506
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου Ορχομενού Βοιωτίας, θα δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού μέσα στο οποίο θα ενταχθεί και το Αρχαίο Θέατρο που προβλέπεται να αποκατασταθεί άμεσα | .

Τέσσερα έργα πολιτισμού στην Στερεά Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2016, 18:32
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου Ορχομενού Βοιωτίας, θα δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού μέσα στο οποίο θα ενταχθεί και το Αρχαίο Θέατρο που προβλέπεται να αποκατασταθεί άμεσα
|.

Τέσσερα έργα πολιτισμού στην Στερεά Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2016, 18:32

Τέσσερα νέα έργα αναβάθμισης μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικής κληρονομιάς προϋπολογισμού περίπου 5,5 εκατ. ευρώ εξήγγειλε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις σε μνημεία της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσουν άμεσα.

Αναλυτικά, πρόκειται για:

  1. Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου στο πλαίσιο δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού με την δημιουργία διαδρομών περιήγησης, χώρων πληροφόρησης αλλά και παρεμβάσεις προστασίας των ψηφιδωτών και όλων των μνημείων.
  1. Αποκατάσταση Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Μητροπολιτικού Ναού Αμφίσσης. Πρόκειται για ναό που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά.
  1. Ανάδειξη των ψηφιδωτών παλαιοχριστιανικού ναού επί της οδού Σπυροπούλου στην Λιβαδειά με κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης, πεζοδρόμηση των χώρων κοντά στο μνημείο και παρεμβάσεις που θα επιτρέπουν την περιήγηση αλλά και την προστασία του μνημείου.
  1. Αποκατάσταση και ανάδειξη Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην κοινότητα Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης. Ο ναός ανατινάχθηκε από τα στρατεύματα κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και κηρύχθηκε ως μνημείο το 2000. Η ανάδειξή του προβλέπει την δημιουργία χώρων πληροφόρησης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, αλλά και ήπιας μορφής παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.
FwKIDA_Lamia_Sperhiada_etc
Το Αρχαίο Θέατρο του Ορχομενού, ο Μητροπολιτικός Ναός της Άμφισσας, τα ψηφιδωτά παλαιοχριστιανικού ναού στην Λιβαδειά και ο Άγιος Νικόλαος της Σπερχειάδας είναι τα τέσσερα μνημεία που πρόκειται να αναδειχθούν στην Στερεά Ελλάδα

Ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησε στους δημοσιογράφους για τη σημασία και την αναγκαιότητα των έργων αυτών και τους ενημέρωσε επίσης για τον σκοπό, τον προγραμματισμό και το κόστος τους. «Με αυτά τα πολύ σημαντικά έργα, προσπαθούμε όχι μόνο να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία, τη μνήμη και την παράδοση μας, αλλά και να ανοίξουμε δρόμους για την αύξηση του τουρισμού σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Σε μία περίοδο που πρέπει συνεχώς να αναζητούμε πόρους, κάνουμε τεράστια προσπάθεια να τους αξιοποιούμε έτσι ώστε να έχουμε όφελος. Η δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, για παράδειγμα, είναι κάτι που σχεδιάσαμε βασιζόμενοι σε δύο άξονες, την αποκατάσταση  των χώρων, αλλά και την προβολή τους. Το ίδιο κάνουμε και στην αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού της Άμφισσας με τη συντήρηση των έργων του σπουδαίου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά. Έτσι ξεκινήσαμε και έτσι συνεχίζουμε να προχωρούμε. Να δημιουργούμε νέους δρόμους σε αυτό που ονομάζουμε ανάπτυξη και πρόοδο» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο περιφερειάρχης βρέθηκε στο Στρασβούργο με την αποστολή να πείσει τους Ευρωπαίους Επιτρόπους πως η Στερεά Ελλάδα αδικείται ως θύμα ενός στατιστικού λάθους με αποτέλεσμα μικρότερο μερίδιο από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν την αναντιστοιχία  μεταξύ των διαθέσιμων πόρων και των αναγκών της περιφέρειας, μίλησε μαζί τους  για τους τρόπους διόρθωσης αυτού του λάθους που στερεί από την περιφέρεια υποδομές και έργα και επέστρεψε με την ικανοποίηση ότι τα κατάφερε. Σύμμαχοί του από την πρώτη στιγμή ήταν η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτου αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ίσκρα Μιχαήλοβα που υποστήριξαν τις θέσεις του και δήλωσαν ότι πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την διόρθωση του λάθους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News