513
Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετά στα σκαλιά του Μαξίμου, πίσω του δεξιά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος | INTIMEnews

Τελευταίο χαρτί Τσίπρα: Ανασχηματισμός με ισχυρή δόση ΠΑΣΟΚ

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 13:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/02/2019, 14:45
Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετά στα σκαλιά του Μαξίμου, πίσω του δεξιά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
|INTIMEnews

Τελευταίο χαρτί Τσίπρα: Ανασχηματισμός με ισχυρή δόση ΠΑΣΟΚ

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 13:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/02/2019, 14:45

Μετά τις δηλώσεις «υπακοής» των υπουργών που κάποτε ανήκαν στους  ΑΝΕΛ, αλλά και τις μετακινήσεις, όπως αυτές της Κατερίνας Νοτοπούλου, σε θέσεις υποψηφίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε το τελευταίο του χαρτί πριν από τις εθνικές εκλογές, με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Εκτός από την κυρία Νοτοπούλου, από το κυβερνητικό σχήμα αποχώρησε και ο Νάσος Ηλιόπουλος (υποψήφιοι δήμαρχοι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα), ενώ ο Πρωθυπουργός παρέδωσε τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών στον Γιώργο Κατρούγκαλο, με το σχήμα στο υπουργείο Εξωτερικών να συμπληρώνει, ως αναπληρώτρια,  η Σία Αναγνωστοπούλου.

Παράλληλα παραμένουν στην κυβέρνηση οι (πρώην ΑΝΕΛ) Ελενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ και Βασίλης Κόκκαλης, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει έναν νέο κύκλο αντιδράσεων από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

Οπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τη θέση της κυρίας Νοτοπούλου στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αναλαμβάνει η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ενώ στα πλέον αξιοσημείωτα του ανασχηματισμού είναι η είσοδος δύο πρόσφατα παραιτηθέντων στελεχών του ΚΙΝΑΛ, του Θάνου Μωραΐτη και του Αγγελου Τόλκα.

Αναλυτικά οι έξι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:

Επικεφαλής στο υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο έως τώρα αναπληρωτής, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική αναλαμβάνει η Σία Αναγνωστοπούλου.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης αναλαμβάνει η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός τοποθετήθηκε ο βουλευτής Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης. Παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (μετέπειτα ΚΙΔΗΣΟ), παλαιός βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και υφυπουργός μιας σειράς υπουργείων στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, παραιτήθηκε από το ΚΙΝΑΛ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, φωνάζοντας  διάφορα συνθήματα υπέρ του «προοδευτικού πόλου» (βλέπε αφήγημα Τσίπρα). Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συναντήσει τον επίσης πρώην ΠΑΣΟΚ, υπουργό Χρήστο Σπίρτζη.

Ο Θάνος Μωραΐτης την εποχή που ήταν υφυπουργός Οικονομίας (επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου)

Ομοίως, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναλαμβάνει υφυπουργός ο επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Αγγελος Τόλκας, τέως γραμματέας Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς δεν εκπληρώθηκε η επιθυμία του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (το χρίσμα τελικά πήρε ο Χρήστος Παπαστεργίου). Ο κ. Τόλκας είχε εκλεγεί βουλευτής Ημαθίας το 2009 με το ΠΑΣΟΚ και είχε διατελέσει για ένα μικρό διάστημα υφυπουργός Επικρατείας το 2011.

Τόσο ο κ. Μωραΐτης όσο και ο κ. Τόλκας θεωρούνται άνθρωποι του πολιτικού περιβάλλοντος του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε μια πρώτη αντίδραση για την ένταξη στην κυβέρνηση δύο πρώην στελεχών του, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πολιτικά εξαγορασθέντες υπουργούς.

Από τη Νέα Δημοκρατία σχολίαζαν με μεγάλη δόση ειρωνείας ότι «είναι μάλλον ο πρώτος κυβερνητικός ανασχηματισμός που θα περάσει ως μονόστηλο στις εφημερίδες».

Από την Πειραιώς μίλησαν επίσης για την… «πολυδιαφημισμένη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία όπως τόνισαν «εξαντλήθηκε σε δύο βοηθούς κηπουρούς του ΠΑΣΟΚ, προφανώς γιατί ακόμη και ο Νίκος Μπίστης κατάλαβε το τέλος που πλησιάζει».

«Ας ανακοινώσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας την ημερομηνία των εκλογών για να τελειώνει αυτή η φαρσοκωμωδία», κατέληξαν οι πηγές της Περαιώς.

Σε κάθε περίπτωση, η ορκωμοσία των υπουργών και υφυπουργών θα γίνει τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Μόναχο, όπου συμμετέχει στη διάσκεψη για την Ασφάλεια στην Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...