331
| Shutterstock / Creative Protagon

Ο Πούτιν είναι ανεπιθύμητος στους γαλλικούς εορτασμούς για τα 80χρονα της D-day

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 12:49
|Shutterstock / Creative Protagon

Ο Πούτιν είναι ανεπιθύμητος στους γαλλικούς εορτασμούς για τα 80χρονα της D-day

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 12:49

Η Ρωσία θα κληθεί να στείλει εκπροσώπους στη διεθνή τελετή για τον εορτασμό της 80ής επετείου της D-day, της ημέρας που ξεκίνησε η συμμαχική Απόβαση στη Νορμανδία. Ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως, δεν είναι ευπρόσδεκτος στους εορτασμούς, όπως ανακοίνωσαν οι γάλλοι διοργανωτές.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι η Ρωσία πρέπει να εκπροσωπηθεί, αλλά σημείωσε ότι ο ηγέτης της δεν είναι ευπρόσδεκτος λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα προσκληθεί να λάβει μέρος στους εορτασμούς της Απόβασης στη Νορμανδία», δήλωσε η οργανωτική επιτροπή της Αποστολής Απελευθέρωσης.

«Η Ρωσία, ωστόσο, θα κληθεί να εκπροσωπηθεί, ώστε να τιμηθεί η σημασία της δέσμευσης και των θυσιών του σοβιετικού λαού, καθώς και η συμβολή της στη νίκη του 1945», αναφέρει η σχετική δήλωση και προσθέτει: «Σε αντίθεση με το καθεστώς του Κρεμλίνου, η Γαλλία δεν ακολουθεί πολιτική ιστορικού ρεβιζιονισμού».

Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι και το Κρεμλίνο δεν αντέδρασαν στη δήλωση ούτε ανέφεραν εάν η πρόσκληση θα γίνει αποδεκτή.

Η Σοβιετική Ενωση έχασε περισσότερους από 27 εκατ. ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσά τους 8,7 εκατ. ένοπλοι και 19 εκατ. άμαχοι.

Ο Πούτιν προσκλήθηκε και παρευρέθη στην τελετή για τον εορτασμό της 70ής επετείου της D-day, το 2014, παρά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία λίγους μήνες νωρίτερα.

Ο τότε γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είχε πει: «Μπορεί να έχουμε διαφορές απόψεων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά ποτέ δεν ξέχασα και δεν θα ξεχάσω ότι ο ρωσικός λαός θυσίασε εκατομμύρια ζωές (στον πόλεμο)».

Μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις του Ιουνίου 2014, ο Πούτιν και ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, συναντήθηκαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για συνομιλίες, καθώς εκείνη την εποχή η Μόσχα υποστήριζε μια φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν δεν έλαβε πρόσκληση στους εορτασμούς της 75ης επετείου, στις οποίες παρέστη ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά το Μέγαρο των Ηλυσίων είπε ότι αυτό δεν ήταν «ασυνήθιστο», καθώς η Ρωσία προσκαλείτο πάντα στους μεγάλους εορτασμούς κάθε δεκαετία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...