπως φαίνεται το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει για την εκάστοτε κυβέρνηση: στην πλειοψηφία τους, οι Ελληνες ακόμα και τώρα, 22 χρόνια μετά την αναγνώριση του κράτους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν θέλουν να περιέχεται η λέξη «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Ερευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ που δημοσίευσε η «Καθημερινή» το Σάββατο καταδεικνύει ότι σε ποσοστό 57% οι Ελληνες απορρίπτουν κάθε αναφορά στον όρο «Μακεδονία» σε πιθανή διευθέτηση της διαφοράς ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Μόλις ένα ποσοστό 28% συμφωνεί σε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει και τον όρο «Μακεδονία», ενώ μόλις το 10% δέχεται να αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με τη συνταγματική ονομασία της (Δημοκρατία της Μακεδονίας).

22s6ereyna-thumb-large

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην ίδια έρευνα, οι ερωτηθέντες δεν θεωρούν ότι τα Σκόπια αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα υπάρχει ένα 69,5% των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει εξωτερική απειλή, επτά στους δέκα δηλαδή. Εξ αυτών, το 76,5% ονομάζει την Τουρκία, το 11% τη Γερμανία και μόλις το 2,5% την ΠΓΔΜ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...