424
Ο πιο απλός τρόπος ελέγχου των γιατρών | Shutterstock

Τέλος στους γιατρούς-«μαϊμού» με ένα κλικ – Σε λειτουργία το πρώτο εθνικό μητρώο

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 14:18
Ο πιο απλός τρόπος ελέγχου των γιατρών
|Shutterstock

Τέλος στους γιατρούς-«μαϊμού» με ένα κλικ – Σε λειτουργία το πρώτο εθνικό μητρώο

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2020, 14:18

Φρένο στην αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος βάζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με το νέο μητρώο των μελών του, που είναι πλέον διαθέσιμο online.

Πρόκειται για μία ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία είναι ενταγμένη στην ιστοσελίδα του ΠΙΣ και μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να εντοπίσουν όποιον από τους 64.510 γιατρούς όλης της χώρας επιθυμούν.

Πρόκειται για την υλοποίηση της δέσμευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μετά τα πρόσφατα φαινόμενα αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος από πρόσωπα που ουδεμία σχέση είχαν με την ιατρική, αλλά δήλωναν ιατροί («δρ Θάνατος»), με αποτέλεσμα να πέσουν θύματα πολλοί ασθενείς.

Στο ψηφιακό μητρώο του ΠΙΣ οι πολίτες θα μπορούν να βρίσκουν το όνομα του ιατρού που τους ενδιαφέρει, την ειδικότητά του αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος.

Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαπιστώνουν εάν ένα πρόσωπο που δηλώνει ότι κατέχει την ιατρική ιδιότητα είναι πράγματι ιατρός.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα πράττει πάντοτε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαφυλαχτούν τα δικαιώματά τους, αλλά και η ορθή πρόσβασή τους στο ιατρικό προσωπικό της χώρας.

Παράνομος όποιος δεν είναι εγγεγραμμένος σε σύλλογο

Για να ασκήσει το επάγγελμα ένας γιατρός που έχει πάρει το πτυχίο του, θα πρέπει να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι άδειες αυτές μέχρι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο δίνονταν από τις νομαρχίες. «Ετσι, μπορούσε ο κάθε πτυχιούχος να καταθέσει τα χαρτιά του σε οποιαδήποτε νομαρχία, οπότε δεν υπήρχε κανένας έλεγχος», λέει στο Protagon ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου.

Πλέον, οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο από τον ΠΙΣ, ύστερα από έλεγχο γνησιότητας του πτυχίου, είτε αυτό είναι από ελληνικό είτε από πανεπιστήμιο χώρας του εξωτερικού. Μάλιστα, ο ΠΙΣ είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για την έκδοση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας, έπειτα από εξετάσεις που οργανώνει τέσσερις φορές τον χρόνο.

Στη συνέχεια, ο γιατρός εγγράφεται στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, κάτι που είναι υποχρεωτικό. Αν ο ιατρός δεν εγγραφεί στον οικείο ιατρικό σύλλογο, δεν μπορεί να ασκήσει νομίμως ιατρική, ακόμη και αν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, είτε εργάζεται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.

Μπορεί επίσης ένας γιατρός του ΕΣΥ που έχει προσληφθεί από το Δημόσιο να μην είναι γραμμένος σε σύλλογο. Ομως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ασκεί παράνομα ιατρική και επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όταν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί.

«Αν προκληθεί κάποια επιπλοκή σε ένα χειρουργείο και ασκηθεί αγωγή από τον ασθενή προς τον γιατρό, ακόμη και αν όλα τα δεδομένα συνηγορούν υπέρ του γιατρού, χάνει το δικαστήριο, καθώς θεωρείται ότι χειρουργούσε παράνομα, εφόσον δεν ήταν μέλος ιατρικού συλλόγου, άρα δεν είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος», διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...