643
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη δίκη του στο Μανχάταν - ένα βλέμμα που τα λέει όλα | Michael Nagle/Pool via REUTERS/CreativeProtagon

Στιγμές από μια δίκη χωρίς προηγούμενο: Ο Τραμπ στο εδώλιο με σφιγμένα χείλη

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 12:40
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη δίκη του στο Μανχάταν - ένα βλέμμα που τα λέει όλα
|Michael Nagle/Pool via REUTERS/CreativeProtagon

Στιγμές από μια δίκη χωρίς προηγούμενο: Ο Τραμπ στο εδώλιο με σφιγμένα χείλη

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 12:40

Ο Ντόναλντ Τραμπ στεκόταν σε έναν διάδρομο στον 15ο όροφο του κτιρίου του Ποινικού Δικαστηρίου του Μανχάταν: «Δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο», είπε. Και είχε δίκιο.

Πρόκειται για την πρώτη ποινική δίκη πρώην προέδρου στην αμερικανική Ιστορία. Κατηγορείται για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων προκειμένου να καλύψει μια πληρωμή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, που έγινε την παραμονή των εκλογών του 2016, για να σταματήσει τους ισχυρισμούς της ότι είχε κάνει σεξ μαζί του μία δεκαετία νωρίτερα.

Αυτή η δίκη είναι «μια επίθεση στη χώρα μας», είπε ο Τραμπ, γράφουν οι Times, δίνοντας μια πολύ «κινηματογραφική» ανταπόκριση από όσα συνέβησαν την πρώτη μέρα στο δικαστήριο. «Είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ». Εκανε μια παύση στο κατώφλι της αίθουσας του δικαστηρίου και έγλειψε τα χείλη του. Η αίθουσα ήταν σχεδόν άδεια. Ο ίδιος έχει συνηθίσει να εμφανίζεται σε κατάμεστους χώρους.

Αλλά η ακρόαση της Δευτέρας επρόκειτο να επιλέξει τους ενόρκους: ο στόχος ήταν να βρεθούν 12 εντελώς αμερόληπτοι Νεοϋορκέζοι, χωρίς κανένα συναίσθημα προς τον Τραμπ που θα μπορούσε να τους εμποδίσει να υπηρετήσουν αδέκαστα σε αυτήν την υπόθεση. Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι; Ακούγεται σχεδόν απίθανο. Είχαν κληθεί 500 άτομα και οι κενές θέσεις ήταν για αυτούς. Σύντομα, κατά δεκάδες κάθε φορά, θα οδηγούνταν στο εσωτερικό ώστε να ερωτηθούν για διάφορα θέματα, από τις απόψεις τους, έως τα podcasts που ακούν.

Ο Τραμπ περπάτησε ανάμεσα στα άδεια καθίσματα, κινούμενος με δυσκολία, και βρήκε τη θέση του στο τραπέζι της υπεράσπισης, όπου κάθισε για λίγο, με τους ώμους του κυρτούς, κοιτάζοντας το κενό, σαν να συμβιβαζόταν με την ιδέα ότι αυτό θα ήταν το «σπίτι» του τις επόμενες έξι εβδομάδες: μια άθλια αίθουσα δικαστηρίου, με ξεφτισμένη μπογιά, άβολα καθίσματα και ξύλινη επένδυση.

Σύντομα οι δικηγόροι γύρω του μάλωναν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, για τα αποδεικτικά στοιχεία: για δεσμούς που φέρεται να είχε με τη Στόρμι Ντάνιελς και ένα κουνελάκι του Playboy, την Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, αλλά και για μια συμφωνία που λέγεται ότι είχε συνάψει ο Τραμπ με τον εκδότη του National Enquirer πριν από τις εκλογές του 2016, με σκοπό να αποσιωπηθούν επιβλαβείς για αυτόν ιστορίες και να δημοσιευθούν ισχυρισμοί για τους αντιπάλους του: ότι ο Μάρκο Ρούμπιο έπαιρνε ναρκωτικά, ότι ο Τεντ Κρουζ είχε «οικογενειακή σχέση με τον δολοφόνο του JFK».

Το σκίτσο του κατηγορούμενου (REUTERS/Jane Rosenberg/Pool )

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τοντ Μπλανς, σηκώθηκε όρθιος. «Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο σε αυτό!» είπε. «Συμβαίνει όλη την ώρα και σε όλη αυτή τη χώρα», συμπλήρωσε.

Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν απάντησε ότι αν δεν υπήρχε τίποτα παράνομο σε αυτό, τότε δεν ήταν επιζήμιο και θα το επέτρεπε.

Τα μάτια του Τραμπ έκλεισαν. Αυτό συνέβη αρκετές φορές. Κοιμόταν; Το στόμα του ανοιγόκλεινε. Μετακινήθηκε στη θέση του. Τα βλέφαρά του άνοιξαν διάπλατα όταν ο εισαγγελέας, Τζόσουα Στάινγκλας, είπε ότι ήθελε να πει στους ενόρκους για την υποτιθέμενη σχέση του Τραμπ με την ΜακΝτούγκαλ.

Ο Τραμπ σιωπηλός -και κουρασμένος- στο δικαστήριο (JEENAH MOON/Pool via REUTERS)

Το αριστερό χέρι του εισαγγελέα ακουμπούσε στο καπάκι ενός χαρτόκουτου γεμάτου αρχεία και φορούσε μια γραβάτα με ασημένια τριγωνικά μοτίβα που μερικές φορές έλαμπαν κάτω από τα φώτα της αίθουσας του δικαστηρίου. Δεν ήθελε «να περιγράψει τις σεξουαλικές πράξεις», είπε. Το στρογγυλό του πρόσωπο έλαμπε από σοβαρότητα, αλλά και ιδρώτα. Είχε ζέστη στο δικαστικό μέγαρο.

Ο Μπλανς, συνεχίζουν την αφήγηση οι Times, ήταν καλύτερα πουδραρισμένος, με τα κοντά σκούρα μαλλιά του πολύ καλοχτενισμένα. Αντιτάχθηκε λέγοντας: «Ο μόνος στόχος, δηλαδή, είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση τον κ. Τραμπ».

Απέναντι από τον Τραμπ καθόταν ένας άλλος δικηγόρος. Ενας χλωμός άντρας, ντυμένος σαν νεκροθάφτης: σκούρο κοστούμι, σκούρα γραβάτα, με ξυρισμένο κεφάλι, σκούρα φρύδια.

Ο Μέρτσαν, ο γκριζομάλλης καπετάνιος αυτού του παράξενου πλοίου, είπε στους δικηγόρους ότι τελικά μπορούσαν να πουν στους ενόρκους για τη ΜακΝτούγκαλ.

Ο Τραμπ καθόταν ακίνητος στη θέση του, με τα μάτια του σαν σχισμές και τα χείλη του σφιγμένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...