379
φωτ. αρχείου | INTIMEnews

Tετ α τετ Μητσοτάκη – Ιερώνυμου στο Μαξίμου ενόψει ΔΙΣ – Προς μονιμοποίηση 4.000 ιερείς;

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2021, 11:11
φωτ. αρχείου
|INTIMEnews

Tετ α τετ Μητσοτάκη – Ιερώνυμου στο Μαξίμου ενόψει ΔΙΣ – Προς μονιμοποίηση 4.000 ιερείς;

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2021, 11:11

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxianewsagency από το Μαξίμου, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα που θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα της παρουσίας του Πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) την ερχόμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου.

Επί τάπητος, όπως έγραψε η «Καθημερινή» στο φύλλο της Πέμπτης 9 Δεκεμβρίου, η αύξηση των οργανικών θέσεων των κληρικών στις 10.000 από περίπου 6.000 σήμερα και η διαδικασία για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δώρας Μάκρη στην «Κ», ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να επιδώσει στον Πρωθυπουργό υπόμνημα, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, όπως αυτά αναδεικνύονται και από την Επιτροπή Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, την οποία, όπως επισημαίνεται με νόημα, ο κ. Μητσοτάκης επανενεργοποίησε.

Κεντρικό ζήτημα που έχει απασχολήσει την επιτροπή και έχει αναδειχθεί σε προτεραιότητα, με σχετικές αναφορές και από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είναι αυτό της θεσμοθέτησης οργανικών θέσεων για περίπου 4.000 κληρικούς, πέραν των 6.000 που έχουν αναγνωριστεί με νόμο από το 1945. Περίπου 10.000 κληρικοί μισθοδοτούνται σήμερα και η αναγνώριση των επιπλέον οργανικών θέσεων σημαίνει και την τύποις εξασφάλισή τους. Είναι ενδεικτικό ότι σε σχετική συζήτηση το 2019 ο τότε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου, είχε αναφέρει ότι εάν το Ελεγκτικό Συμβούλιο ζητήσει να μάθει γιατί μισθοδοτούνται όλοι αυτοί οι πέραν των οργανικών θέσεων ιερωμένοι, μπορεί να βρεθούν στον αέρα. Η διευθέτηση του ζητήματος, λοιπόν, αποτελεί πάγιο αίτημα της Εκκλησίας, η ικανοποίηση του οποίου φαίνεται ότι έχει ωριμάσει. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων, να σημειωθεί, αφορά τις θέσεις όλων των κληρικών στην Ελλάδα, δηλαδή της Εκκλησίας της Ελλάδος, των μητροπόλεων Δωδεκανήσου και της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο Πρωθυπουργός θέλουν να αποφύγουν τυχόν διαφωνίες που μπορεί να προκύψουν, αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις τόσο για τα ζητήματα της πανδημίας όσο και για τις περαιτέρω συζητήσεις για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη τη Δευτέρα στη ΔΙΣ είναι προγραμματισμένη εδώ και αρκετό καιρό, ενώ όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος έχουν τακτική επικοινωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...