381
Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε το 2000. Διοίκησε τη Ζιμπάμπουε για πάνω από τρεις δεκαετίες | REUTERS/Howard Burditt/File Picture

Τέλος εποχής: Πέθανε στα 95 του ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 09:10
Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε το 2000. Διοίκησε τη Ζιμπάμπουε για πάνω από τρεις δεκαετίες
|REUTERS/Howard Burditt/File Picture

Τέλος εποχής: Πέθανε στα 95 του ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 09:10

Τι ήταν ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε; Για τους επικριτές του ήταν ένας σκληρός «δικτάτορας» που διοίκησε με σιδηρά πυγμή τη Ζιμπάμπουε, ένα περίκλειστο κράτος της ανατολικής Αφρικής, επί τρεις δεκαετίες, καταπνίγοντας κάθε άλλη άποψη. Για πολλούς άλλους όμως ήταν ένα σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά της αποικιοκρατίας στη Ροδεσία, ένας αληθινός αφρικανός ήρωας, που αφιέρωσε τη ζωή του στη χειραφέτηση του λαού του. Και ο θάνατός του, σε ηλικία 95 ετών, σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Μουγκάμπε ουσιαστικά έφτιαξε τη Ζιμπάμπουε όπως την ξέρουμε σήμερα. Και ανετράπη όχι λόγω πολιτικής ανυπακοής, αλλά επειδή η οικονομική κρίση τού χτύπησε την πόρτα. Μολονότι πάντως το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2017 τον εξανάγκασε να εγκαταλείψει την εξουσία, η χώρα εξακολουθεί να βυθίζεται και σήμερα σε όλο και βαθύτερη κρίση.

Η ανακοίνωση του σημερινού προέδρου Εμερσον Μνανγκάγκουα είναι χαρακτηριστική για το πώς αναγνωρίζουν οι πολίτες της Ζιμπάπουε τον Μουγκάμπε:

Ο «ιδρυτής πατέρας» και πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας

Ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως «ο σύντροφος Μουγκάμπε» υπήρξε προσωπικότητα-«εικόνισμα της απελευθέρωσης», ήταν «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και ότι η «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Η οικογένεια του Μουγκάμπε επιβεβαίωσε ότι ο πρώτος ηγέτης της χώρας μετά την ανεξαρτησία, που αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, απεβίωσε, μετέδωσε το BBC.

Ο Μουγκάμπε ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2017, έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.

Είχε προλάβει να γίνει ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ηγέτης από το 1980 όταν ιδρύθηκε η Ζιμπάμπουε, μετά δηλαδή το ψευδοκράτος της Ροδεσίας που είχε δημιουργήσει ο αποικιοκράτης Ιαν Σμιθ.

Ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters διευκρίνισε πως ο πρώην πρόεδρος —και πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από την βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση— πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ο Μουγκάμπε εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφήνοντας τη χώρα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, που δεν σταματά να επιδεινώνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...