242
Ο τερματικός σταθμός του Nord Stream 1 στη Γερμανία. Ρωσικές πηγές επιμένουν ότι ο αγωγός θα τεθεί ξανά σε λειτουργία εντός της εβδομάδας | Sean Gallup/Getty Images

«Θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός NordStream1 αλλά με μειωμένη ροή»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 18:50
Ο τερματικός σταθμός του Nord Stream 1 στη Γερμανία. Ρωσικές πηγές επιμένουν ότι ο αγωγός θα τεθεί ξανά σε λειτουργία εντός της εβδομάδας
|Sean Gallup/Getty Images

«Θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός NordStream1 αλλά με μειωμένη ροή»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 18:50

Παρότι οι Βρυξέλλες εξέφραζαν την εκτίμηση ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν επρόκειτο να επαναλειτουργήσει, όπως ανέφερε η Wall Street Journal επικαλούμενη τον Ευρωπαίο Επίτροπο Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, πηγές από τη Μόσχα, που γνωρίζουν τα ρωσικά σχέδια, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters υποστήριξαν πως οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου την Πέμπτη.

Η λειτουργία του αγωγού, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, διακόπηκε στις 11 Ιουλίου «για εργασίες συντήρησης» όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως.

Οι πηγές (που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος) ανέφεραν ότι ο αγωγός αναμένεται να επαναλειτουργήσει άμεσα, αλλά σε χαμηλότερες ροές από αυτές που δύναται να εξυπηρετεί, περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.

Η Gazprom (GAZP.MM), που όπως είναι γνωστό ελέγχεται από το Κρεμλίνο, μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της συγκεκριμένης οδού στο 40%  τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή μιας τουρμπίνας της Siemens Energy (ENR1n.DE) που είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση.

Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν λεπτομερώς τα δεδομένα της υπόθεσης, ότι ο Καναδάς είχε στείλει την τουρμπίνα στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου, αφού είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες επισκευής. Ωστόσο, μία από τις πηγές ανέφερε ότι η τουρμπίνα είναι απίθανο να έχει εγκατασταθεί και να είναι έτοιμη προς λειτουργία μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Η Gazprom και η εταιρία που διαχειρίζεται τον αγωγό Nord Stream 1 δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...