527
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σχεδίασε και υλοποίησε τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν και πρόσωπα με σκιές | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Πώς η υπόθεση Μαρινάκη πλήττει τον Νίκο Παππά

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 7 Σεπτεμβρίου 2016, 13:41
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σχεδίασε και υλοποίησε τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν και πρόσωπα με σκιές
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Πώς η υπόθεση Μαρινάκη πλήττει τον Νίκο Παππά

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 7 Σεπτεμβρίου 2016, 13:41

Η πρόταση του Εισαγγελλέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου για παραπομπή του Βαγγέλη Μαρινάκη σε δίκη, σε συνδυασμό μάλιστα με την εισήγηση για προφυλάκιση του προέδρου του Ολυμπιακού, διαμορφώνει την αρχή ενός νέου τοπίου, τόσο στην διαδικασία των αδειοδοτήσεων στα κανάλια, όσο και στο πολιτικό παιχνίδι εν γένει.

Ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε την Τρίτη στο Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή και την προφυλάκιση του κ. Μαρινάκη σε δίκη για τα στημένα. Μία εξέλιξη που έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την λήξη της πρώτης φάσης της περίφημης δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Απ’ όπου ο κ. Μαρινάκης έφυγε χρεωμένος με περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ. Χρήματα για τα οποία η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει και να δηλώσει ότι θα τα μοιράσει στους αναξιοπαθούντες.

Η δικαστική αυτή εξέλιξη φέρνει στο προσκήνιο το πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση και ειδικότερα για ένα πρόσωπο: τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διατυμπάνιζαν ότι λίγο πολύ καθαρίζουν την κόπρο του Αυγείου και ξεπαστρεύουν την διαπλοκή, ένα σοβαρό θέμα ανακύπτει. Στον διαγωνισμό, την ευθύνη του οποίου είχε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, επιτράπηκε να συμμετάσχουν όχι μόνο ένας εργολάβος, ο Χρήστος Καλογρίτσας, για τον οποίο υπήρχαν φωνές για «μαύρο χρήμα» και μάλιστα από τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, όχι απλά ένας επιχειρηματίας, ο Ιβάν Σαββίδης, που παραδέχτηκε ανερυθρίαστα ότι έδρασε ως «λαγός», αλλά και ένας άνθρωπος, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με ανοιχτές εκκρεμότητες στην υπόθεση των στημένων αγώνων.

Υπό κανονικές συνθήκες και σε κάποια άλλη χώρα, κάποιος θα είχε ήδη μιλήσει για πολιτικές ευθύνες του υπουργού που θεώρησε προσωπική του υπόθεση τη συζήτηση με τους επιχειρηματίες για τα κανάλια και για το πώς επιτράπηκε η συμμετοχή στη διαδικασία ανθρώπων με τέτοιες σκιές.

Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε το θάρρος να το κάνει ένα πολιτικό πρόσωπο. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος εδώ και πολλές ημέρες μιλούσε για πρόσβαση της Μαφίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και πρόσωπα που μετείχαν στην πρώτη κυβερνητική περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας και σήμερα έχουν αποστασιοποιηθεί, βλέπουν πλέον πολιτικές «ουρές» στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Παππάς έχει διαχειριστεί την υπόθεση.

Σε συζητήσεις τους εκτιμούν ότι όλος ο χειρισμός ήταν λάθος και θεωρούν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα θέσουν τελικά σε μεγάλη δοκιμασία την κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, υπονοούν ότι ο στενός κύκλος του Μεγάρου Μαξίμου και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας πολύ σύντομα θα βρεθεί στο στόχαστρο εσωτερικών φωνών αμφισβήτησης.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος στα μέσα Οκτωβρίου, οι ανησυχίες για την μνημονιακή στροφή και την καταστροφική πολιτική του κ. Τσίπρα ενδέχεται να κρυφτούν πίσω από κάτι άλλο: την στοχοποίηση του κ. Παππά και την σφοδρή κριτική για τις τακτικές του και τις επιλογές του.

Κάποιοι δε που συνδυάζουν τον συνωστισμό ΠΑΣΟΚογενών στελεχών ελεγχόμενου παρελθόντος στον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζουν με νόημα ότι σε κρίσιμες στιγμές, πρώτα κλονίζονταν οι στενοί συνεργάτες είτε του Ανδρέα είτε του Σημίτη και ακολουθούσε η συνολική κατάρρευση. Κάτι τέτοιο άλλωστε φαίνεται να ισχύει για όλα τα κόμματα που διαχειρίστηκαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια – αρκεί να θυμηθούμε τι είχε συμβεί και με τον Κώστα Καραμανλή, η πτώση του οποίου ακολούθησε την περιθωριοποίηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου.

Κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι εξελίξεις τέτοιου τύπου και σε αυτήν την κυβέρνηση είναι αναπόδραστες, όμως θεωρούν ότι ο κρότος της κατάρρευσης θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...