421
H Σάχρα Βάγκενεχτ και η Εγερση υπόσχονται «Καλή Χρονιά» αλά γαλλικά, με ένα «κινηματικό» στιγμιότυπο με Κίτρινα Γιλέκα | Aufstehen/Facebook

Τη δόξα των Κίτρινων Γιλέκων ζήλεψαν οι γερμανοί αριστεριστές

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2019, 09:20
H Σάχρα Βάγκενεχτ και η Εγερση υπόσχονται «Καλή Χρονιά» αλά γαλλικά, με ένα «κινηματικό» στιγμιότυπο με Κίτρινα Γιλέκα
|Aufstehen/Facebook

Τη δόξα των Κίτρινων Γιλέκων ζήλεψαν οι γερμανοί αριστεριστές

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2019, 09:20

Το «μετωπικό» ακτιβιστικό κίνημα Aufstehen (Εγερση) διαδηλώνει τον καημό του ότι επιθυμεί να καταστεί αναγνωρίσιμο στους δρόμους και στις πλατείες των γερμανικών πόλεων αλά γαλλικά, καθότι τα Κίτρινα Γιλέκα το εμπνέουν σφόδρα.

Η βρεφικής ηλικίας Εγερση (ιδρύθηκε το περασμένο καλοκαίρι) είναι γέννημα-θρέμμα του αριστερίστικου κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) και έχει διακηρυγμένη φιλοδοξία της την «επικοινωνία» της ευρύτερης γερμανικής Αριστεράς (σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι/Πράσινοι, αριστεριστές, κ.λπ.) προς αντιμετώπιση «πανευρωπαϊκών κοινωνικών προβλημάτων».

Η επικεφαλής της Εγέρσης Σάχρα Βάγκενεχτ υπόσχεται κινηματική δράση το 2019 κατά το πρότυπο των Κίτρινων Γιλέκων, επειδή οι γαλλικές διαδηλώσεις την ενεθάρρυναν να πιστέψει ότι «είναι εφικτή η αλλαγή χωρίς τον σχηματισμό πολιτικού κόμματος».

Σε συνέντευξή της στο Βερολίνο, η Βάγκενεχτ επικέντρωσε «στην αυξανόμενη ανισότητα στη Γερμανία» αλλά και στην «απογοήτευση, επειδή η κυβέρνηση απέτυχε να την αντιμετωπίσει». (Δηλαδή, η Βάγκενεχτ ανέμενε… αντιμετώπιση της ανισότητας από πλευράς της κυβέρνησης Μέρκελ.)

Η «μετωπική» ακτιβίστρια δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θαυμάζει τον γάλλο αριστεριστή Ζαν-Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας, αλλά και το βρετανικό «κίνημα βάσης» Momentum το οποίο δημιουργήθηκε για να παρέχει στήριξη στον αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Αυτά τα δύο «οχήματα» πολιτικής δράσης ταξίδεψαν τη Βάγκενεχτ και τελικά την οδήγησαν στον «σταθμό» Εγερση, εκεί όπου επιβιβάστηκαν με φούρια τα Κίτρινα Γιλέκα.

Μεγάλες προσδοκίες

«Εχουμε μεγάλα σχέδια για την επόμενη χρονιά, κυρίως επειδή αναγνωρίζουμε πότε ο κόσμος κατεβαίνει στον δρόμο για να διαμαρτυρηθεί. Ειδικά όσοι δεν έχουν πολιτική φωνή και την ανακαλύπτουν τώρα, διαμαρτυρόμενοι – έτσι μπορεί να συμβεί η πολιτική αλλαγή» είπε η Βάγκενεχτ. «Αυτό ακριβώς βλέπουμε στη Γαλλία αυτή τη στιγμή».

Η γερμανίδα αριστερίστρια έσπευσε να τονίσει ότι δεν υποστηρίζει τη βία, αλλά δήλωσε ότι κατανοεί όσους αισθάνθηκαν την ανάγκη να τη χρησιμοποιήσουν για να εκφράσουν την οργή τους. «Νομίζω ότι είναι εντελώς λάθος να μειώσουμε το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων ρίχνοντας το βάρος στη βία» είπε. «Φυσικά υπάρχουν κάποιοι έτοιμοι για βιαιότητες μεταξύ των διαδηλωτών, αλλά το κίνημα είναι κάτι πολύ ευρύτερο από αυτό».

Η Βάγκενεχτ δεν αποσαφήνισε ποια θα είναι η μορφή των γερμανικών διαδηλώσεων της Εγερσης, ωστόσο υποσχέθηκε: «Το 2019 θα είμαστε ορατοί στον δρόμο, θα μας δουν όλοι».

Χωρίς εργάτες

Στην Εγερση στοιχίζονται ή παρέχουν την υποστήριξή τους εξέχοντες γερμανοί συγγραφείς, πολιτικοί επιστήμονες, ιστορικοί και ηθοποιοί. Τα στελέχη της -στελέχη και του Die Linke, όπως η Βάγκενεχτ- ελπίζουν στην υποστήριξη των απλών ψηφοφόρων όλων των κομμάτων της γερμανικής Αριστεράς, από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι τον ποικιλόχρωμο αριστερισμό.

«Δεν σκοπεύουμε να ανταγωνιστούμε με αυτά τα κόμματα. Θέλουμε ένα κίνημα που θα συμβάλει στη σύγκλιση αυτών των κομμάτων, πιο αριστερά, με στόχο την κοινωνική αναγέννηση», είπε η γερμανίδα πολιτικός.

Το σχετικό ρεπορτάζ και στον βρετανικό Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...